משכורות החיילים בשירות סדיר בצה"ל הן נושא המעורר דיון ציבורי נרחב בשנים האחרונות. בעוד שהשירות הצבאי הוא חובה לאומית והזדמנות לתרום למדינה, המציאות הכלכלית מציבה אתגרים לא פשוטים בפני חיילים רבים. כתוצאה מכך, אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של חיילים המחפשים מקורות הכנסה נוספים (כמובן באישור הגורמים הצבאיים). חלקם מחפשים עבודה במשרה חלקית וחלקם אפילו מתחילים לנהל עסקים קטנים במקביל לשירותם. כאן נבחן כמה חייל מקבל בחודש, מה הסיבות לפנייה לעבודה נוספת ומה ההשלכות של מגמה זו על החיילים.
כמה חייל מקבל בחודש?
החל מינואר 2022, זכו חיילי החובה בצה"ל לתוספת של 50% לשכר החודשי שלהם. מדובר בתוספת משמעותית, המשפרת את רמת החיים שלהם ומסייעת להם בהוצאות השוטפות. העלאה זו מגיעה לאחר שנים של מאבק מצד ארגוני החיילים אשר דרשו תוספת שכר הוגנת ומכובדת.
גובה התוספת הייתה תלויה בתפקיד החייל ובדרגתו. לוחמים ותומכי לחימה קיבלו תוספות גבוהות יחסית, בהתאם למאמץ הפיזי והנפשי הרב שהם משקיעים בתפקידיהם.
המטרה של העלאה זו הייתה ליצור השפעה חיובית על דמי הקיום של החיילים. ההעלאה הייתה אמורה לאפשר לחיילים להתמודד עם ההוצאות היום-יומיות כמו אוכל, תחבורה ובילויים. עבור חיילים רבים, מדובר בסיוע משמח בשלב חשוב זה בחייהם.
מקורות המימון לתוספת בשכר
כדי לממן את התוספת המשמעותית בשכר החיילים, הוחלט להקצות כספים ממספר מקורות. חלק מהסכום מגיע מתוך תקציב הביטחון עצמו, אשר עבר התאמה לטובת העלאת שכר החיילים. בנוסף, תוכנן שמשרד האוצר יעביר לצה"ל תוספת מיוחדת עבור מטרה זו, כדי לאפשר להשלים את הסכום הנדרש עבור התוספת.
משרד הביטחון ומשרד האוצר נרתמו למהלך חשוב זה, מתוך הבנה שמדובר בהשקעה חשובה בחיילי צה"ל. העברת הכספים ממקורות שונים מעידה על הרצון של הדרג המדיני לתת מענה הולם לצורכי החיילים, ולוודא שהם יקבלו את התנאים הראויים לאור תרומתם למדינה. מהלך זה היה בשורה חשובה לחיילים ולבני משפחותיהם, המבטא את ההערכה העמוקה כלפיהם.
עם זאת, יש הטוענים כי התוספת לשכר אינה מספיקה ועדיין אינה מעניקה לחיילים את התגמול ההולם את המאמצים הרבים שהם משקיעים בשירותם הצבאי. יש להמשיך ולפעול לשיפור תנאי השירות של החיילים, לרבות העלאה נוספת בשכר והטבות משמעותיות נוספות. כך או כך, ברור כי מדובר בצעד חשוב בכיוון הנכון, שיש בו כדי לשפר את מצבם של עשרות אלפי חיילים המשרתים ברחבי הארץ.
סכום השכר החודשי המעודכן של לוחמים
אחת הקבוצות אשר נהנית במיוחד מהעלאת שכר החיילים היא קבוצת הלוחמים. מדובר בחיילים אשר נושאים על כתפיהם את הנטל הביטחוני הכבד והמסוכן, ונמצאים בחזית העשייה המבצעית של צה"ל. לאחר העלאת השכר, לוחם בסיסי (טוראי) מרוויח היום כ-2,647 ש"ח בחודש. עבור רבים מהם, מדובר בהכנסה משמעותית המאפשרת רמת חיים גבוהה יותר.
במקביל, הלוחמים בדרגות הגבוהות יותר ירוויחו אף יותר. מדובר בסכומים מכובדים המאפשרים ללוחמים להתמקד בשירות שלהם בלי לדאוג יתר על המידה לפרנסתם. לוחמי-חוד, כלומר לוחמים המשרתים בתפקידי קרב התובעניים ביותר כמו שייטת 13, סיירת מטכ"ל או יחידת דובדבן, ירוויחו את הסכומים הגבוהים ביותר. תוספות אלו מבטאות את ההערכה למאמץ יוצא הדופן שמשקיעים לוחמים אלו, אשר פועלים במסירות במשימות מורכבות.
חיילים עובדים או עצמאים
בשנים האחרונות יותר ויותר חיילים עובדים בעבודות נוספות או מנהלים עסקים קטנים במקביל לשירותם הצבאי. התופעה המדאיגה היא שחלקם נקלעים לחובות כתוצאה מכך.
מה הסיבות לתופעה?
- משכורת נמוכה של חיילים בשירות סדיר
- עלויות מחיה גבוהות ורצון לעצמאות כלכלית
- לחץ משפחתי לתרום לפרנסת המשפחה
- שאיפות יזמיות ורצון לבנות עתיד כלכלי
סוגי העבודות והעסקים
- עבודות חלקיות בשעות הערב או בסופי שבוע
- עסקים מקוונים (חנויות אינטרנט, שיווק ברשתות חברתיות)
- שירותי פרילנס (עיצוב גרפי, תכנות, כתיבה)
הסיכונים והאתגרים
- קושי בניהול זמן בין השירות הצבאי לעבודה או לעסק
- לחץ נפשי ופיזי מוגבר
- סיכון לכניסה לחובות עקב ניהול כלכלי לקוי או הוצאות בלתי צפויות
לאילו חובות חיילים עלולים להיכנס?
חיילים בשירות סדיר עלולים להיכנס לחובות כתוצאה מניסיון להשלים הכנסה או לנהל עסק במקביל לשירותם. סוגי החובות הנפוצים כוללים הלוואות בנקאיות או חוץ-בנקאיות, חובות לספקים במקרה של עסק עצמאי, חובות כרטיסי אשראי וחובות לרשויות המס במקרה של פעילות עסקית לא מדווחת. ההשלכות של חובות אלו יכולות להיות חמורות: לחץ נפשי מתמשך המשפיע על תפקודם הצבאי, פגיעה ביכולתם להתמקד במשימותיהם וסיכון לבעיות משמעת, ובמקרים הקיצוניים – הסתבכות בפלילים. נוסף על כך, חובות אלו עלולים להוביל לעיקולים, לפגיעה בדירוג האשראי ולקשיים כלכליים ארוכי טווח שימשיכו גם לאחר השחרור מהצבא. במקרים כאלה, רצוי להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל בחיפה שיסייע לצאת מהחובות ברמה המשפטית. חשוב לציין כי מצב זה עלול להשפיע גם על המשפחות, שלפעמים נאלצות לעזור לכסות את החובות, מה שמעמיק את המצוקה הכלכלית.
פתרונות אפשריים
- הגדלת משכורות החיילים
- תוכניות חינוך פיננסי בתיכון או בצבא
- אפשרות טובה היא הסדר חובות, כלומר מחיקת חובות או פריסתם לתשלומים נוחים לחיילים במצוקה כלכלית
- ייעוץ כלכלי וליווי עסקי לחיילים יזמים
לסיכום
השאלה כמה חייל מקבל בחודש והתופעה של חיילים עובדים או מנהלים עסק מציבה אתגר מורכב בפני החברה הישראלית. מצד אחד, קיימת הכרה בצורך לאפשר לחיילים קיום בכבוד ואף הזדמנות לחיסכון לקראת החיים האזרחיים. מצד שני, קיים חשש מפגיעה ביכולתם למלא את תפקידם הצבאי באופן מיטבי. פתרון הולם ידרוש איזון עדין בין הגדלת התגמול הכספי לחיילים, יצירת מסגרות תמיכה כלכליות וקביעת מדיניות ברורה לגבי עבודה ויזמות במהלך השירות. בסופו של דבר, ההשקעה ברווחתם הכלכלית של החיילים היא השקעה בעתיד המדינה ובחוסנה של החברה הישראלית כולה.