גיבוש טיס

10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav

אם עברתם את ירפ"א א', ירפ"א ב' והריאיון הפסיכולוגי, כעת תתבקשו להתייצב בפני אתגר אחרון וקשה במיוחד שמפריד ביניכם לקורס הטיס והכנפיים המיוחלות. גיבוש טיס נועד לאיתור המועמדים המוצלחים ביותר – אלו שאינם נכנעים ללחץ, בעלי יכולות למידה מרשימות, מאלתרים פתרונות יעילים לכל בעיה וכמובן מפגינים כושר גופני מעולה ותפקוד מצוין בצוות. חושבים שיש לכם את מה שצריך? זהו המקום בו תתבקשו להוכיח.

בהקלדת קוד קופון tzav תקבלו 10% הנחה על הקורס!

על הגיבוש לקורס טיס

גיבוש טיס נערך 5 ימים (בעבר נמשך 6 ימים אך קוצר החל משנת 2020), מה שהופך אותו לגיבוש הצה"לי הארוך מכולם. לגיבוש שני תאריכים שנתיים, כאשר האחד בחודש נובמבר והשני בחודש מרץ. רמת הקושי כאן היא בינונית עד גבוהה מבחינה פיזית, אך מה שנחשב לאתגר האמיתי הוא רמת הקושי המנטלית שבעקבותיה רבים נושרים מהתהליך, לכן עליכם להגיע חזקים ונחושים מאוד כדי לעבור.

גיבוש לטיס מבוצע על מדי ב' כאשר נוטלים מכם את כל החפצים האישיים שלכם, כולל שעון. האמת לאמיתה היא שעל אף העדויות ממלש"בים שכבר צלחו את הגיבוש, איש איננו יודע במדויק מה צפוי לכל מחזור גיבוש כך שהמתמודדים נדרשים להתמודד גם עם אלמנט של חוסר וודאות מוחלט לגבי מה שצפוי להם, תוך משימות ואתגרים שנועדו להביא אותם עד לקצה הפיזי והמנטלי.

שבוע של משימות: הגיבוש הארוך ביותר בצה"ל

אז מה צפוי למועמדים במהלך הגיבוש לקורס טיס? לאורך שבוע שלם תתבקשו לעמוד בהצלחה במגוון משימות אישיות, קבוצתיות, פסיכולוגיות ופיזיות, שתכליתן לבדוק האם אתם כשירים להתמודד עם הקורס בהצלחה. לפניכם מספר סוגים של משימות שעשויים להתרחש גם בגיבוש שלכם:

  • יכולת למידה והצגת מידע בפני קהל – תקבלו תדריך בנושא מסוים, לעתים דרך דף הסבר מסוים ותתבקשו לעמוד ולהסביר על הנושא בדרך הטובה ביותר, תוך דגשים והדגמה.
  • חידת איינשטיין – סגנון משחקי מוכר, בו כל חבר קבוצה מקבל רמז אחר לפתרון חידה ושאותה צריך לפתור במקביל לפעילות פיזית בעצימות גבוהה המבוצעת לכל הקבוצה.
  • דימוי תקיפת אויב – התמודדות עם ריבוי נתונים ובחירה בדרך פעולה מתאימה מבין מספר אפשרויות, תוך זמן מוקצב. במשימה זו נדרשים המועמדים לתכנן את תקיפת בסיס האויב תוך כל המאפיינים, הדרישות והמקבלות שצריך להביא בחשבון ושניתנו לכם מראש, כמו למשל משקל מקסימלי לנשיאה במטוס, מערך כוח האדם, סוג התחמושת ועוד.
  • משימות פיזיות שונות – ספרינטים ומסעות אלונקה, מתלה שזיפים (להחזיק על מתח כמה שיותר זמן), הקפצות תכופות ותדירות לאורך הלילה ועוד.
  • משימות אסטרטגיה שונות – דמקה שקי חול (בחלוקה לשתי קבוצות ובכפוף לדגשים מיוחדים למשחק), משימת שקי חול אישית וקבוצתית, בניית עמדות תצפית, חפירת בור אישית וקבוצתית ועוד.
  • משימות למידה ופתרון בעיות – הובלת הקבוצה במשימות משתנות כאשר רק לכם מותר לדבר, בניית אוהל סיירים מציוד מוגבל, בניית מבנים מאמצעים בשטח, בניית סדר פעולות למקרה של התרסקות בשטח האויב, בניית מבנה הגנה מאמצעים קיימים בשטח ובהתחשב בתנאי מזג האויר.

מתחילים בהתארגנות

הגיבוש נפתח על ידי הגעה לתחנת הרכבת באופקים, שם תבוצע חלוקת המועמדים לאוטובוסים ומהם לבסיס. ההנחיה הראשונה שתינתן לכלל המועמדים היא שנאסר עליהם לשוחח זה עם זה מכאן ועד לסיום הגיבוש, אלא אם ניתנה הוראה אחרת.

תוך כדי הנסיעה באוטובוס עד לבסיס, ימלאו המועמדים הצהרות בריאות ובד"חים – הוראות לביצוע כל הבדיקות החיוניות שיש לבצע במטוס וסדר הפעולות שלהן, על כך נבחנים לאורך הגיבוש.

בהגעה לבסיס, יוקדשו מספר שעות לחלוקת המועמדים לכיתות, עלייה על מדים וקבלת ציוד, מה שמצריך המתנה סבלנית ודי ממושכת בתוך מאהל קליטה גדול.

עם סיום חלק זה של ההתארגנות, תתרחש ריצת סינון – מי שאינם עומדים ברף הנדרש מודחים מהגיבוש ועוזבים כבר עכשיו. לאחר הסינון ואכילת מנת קרב, יוצאים במסע קצר אל מתחם הגיבוש.

יום הגיבוש הראשון מלווה בעיקר במשימות פיזיות כמו ספרינטים, הרבה זחילות ובניית אוהל סיירים בחלוקה לזוגות. החל מהיום השני והלאה כל כיתה תעבוד בלו"ז שונה, אך התכנים שלה נותרים זהים.

היום הראשון

כאמור, היום הראשון מאופיין בהרבה בירוקרטיה והתארגנות לוגיסטית הכוללת הזדהות ובד"חים, עלייה על ציוד צבאי, אפסון של כל החפצים האישיים עד סיום הגיבוש וחלוקה לכיתות. נוסף לכך, יום זה כולל גם הרצאת פתיחה של מפקד הגיבוש, החלת נוהל דממה, הגדרת זמני ביצוע למשימות וללמידה ועוד.

ביצוע תכני הגיבוש ייפתח כמעט תמיד אחר הצהריים, כאשר המועמדים נדרשים להפגין את מיומנויותיהם הפיזיות, הקוגניטיביות והצוותיות דרך התרגילים הבאים:

  • מקצי זחילות – ביצוע זחילה של כ-30 מטרים עד שק חול, שיש להקיף מימין לשמאל ולהסתדר בסיום על פי סדר ההגעה. מקצים אלה מתרחשים בדרך כלל בלא פחות משמונה סבבים, כך שכדאי לשמור על קצב וטכניקה טובים כדי להגיע בין הראשונים ולהרוויח יותר זמן מנוחה.
  • מסע פותח של 3 ק"מ – יציאה למסע עם כל הציוד האישי והמחלקתי על הגב, תוך שמירת מרחק, חילופים מהירים ושמירה על נוהל דממה.
  • בניית אוהל סיירים – סוף המסע הפותח במתחם השינה, בו המועמדים יחולקו לזוגות (כל אחד מבני הזוג יקבל זכר/ נקבה שמשלימים את בניית האוהל) לבניית אוהל סיירים שישמש אותם ללינה לאורך כל הגיבוש.
  • הקפצות ליליות ותיזוזים – יתחילו כבר מרגע שיוגדר זמן השינה וייתכן שייפתחו מחדש עוד לפני זריחת היום הבא. ההקפצות ינסו לשבור אתכם פעם אחר פעם כאשר המטרה תהיה לראות מי ממשיך למרות הקושי.

היום השני

בדרך כלל היום נפתח בהקפצה בשעה מוקדמת לפנות בוקר (4:00-4:30) ובתיזוזים מאתגרים. משם יוצאים למסע עד גבעת הגיבוש, בה עוברים לאורך היום ממשימה למשימה.

  • בניית עמדת תצפית ומחסה – עליכם לבנות עמדת מסתור שממנה ניתן לתצפת על כוח עוין ולעתים גם לתקוף אותו ממנה.
  • מעבר קבוצתי – הקבוצה תתבקש להגיע מנקודה לנקודה מבלי לדרוך על השטח שמפריד ביניהן.
  • בניית מבנים בעלי הגובה/ הנפח הגדולים ביותר – קבלת זמן קצוב לבניית מבנה בהתאם לדרישות שניתנו, מציוד שקיים בשטח.
  • סדרת תרגילים פיזיים – ביצוע מקצי זחילות למרחקים הולכים וגדלים, הקפת שקים גדולים (15 ק"ג) במספר ההקפות הגדול ביותר, ספרינטים למרחקים משתנים לרוב סביב 25-30 מטרים ואלונקה סוציומטרית בה המטרה להגיע ראשונים בכמה שיותר מהמקצים.
  • הקפצות לילה – מדובר בלילה מתיש במיוחד, עם מרווחים קצרים מאוד של מנוחה מהקפצה להקפצה (לעתים תתרחש הקפצה נוספת תוך 20-30 דקות מרגע החזרה לאוהל).

היום השלישי

עייפים למדי אבל תוך בחינה מעמיקה של רמת המוטיבציה שלכם להמשיך בשלב זה, תתבקשו להתמודד היום עם מגוון רחב של משימות צוותיות ואישיות שמתרחשות במגרש המשחקים. משימות אלה בוחנות מנהיגות, רעות, חשיבה מחוץ לקופסה, קור רוח והדדיות:

  • משימת התחפרות – תתבקשו להתחפר מתחת לחבל מתוח/ גדר ברזל ולהגיע לצד השני בלי לגעת בהם כלל. כמובן שהתוצאה כאן פחות חשובה מהדרך שבה תעשו את זה.
  • בניית מבנה – בניית מבנה באופן צוותי בהתאם לאלמנטים שנקבעו לכך מהשטח.
  • פתרון לתרחישי שטח – יינתנו לכם סיטואציות של תקיפה וחילוץ, בהן יש להחליט כיצד לפעול כצוות.
  • בד"חים – בחינות אישיות על הבד"חים שחולקו עוד באוטובוס ושנתבקשתם ללמוד.
  • פתרון דילמה אישית – בדילמות אלה תתבקשו לבחור צד בידיעה ברורה שהצד שאינו נבחר ייפגע בהכרח. אין כאן תשובות נכונות ולא נכונות, אלא היכולת הוורבלית לעטוף את הבחירה שלכם בנימוקים המתאימים.
  • דינמיקה קבוצתית – כצוות עליכם לקבל החלטה כלשהי בנושא מסוים, למשל האם לקפוץ אל תוך מערבולת בים כדי להציל טובע בידיעה שהסיכוי להינצל ממנה אפסי, או האם להלשין על חייל אחר שאתם יודעים שרימה בניווט.

היום הרביעי

גם הפעם תתרחש השכמה מוקדמת עוד לפני הזריחה, אחריה תתרחש שורה של משימות:

  • זחילות סדרי הגעה במקצים של עד 20 מטרים
  • אלונקה סוציומטרית
  • מירוץ שקים בו יש לצבור כמה שיותר סיבובי ריצה עם שק על הגב
  • תרגיל חפירת בור קבוצתי ואישי בו יש לבחור בכל פעם כמה מהמאמץ האישי יש לתרום לחפירת הבור האישי וכמה ממנו יוקדש להשלמת החפירה של הבור הקבוצתי
  • מתלה שזיפים המבוצע בשלושה מקצים – פעם אחת יש להיתלות כמה שיותר, בפעם השנייה התלייה תתרחש עם הגב ליתר חברי הקבוצה ובפעם השלישית תוך דרישה ש-50% מהכוח יישאר תלוי.
  • בד"חים – הבד"חים עוברים כעת למתכונת פרטנית שכוללת היתקלויות והערמת קשיים מצד הסגל.
  • קידורים והקפצות לילה. אם הגעתם עד הלום – חייכו, גיבוש הטיס שלכם הושלם בפועל וכעת כל שנותר הוא להמתין למסדר הדמעות המפורסם ביום האחרון.

היום החמישי

היום החמישי והאחרון כולל פעילות בארבע תחנות: שבירת דיסטנס מינימלית, קיפול מערך הגיבוש, מקלחות ועלייה על אזרחי והזדכות על כל הציוד הצבאי. תחנות אלה צפויות להסתיים בשעות הבוקר המאוחרות ולאחריהן יתרחש מסדר "הדמעות" בו מקריאים את שמות המועמדים שעברו ושנכשלו.

ומה לגבי בנות?

גיבוש טיס בנות מתבצע בדיוק באותו האופן. בדומה לגיבוש הגברים, גם הפעם המועמדות יתבקשו להפגין את יכולותיהן במובנים הפיזיים, החברתיים, המנהיגותיים ובעיקר המנטליים, כדי לוודא שרק הראויות והטובות ביותר ימשיכו מכאן לקורס הטיס המיוחל, שמבוצע כידוע לשני המינים יחדיו.

כמה מועמדים עוברים את הגיבוש?

אז כמה עוברים גיבוש טיס באמת? ובכן, בואו נביט לעומק בנתונים הסטטיסטיים:

רק כ-600 מועמדים מתוך הנערים והנערות שיתחילו במיונים לטיס, יתקבלו לגיבוש עצמו (נתון שביחס למספר המועמדים ההתחלתי עומד למעשה על 0%). כ-80% מתוכם ישלימו את הגיבוש, בעוד כ-20% נוספים יפרשו במהלכו מרצונם או עקב סינון של המגבשים. מתוך כל מי שהשלימו את הגיבוש בהצלחה, רק 50% צפויים להתקבל בפועל לקורס טיס.

בקרב הבנות, נתונים אלה כמובן מצטמצמים עוד יותר כאשר לקורס הטיס בפועל מגיעות כ-20-30 חיילות בלבד בכל שנה.

ומה הלאה? מתוך כל הקורסיסטים, 15%-20% צפויים להשלים אותו ולקבל את הכנפיים המיוחלות. מתוכם, 15% יהפכו טייסי קרב. ולכן אם זהו חלומכם וכל מה שרציתם מאז ומתמיד היה להפוך לטייסי קרב בצה"ל – יש לכם סיכוי של 7% להפוך לטייסים, מתוכו סיכוי של 1% שתתקבלו כטייסי קרב.

איך אפשר להתכונן לגיבוש?

האמת לאמיתה היא שלא ניתן לצפות לחלוטין את כל מה שקורה במהלך הגיבוש אלא רק את "האבנים" המרכזיות כמו משימות מסוימות או שגרת הקפצות הלילה הידועה של הסגל. יחד עם זאת, ההכנה צריכה להיות מעמיקה מאוד במובן הפיזי והמנטלי, כך שתגיעו לגיבוש במיטבכם, מפוקסים, בטוחים בעצמכם ובכושר מצוין.

עד לתאריך הגיבוש אפשר לתרגל את היצירתיות שלכם ופתרון הבעיות, מצבים ופעולות שמאפיינים הישרדות בשטח (למשל בניית חצובה, מחסה מענפים, קשירות חבלים, תקיעת יתדות באדמה, בניית אוהל סיירים, ניווט בסיסי ועוד), לאתר מועמדים שעברו את הגיבוש לאחרונה ולתשאל אותם ולא פחות חשוב – לשמור על בריאותכם השלמה והטובה ככל שניתן.

רגע לפני סיום: 5 טיפים ששווים זהב!

  1. פרקטיקה היא הכל – הגיבוש כולו מבוסס על זמנים, מה שדורש מכם תמיד להגדיל ראש: להישאר ברמת אמינות מעולה, להתמיד גם כשהמשימה משתבשת ולהמשיך לנסות עד לנקודת הסיום, לקחת כל תרחיש בפרופורציה ולזכור שגם המגבשים עצמם הם בני אנוש.
  2. ההצגה חייבת להימשך – לגיבוש יש אווירה מאוד תחרותית וכולם מעוניינים להגיע ראשונים. יחד עם זאת, הוא בוחן אתכם מבחינה אישיותית בכל דקה כך שאין שום טעם להתייחס לאחרים כמכשול בדרך להשגת המטרות שלכם. צרו חיבור עם אחרים, הושיטו עזרה וגם אם אינכם רשאים לדבר רוב הזמן, וודאו שאחרים מעריכים אתכם על סמך מעשים.
  3. זה הזמן לתת 100% – אמנם מי שנפל מהגיבוש רשאי לגשת אליו שוב לאחר קורס קצינים, אך ברמת העיקרון זהו הצ'אנס האחרון שלכם להתקבל לקורס הטיס הנחשק. זוהי זכות גדולה להיות בגיבוש ועוד יותר גדולה להתקבל אליו ולכן קחו אותה בשני ידיים, תנו כל מה שאתם יכולים וזכרו שגם אם קשה, בסופו של דבר זה נגמר ונצבר לכם כחוויה. לכן עדיף שתסיימו כשידוע לכם שעשיתם כל שביכולתכם, גם אם בסוף לא עברתם.
  4. אל תחששו ליהנות מהתהליך – נכון שאין שום דבר מהנה בלהירדם מותשים באמצע הלילה ולהתעורר תוך 45 דקות למקצי זחילה, אבל תמיד חשוב להסתכל על חצי הכוס המלאה ששומרת על המוטיבציה שלכם, בעיקר מול הסגל המגבש. תהנו מתחושת הסיפוק, קבלו את המשימות והדרישות כלפיכם בהבנה וחשבו על הדרך שעשיתם עד כה כדי להתעודד כשקשה.
  5. הכישלון בלתי נמנע – ביום, משימה או נקודת זמן מסוימת, כל אחד מהמועמדים ייפגש עם חוויה של כשלון. כישלון זה הוא חלק אינטגרלי מהגיבוש ולכן אין שום טעם להתייסר עליו ולהעניש את עצמכם, משום שהחוויה הזו צפויה לחזור על עצמה לפחות מספר פעמים עד אקורד הסיום. זכרו שהמגבשים מעוניינים לראות כיצד אתם פועלים ומתנהלים גם במצבים פחות נעימים, בהם תחושת הכישלון מציפה וחושפת פגיעות, אכזבה או מורל ירוד.

לסיכום:

אם זומנתם לגיבוש טיס – מגיע לכם הרבה כבוד! אתם עומדים להתמודד עם מצבים אישיים וחברתיים שטרם הכרתם ולגלות מהו החומר שאתם עשויים ממנו באמת, למרות הקשיים, האתגרים והאכזבות שתחוו בדרך. אנו מאחלים לכם גיבוש מוצלח ומספק שתפיקו ממנו את המיטב.

בהקלדת קוד קופון tzav תקבלו 10% הנחה על הקורס!

שאלות נפוצות

התחנה האחרונה לפני קבלתכם לטיס היא גיבוש טיס – 5 ימים ברמת אתגר גבוהה במיוחד במובן הפיזי והמנטלי, אותם צפויים לעבור ולהתקבל רק כ-240 מועמדים בכל שנה.

כ-600 מלש"בים מקבלים מידי שנה זימון לגיבוש טיס, אך רק שליש מתוכם יתקבלו בסופו של דבר לקורס טיס כאשר היתר יסוננו לאורך התהליך או יפרשו מרצונם.

המיומנות המנטלית שלכם חשובה יותר מהכל ולכן כדאי להתעדכן בכל מה שקורה במהלך ימי הגיבוש, לקבל טיפים ממי שכבר עברו אותו ולהתכונן מבחינה נפשית ופסיכולוגית למגוון רחב של סיטואציות מורכבות עמן תתבקשו להתמודד.

מגן סייבר

מגן סייבר

אם בעבר התמקד הצבא בלוחמה ביבשה, באוויר ובים, כיום מתגברת הפעילות בזירה רביעית וחדשה – המרחב הקיברנטי. כאן תמצאו את

לקריאה »
תפקידים בשירות לאומי

תפקידים בשירות לאומי

אם קיבלתם פטור מצה"ל ואתם מעוניינים לתרום לציבור ולהשתתף בעשיה לא פחות משמעותית, תוכלו להתנדב לשירות הלאומי. השירות מתאים לגברים

לקריאה »