קב"ן בצה"ל

תקופת הצבא היא מאתגרת מאוד מבחינה נפשית. הגעגועים לבית, הפחדים, המסגרת הנוקשה, בעיות חברתיות, מפקדים קשוחים – אלו רק חלק מהקשיים עמם אנו נאלצים להתמודד במסגרת השירות הצבאי. אחת הדרכים שיעזרו לכם לעבור את התקופה הזאת בשלום, היא לקבוע פגישה אצל קב״ן (קצין בריאות הנפש). בניגוד לסטיגמה, קב״ן לא מיועד לטיפול רק ב״חיילים משוגעים״, אלא הוא מסייע לכל המלשב״ים והחיילים שמתמודדים עם מצוקה רגשית.

 

תפקידו של הקב״ן

הקב״ן הוא קצין בריאות נפש שתפקידו לאבחן את מצבו הנפשי של המלש״ב (מועמד לשירות ביטחון) ושל החייל, וכן להעניק לחיילים טיפול שיעזור לו להתמודד עם הקשיים. במקרים מסוימים הקב״ן עשוי להשפיע על תנאי השירות של החייל, ובמקרים חריגים הקב״ן עשוי להמליץ למלש״ב או לחייל על שחרור מצה״ל או פטור משירות צבאי בשל מצבו הנפשי.

ההבדלים בין קב"ן לפסיכיאטר צבאי

קב״ן הוא אינו פסיכיאטר. בניגוד לפסיכיאטר, הקב״ן אינו מוסמך לתת טיפול תרופתי. רק כאשר הקב״ן התרשם כי החייל סובל ממצוקה נפשית גדולה, הוא ימליץ לו לגשת לאבחון אצל פסיכיאטר שיעניק לו גם טיפול תרופתי.

כך תקבעו פגישה עם קב״ן

כל חייב זכאי לקבוע פגישה אצל קב״ן. כדי לקבוע פגישה בפעם הראשונה, יש לבקש אישור לכך מהמפקד הישיר שלכם. לאחר הפגישה הראשונית, ניתן לתאם עם הקב״ן פגישות נוספות במידת הצורך. אם המפקד הישיר שלכם לא מאשר לכם לפגוש קב״ן, אפשר לשוחח עם מפקד המחלקה ולבקש את אישורו לפגישה עם קב״ן או לפנות לרופא היחידה שלכם.

קב"ן לפני הגיוס

אם טרם התגייסתם וברצונכם לפגוש קב״ן, תוכלו לפנות ליחידת מיטב ולנמק את בקשתכם. ניתן גם לבקש לראות קב״ן במהלך הראיון האישי בצו ראשון, אך אין חובה לאשר לכם את הבקשה. חלק מהמלש״בים מקבלים זימון לפגישה עם קב״ן אם ישנו תיעוד לכך שהם מטופלים אצל פסיכיאטר או נוטלים תרופות פסיכיאטריות. אפשרות נוספת לראות קב״ן לפני הגיוס היא ליצור קשר עם אמיר שפר, יועץ בכיר לגיוס וצבא, קב״ן במילואים ויועץ במשרד הביטחון.

פגישה עם קבן – השלכות

פגישה עם קב״ן עשויה להשפיע על עתידכם הצבאי. הקב״ן עשוי להמליץ על שינוי תנאי השירות שלכם על מנת להקל על המצוקה שלכם (למשל מעבר מיחידה סגורה ליומיות), ובמקרים מסוימים הוא ימליץ על שחרור מצה״ל או פטור משירות צבאי. לאחר השחרור שלכם, הפגישה עם הקב״ן לא צפויה להשפיע על עתידכם באזרחות. המידע שנמסר לקב״ן הוא חסוי ורק במשרדים ממשלתיים ובמקומות עבודה העוסקים בביטחון ידעו כי פגשתם קב״ן.

סיכום ושאלות נפוצות

אם אתם חווים משבר נפשי ומצוקה כלשהי, חשוב מאוד לקבל עזרה. זכרו שזאת לא בושה לגשת לקב״ן, ופגישה איתו יכולה להיות גלגל הצלה עבורכם. הקב״ן יכול לתת לכם אוזן קשבת ולסייע לכם לעבור את תקופת הצבא בקלות רבה יותר.

איך מגיעים להיות קב"ן צבאי?

הקבנ״ים הם פסיכולוגים קליניים או עובדים סוציאליים בהכשרה האזרחית שלהם, שעברו בצבא הכשרה נוספת כדי להיות קב״נים.

איך קובעים תור לקב"ן?

יש לפנות למפקד הישיר שלכם ולבקש אישור לפגוש קב״ן. אם המפקד לא מסכים לתת לכם אישור, ניתן לפנות למפקד המחלקה או לרופא היחידה לקבלת אישור לפגישה עם קב״ן. ניתן לבקש לשוחח עם קבן כבר במהלך הצו הראשון

מה זה קב״ן?

קב״ן הוא קצין בריאות נפש. תפקידו לסייע למלש״בים וחיילים להתמודד עם המצוקה הנפשית שלהם, לאבחן ולספק הערכה על מצבם הנפשי ולהמליץ במידת הצורך על טיפול תרופתי, שינוי תנאי השירות בצה״ל, שחרור מצ״הל או קבלת פטור מהשירות הצבאי.

האם קב״ן הוא פסיכיאטר?

לא. קב״ן הוא אינו פסיכיאטר. במקרים מסוימים הקב״ן יכול להמליץ לחייל לגשת לאבחון אצל פסיכיאטר. הפסיכיאטר עשוי להעניק לחייל טיפול תרופתי במידת הצורך.

האם לפגישה עם קב״ן יש השלכות על האזרחות?

המידע שמסרתם לקב״ן נשאר דיסקרטי, ולא צפוי להשפיע על עתידכם באזרחות. רק במשרות ממשלתיות או הקשורות לביטחון, ניתן לדעת כי פגשתם קב״ן.

תוך כמה זמן מקבלים קב״ן?

אין זמן קבוע. ישנם מעט קב״נים בצבא ולכן לוקח זמן עד שפוגשים קב״ן.

כיצד פגישה עם קב״ן תשפיע עליי בהמשך השירות?

הקב״ן עשוי להמליץ על שינוי תנאי השירות שלכם כמו מעבר יחידה, על שחרור מצה״ל או על קבלת פטור משירות צבאי.

מה התנאי קבלה להיות קב"ן?

כדי לעסוק כקב״ן בצה״ל, יש להיות עובד סוציאלי בעל תואר ראשון או שני, או פסיכולוג בהתמחות לתואר שני או פסיכולוג מומחה. בנוסף, יש לעבור בצבא הכשרה מתאימה לתפקיד קב״ן.

האם ניתן להיפגש עם קב"ן בבקו״ם?

ניתן לפנות למיטב ולבקש לראות קב״ן בבקו״ם ביום הגיוס שלכם. אין הכרח שהבקשה אכן תאושר, וייתכן כי היא תידחה למועד אחר.

מיונים לחיל תקשוב

חיל תקשוב

הכנה למיונים לאשכול מקצועות המחשב (של חיל תקשוב) 10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzcb הצבא מציע מגוון תפקידים מקצועיים ומעניינים

לקריאה »
נגישות