אישור עבודה בצבא

לא מעט חיילים חווים קושי כלכלי משפחתי ומתגייסים, לצד הצבא, גם לסיוע למשפחה. עם זאת, במקרים מסוימים אין צורך להוכיח מצוקה כלכלית כדי לעבוד במהלך השירות הצבאי, אך בשני המקרים יש צורך לקבל אישור עבודה בצבא. איך עושים זאת? אילו מסמכים יש להגיש ומה חובה לדעת לפני שיוצאים לדרך? ריכזנו את כל המידע במקום אחד. 

מהו היתר עבודה?

ככלל, הצבא לא מאפשר עבודה פרטית לחיילים שנמצאים בשירות החובה, אך חיילים שנתונים למצוקה כלכלית משפחתית או אישית זכאים להחרגה. חיילים אלה יכולים לקבל אישור עבודה מצה"ל במהלך השירות אך לא על חשבון זמן הבסיס, הוא גם לא מאפשר הקלות למידת הנוכחות של החייל. ההיתר מתייחס לעבודה שמתבצעת במהלך סופי השבוע או בזמני בית אחרים, למשל כאשר חייל משרת שבוע שבוע ולעיתים אף ניתנת חופשה לצורך זה.

זכאות לאישור עבודה בצבא

חיילים הזכאים להיתר עבודה הם חיילים שנתונים למצב כלכלי ומורכב. אלה יכולים להיות חיילים קרביים, תומכי לחימה וגם חיילים בתפקידים עורפיים. כאשר חייל רוצה לקבל היתר עבודה עליו להמציא מסמכים של הכנסותיו שלו ושל הכנסות הוריו, וזאת כדי להוכיח את המצוקה הכלכלית בה הוא או הוריו נתונים. רק לאחר קבלת ההיתר אותו חייל יוכל להתחיל לעבוד.

פטור מהוכחת מצוקה כלכלית

ישנם מקרים בהם קיים פטור מהוכחת מצוקה כלכלית כדי לקבל היתר עבודה, במצבים אלו ניתן לגשת ולקבל באופן ישיר את הפטור. יהיו אלה חיילים בשירות עם אופי שירות של שבוע-שבוע, לדוגמה עובדי משמרות או טבחים, בני ישיבות, חיילי חובה שהתגייסו לאחר גיל 24, נהגי סיור, חיילים ברמת פעילות א' ומעלה, משגיחי כשרות, וחיילים שהתחילו את השירות מלכתחילה כמוכרים עם מצוקה כלכלית, למשל חיילים בודדים.

תהליך הגשת הבקשה להיתר עבודה

להלן השלבים השונים אותם יש לעבור כדי לקבל את היתר העבודה:

פתיחת בקשה להיתר עבודה

השלב הראשון בקבלת ההיתר יהיה פניה למש"קית ת"ש ביחידה. בפניה זו המש"קית תדאג להעביר את המידע המלא לו החיילים זקוקים כדי לקבל את היתר העבודה. במעמד זה המש"קית תיתן לחיילים טופס בקשה לעבודה אותו החיילים והמעסיקים הפוטנציאליים ימלאו, ויהיה צורך לפרט בו את כל הכנסות הבית – של מי שנמצא בשירות ושל ההורים. 

איסוף מסמכים דרושים

חיילים שמבקשים היתר עבודה צריכים למלא את טופס הבקשה ולהגיש מסמכים המוכיחים את המצב הכלכלי בביתם. בין היתר הטפסים יכללו את תדפיסי חשבון הבנק של ההורים, פירוט ההכנסות והצגת תלושי השכר ואם יש טפסים נוספים שיכולים להוכיח את המצוקה הכלכלית יש להוסיף אותם. לדוגמה, אם יש חובות בהוצאה לפועל, הסדרי תשלומים, חוב מזונות שאינו משולם ועוד.

חשוב מאוד לדעת – בקשות להיתר עבודה נסגרות לאחר 30 ימים מיום פתיחתן, כך שיש להשיג את המסמכים ולהגיש אותם בפרק זמן זה, כל חריגה תחייב את פתיחת הבקשה מחדש.

העברת המסמכים לבדיקה

אחרי איסוף כל המסמכים ומילוי טופס הבקשה, המסמכים עוברים למפקדים לאישור. אם ההיתר מתקבל ניתן להתחיל לעבוד, אם הוא לא מתקבל אין להתחיל לעבוד. עוד כדאי לדעת – במקרה שבו התקבל ההיתר, אין לעבוד עם מדי צה"ל בשום אופן.

הגשת בקשה לאישור עבודה אונליין

גם הצבא התקדם דיגיטלית באופן משמעותי בשנים האחרונות וכיום ניתן להגיש את הבקשה להיתר העבודה באופן מקוון באמצעות המחשב או הטלפון הנייד. הפנייה הראשונית צריכה להיות דרך מש"קית ת"ש. לאחר שהבקשה תיפתח על ידה, היא תופיע באזור האישי של החייל או החיילת שפנו לבקשת הפתיחה, ובאזור המתאים באתר יש להוסיף את האישורים והמסמכים הרלוונטיים.

כאשר המסמכים יעודכנו במערכת, סגל הת"ש יוכל לעסוק בבקשה ובבקשות ההיתר הבאות. כך למעשה, ניתן יהיה לבצע את כל ההליך אונליין, ללא צורך בפנייה למש"קית ת"ש.

סיוע במציאת עבודה

בצה"ל קיים מרכז השמה של "יחד למען החייל" ובו מסייעים לחיילים למצוא עבודה. גם במקרה זה הפנייה צריכה להתבצע דרך מש"קית ת"ש שמעבירה את טופס ההיתר החתום למרכז ההשמה.

כדאי לשים לב – כל הפרטים בטופס צריכים להיות מלאים באופן מדויק: השם, הטלפון ופרטי רכזי הת"ש. אם החייל או החיילת מתקבלים לעבודה דרך מרכז ההשמה, עליהם להודיע על כך גם למרכז ההשמה וגם למש"קית ת"ש.

לכמה זמן האישור תקף?

היתר העבודה לרוב יהיה תקף לשנה אחת, לאחר מכן יהיה צורך להגיש את הבקשה מחדש, כאמור ניתן לעשות זאת בפעם השנייה אונליין.

לסיכום, חיילים שנמצאים בשירות סדיר, בין אם הם קרביים, בין אם יומיים ובין אם במסגרת של שבוע-שבוע, יכולים לקבל היתר עבודה בהתאם למצבם הכלכלי הביתי ולעבוד. העבודה לא יכולה לבוא על חשבון זמן הצבא, אך יש התחשבות רבה במצבים כלכליים שונים, כאשר כל ההליך מבוצע מול מש"קית ת"ש.

שאלות נפוצות:

היתר עבודה הוא אישור עבודה בצבא לחיילים בשירות סדיר. החייל או החיילת שיקבלו את ההיתר יוכלו לעבוד שלא במסגרת שעות השירות הצבאי.

כל חייל או חיילת שנמצאים בקושי כלכלי אישי או משפחתי אותו הם יכולים להוכיח באמצעות המסמכים הרלוונטיים. ישנם מקרים בהם אין צורך להגיש מסמכים, למשל במקרה של אופי שירות של שבוע-שבוע, בני ישיבות, חיילי חובה שהתגייסו לאחר גיל 24, טבחים ועוד.

האישורים הנדרשים הם טופס בקשה מלא, פירוט חשבונות הבנק של החיילים והוריהם, ומסמכים נוספים רלוונטיים שיכולים להוכיח את המצוקה הכלכלית.

אישור עבודה בצבא תקף ברוב המקרים לשנה אחת, לאחר מכן ניתן להגיש את הבקשה שנית אונליין.

נגישות