לא נעים להכיר: הכול על ראש ארגון הטרור הלבנוני – הכירו את חסן נסראללה

הוא נולד בשנות ה-60 בפרוור של ביירות, הושפע מכתבי קודש אסלאמיים ותוך פחות מ-30 שנה נהיה ראש ארגון הטרור והמיליציה הלבנונית חזבאללה – כיצד הפך חסן נסראללה למנהיג צבאי ודתי שהשמדת ישראל היא מטרת חייו? במאמר שלפניכם כל הפרטים על אחד האויבים הגדולים ביותר של מדינת ישראל.

מהיכן הכול התחיל?

חסן נסראללה עבד אלכרים נסראללה (השם הערבי נסראללה פירושו "ניצחון האל"), או בקיצור חסן נסראללה, נולד ב-31 באוגוסט 1960 בעיירה בורג' חמוד במזרח בירת לבנון, ביירות. נסראללה הוא הבכור מבין 9 אחים והוא נולד למשפחה המשתייכת לזרם השיעי. מגיל צעיר הביע נסראללה עניין באסלאם, זאת אף שמשפחתו לא נחשבה דתית לפי הסטנדרטים הלבנוניים, והוא הרבה בקריאת ספרות דתית שבשלב מאוחר יותר עיצבה את אישיותו ואת אמונותיו. במהלך שנת 1975, המשפחה של נסראללה נאלצה לעזוב את העיירה ולעבור לדרום לבנון בעקבות מלחמת האזרחים. עם המעבר לדרום המדינה, נחשף נסראללה לתנועת אמל (תנועה שיעית-חברתית) של האימאם מוסא סאדר והצטרף אליה.

בנערותו הרבה נסראללה לבקר במסגד המרכזי בעיר ושם הכיר מטיף בשם מוחמד אל-ע'ראווי. המטיף התרשם מאוד מהנער הצעיר שהציג בקיאות בעניינים תיאולוגיים והמליץ עליו לסמינר שיעה בנג'ף, עירק. כעבור שנה נסראללה עבר לנג'ף והתחיל את לימודיו, שם הכיר את עבאס אל מוסאווי הלבנוני, שלימים הפך למנהיג חזבאללה.

הקמת ארגון הטרור חזבאללה

ב-1978 גורש נסראללה ללבנון יחד עם מטיפים וסטודנטים שיעים. בצל המהפכה האסלאמית באיראן, מצבה של תנועת אמל הורע והמגורשים מנג'ף החלו לגבש את הרעיון להפיץ את האידיאולוגיה המיליטנטית של האקטיביזם השיעי. כשישראל נכנסה ללבנון ביוני 1982, איראן שלחה קצינית ממשמרות המהפכה לבקאע שבמזרח לבנון כדי לארגן תנועות מיליטנטיות שיתנגדו לצבא הישראלי. ההתארגנות החדשה, שלימים הכריזה ששמה הוא "חזבאללה", הוקמה במטרה מוצהרת להילחם נגד הכוחות הישראליים בלבנון. גם לאחר נסיגת ישראל בשנת 1985 משטחי לבנון הכבושים, הארגון החל לירות רקטות לעבר יישובי צפון ישראל, ואילו ממשלת לבנון נמנעת מלפעול נגדו.

 

מלחמת לבנון. קרדיט: ויקימדיה
מלחמת לבנון. קרדיט: ויקימדיה

נסראללה וחזבאללה

בשנת 1992 צה"ל חיסל בסיכול ממוקד את מוסאווי, מנהיג חזבאללה, ונסראללה שבינתיים הפך לאיש דת הועמד בראש ארגון הטרור. מאותה שנה הארגון החל להרחיב את פעילותו גם לתחומים חברתיים, כלכליים ופוליטיים ואף השתתף בבחירות לפרלמנט הלבנוני. כמנהיג חזבאללה, זכה נסראללה שנים רבות למוניטין יוקרתי, בעיקר משום שבעולם הערבי זקפו לזכותו את נסיגת ישראל מלבנון בשנת 2000 ולתקיפות שיזם נגד ישראל שנים אחר כך, כולל פיגועים במטרות אזרחיות בישראל וניסיונות לחטיפת חיילים. כמו כן, בעולם הערבי מייחסים לנסראללה השפעה על ארגונים אסלאמיים פלסטיניים הפועלים נגד ישראל.

ביולי 2006 ניסה נסראללה לקצור הישג נוסף לארגון באמצעות חטיפת שני חיילים בגבול הצפון. ניסיון זה הביא את ישראל לצאת למלחמה נוספת נגד לבנון במטרה להחליש את כוחו של חזבאללה ולסלקו מדרום לבנון. בזמן המלחמה, נסראללה הפעיל מערך רקטות נגד אוכלוסייה אזרחית בישראל ניהל את המתקפה ממקום מחבוא.

מוניטין וכוח פוליטי

במלחמת לבנון השנייה, הצליח נסראללה ממקום מחבואו לנהל את כל המערך הצבאי ההתקפי של הארגון ולשלוט עליו ביד רמה, כולל העברת הנחיות לשיגור רקטות ובהמשך להפסקת אש. בו בזמן, הצליח להתראיין לאמצעי תקשורת ונאם באמצעות קלטות וידיאו שהופצו במדיה. כל אלו העלו את קרנו של נסראללה בעיני העולם הערבי והוציאו לו מוניטין של מנהיג קשוח ונואם מוכשר וכריזמטי. נוסף על כך, יש לו כוח פוליטי רב והוא מנהל קשרים רבים עם בעלי כוח באיראן כדי לחזק את חזבאללה. עד כה, נסראללה ניצל מכל ניסיונות ההתנקשות בו.

לסיכום

חסן נסראללה רואה בהשמדת ישראל פרויקט חייו. לא סתם קנאותו הדתית, הכריזמה הרבה שלו וכוחו הפוליטי בלבנון מציירים אותו כאחד מאויביה הגדולים ביותר של ישראל. אכן, לא כל כך נעים להכיר אישיות כה עוינת, אבל כמו שלמדנו היטב במערכת הביטחון בישראל – חשוב לדעת את האויב כדי להבין מול מי מתמודדים.

נגישות