תפקיד התצפיתנית, הידוע בכינויו "העיניים של המדינה", עלה לכותרות עם תחילת מלחמת חרבות ברזל ולא בהקשר חיובי. רבים פקפקו בתפקוד התצפיתניות בבסיסי עוטף עזה בשבועות ובחודשים שלפני היום הנורא ההוא, והן היו הראשונות שהציבור הישראלי האשים במחדל. אלא שככל שהימים עברו והדברים התבהרו, התברר שהתצפיתניות לא רק ראו, אלא גם התריעו עשרות פעמים על אירועים חריגים סביב הגדר ועל מה שנראה כמו אימונים לקראת תקיפה קרקעית מעזה. מי השתיק את אותן תצפיתניות, שחלקן אף שילמו על המחדל בחייהן? והאם המחדל יכול היה להימנע אם היו שומעים בקולן?
העיניים של המדינה
הבנות שזכו לתואר "העיניים של המדינה" הן למעשה החיילות שמבצעות מעקב על גדר המערכת באמצעות מכשירים טכנולוגיים שונים, במטרה לגלות גורמים עוינים לאורך גבולות המדינה ולסכל אותם. בין היתר, התצפיתניות אחראיות על זיהוי ניסיונות חדירה ופגיעה עוינים, והן מעבירות דיווחים שוטפים לחמ"ל ולגורמי מודיעין שונים, ובמקרה הצורך מקפיצות כוחות כוננות לטיפול באירועי חירום.
התצפיתניות משתייכות לחיל האיסוף הקרבי והן פרוסות בבסיסים בכל רחבי הארץ, בגזרת לבנון, בגזרת סוריה, בגזרת איו"ש, בגזרת מצרים וכמובן – בגזרת עזה. לכן, מתחילת המלחמה רבים תהו כיצד התצפיתניות לא התריעו על העומד להתרחש, שכן מובן היה שהמתקפה על ישראל תוכננה חודשים רבים. אלא שעדויות חדשות המתחילות להצטבר מראות מציאות קצת מורכבת מזו – היו סימנים מקדימים, התצפיתניות התריעו, אבל הדרג הבכיר סרב להקשיב.
ההתרעות, ההתעלמות והאיומים מצד הדרג הבכיר
לפי דיווח של חדשות 12 בנובמבר האחרון, עדויות חדשות של תצפיתניות ששירתו סמוך לגבול עזה מספרות כי במשך חודשים הן התריעו שוב ושוב על שינויים שהן רואות בשטח. על פי הדיווח, הן ראו שסמוך לגבול מתגודדים אנשים שבדרך כלל לא מגיעים לשם ועורכים אימונים והכנות למה שנראה כמו "מבצע", והתצפיתניות כמובן סיפרו על כך למפקדים שלהן. אולם, המפקדים לא התייחסו לדיווחים הללו וגם כשחלק מהתצפיתניות פנו לדרגים הבכירים יותר, איימו עליהן שהן יעלו למשפט אם ימשיכו לדווח על המראות הללו. בינתיים, המשיכו ההתרחשויות החשודות על הגבול ואיש לא נתן עליהן את הדעת.
ב-15.1 השנה פורסם תחקיר נרחב של הרשת הבריטית BBC על אזהרות התצפיתניות לפני 7 באוקטובר. לפי התחקיר, האזהרות של התצפיתניות לא קיבלו יחס רציני מצד הקצינים הבכירים והן מצוטטות כמי שהביעו תסכול רב מכך. כחלק מהתחקיר, פרסם ה-BBC התכתבויות מקבוצת הוואטסאפ של התצפיתניות, שבו הן התבדחו על הזלזול בהן ואף "הימרו" מי מהן תהיה במשמרת כאשר המתקפה מעזה תחל.
האם המחדל יכול היה להימנע?
אבי אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל שנפלה במוצב שבו שירתה בנחל עוז ב-7 באוקטובר, הגיב לתחקיר ה-BBC בנושא התרעות התצפיתניות. לדבריו, הוא לא הופתע שהתצפיתניות ראו ודיווחו ושאיש לא הקשיב להן, וטען שגם בתו רוני דיווחה על הדברים ושילמה בחייה על היעדר ההקשבה. השאלה הנשאלת היום בדיעבד היא אם המחדל יכול היה להימנע אילו היו המפקדים לוקחים ברצינות את דיווחי התצפיתניות. ככל הנראה, לא היה אפשר למנוע את המתקפה שתוכננה זמן רב מראש, אך קיים סיכוי גבוה שתוצאות המתקפה הרצחנית של חמאס היו קשות פחות אם ישראל הייתה נערכת לקראתה בהתאם לדיווחי התצפיתניות.