- עודכן ב: ינואר 19, 2021
יום המאה
10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav
השירות הצבאי נחשב לאחת החוויות המשמעותיות ביותר בחיים ולכן כדאי שתעברו את התקופה הזו בתפקיד איכותי שמתאים לכם ובסביבה חברתית כמה שיותר טובה. קיבלתם זימון ליום המא"ה ואתם רוצים להצליח בו ובגדול? מיד נספר לכם כל מה שצריך לדעת כדי להגיע הכי מוכנים שאפשר, למצות את כל היכולות שלכם ולקבל ציונים מעולים שישפיעו על אפשרויות השיבוץ לתפקידים השונים.
מהו יום המאה?
יום המא"ה (מיון, איתור והתאמה) מיועד למלש"בים אחרי הצו הראשון ולפני מועד הגיוס ומטרתו היא להעריך ולמדוד כישורים, יכולות ונתונים אישיים. כך, הצבא יוכל לשבץ את המועמדים לתפקידים המתאימים להם ולכוון אותם לשירות מאתגר ומספק, הממקסם את הפוטנציאל האישי הגלום בכל חיילת וחייל.
למעשה, עד שנת 2021 נערך יום המאה לבנות בלבד. החל משנה זו הוחלט כי גם בנים בעלי פרופיל 45 ושאינם משובצים לתפקידי לחימה יעברו את מבחני יום המאה. הצבא מבין שהצו הראשון לבדו לא מביא לידי ביטוי את כל היכולות והכישורים, כך שנוסף על מבחני המיון וההתאמה, דרוש מיון נוסף שבהתאם לתוצאותיו ייפתחו אפשרויות שיבוץ לתפקידים נוספים. חשוב להדגיש שמי שלא יתייצב לסימולציות יום המאה, לא יקבל שאלון העדפות (מנילה) ולכן ישובץ לתפקידים רק בהתאם לצרכי הצבא.
10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav
מטרתו של יום המאה
המטרה המרכזית של צה"ל היא לקבל כמה שיותר אינפורמציה לגבי המגויסים שלו, כדי שיוכל להעריך נכונה את הכישורים והיכולות של כל אחד מהם.
תוצאות יום המאה יביאו את שאלון ההעדפות האישי שלכם לכדי מגוון עשיר ואיכותי של תפקידים, השמורים למלש"בים הנכונים לשרת בתפקידים עם סמכות, אחריות וכישורים מוצלחים ביותר ביחס לנבחנים אחרים. בעצם, חלק מהתפקידים מייחסים משקל גדול בהרבה ליום המא"ה מאשר לצו הראשון, מה שמאפשר גם למי שהשיגו נתונים חלשים בצו הראשון – לקבל העדפות טובות.
דחיית יום המאה
הזימון ליום המא"ה בדרך כלל מתקבל כמה שבועות לפני המועד. אם בנסיבות רפואיות, בשל מבחן חשוב, אירוע משפחתי או כל סיבה אחרת לא תוכלו להתייצב לתאריך, כל שעליכם לעשות הוא להיכנס לאזור האישי באתר מתגייסים ולבחור בכל תאריך מתאים אחר מבין התאריכים המוצעים. שימו לב שניתן לדחות את המועד עד שבוע מראש.
מה צפוי לי במהלך היום הזה?
יום המ"אה מתקיים בימים מרוכזים בין השעות 08:00-16:00 ואיננו מופעל על ידי הצבא עצמו, אלא דרך שני מכוני מיון אזרחיים, שאליהם ניתן לפנות בכל בעיה טכנית ושאלה: מיוני הבנות מבוצעים על ידי מכון אדם מילוא ואילו מיוני הבנים מבוצעים על ידי מכון קינן שפי. יומיים לפני המועד תתקבל הודעת טקסט ממכון המיון, בה יש לאשר את ההשתתפות עד יום לפני המיון בשעה 13:00. תתקבל הודעה חוזרת המציינת כי האישור נקלט בהצלחה, בלעדיה לא ניתן לעבור את המיון.
המבחן מבוצע במחשב עם מצלמה ועכבר בלבד וכרוך בהצטיידות בתעודה מזהה. בבוקר המיון, חשוב להיות זמינים חצי שעה לפני תחילת המבחנים לטובת רישום והתחברות. יתקבל קישור לביצוע המבחנים למייל או לזום (תלוי בחלק שבו מתחילים את היום) + צירוף לקבוצת ווצאפ בה ניתן לשאול שאלות לאורך היום. בצהריים יינתנו קישורים לחלק השני.
התחנות
יום המא"ה נערך מאז הקורונה באופן מקוון, ואורכו כ-7-8 שעות, בשני חלקים: חלק ראשון ובו מבחנים ממוחשבים אותם מבצעים המועמדים באופן עצמי ואישי. החלק השני נערך בזום כמבחן קבוצתי המונה 6 משתתפים. לפעמים החלק הקבוצתי יתרחש לפני המבחנים ולפעמים להיפך.
תרגיל הדרכה
תחנה זו מקציבה לכם 10 דקות ללימוד עצמי של מערך שיעור מוכן הנבחר אקראית מתוך רשימת נושאים (למשל צבעי הכומתות בצה"ל, שביל ישראל וכו'), בסיומם יש להעביר את השיעור באמצעות מצגת מוכנה שתישלח לנבדק בנושא שלו. הבוחנים לעיתים מתערבים במהלך ההדרכה ושואלים שאלות, בעיקר כדי לזהות את יכולתכם להתמודד עם ההפרעה.
הדבר החשוב ביותר בתחנה זו הוא פוקוס על העיקר: כאן לא בודקים את הידע ששיננתם, אלא את היכולת להתמודד עם מידע חדש ובתנאי לחץ, המוצג לאחרים. כמובן שחשוב להימנע מהסחות והפרעות באמצע ההדרכה ולשמור על אינטונציה טובה וברורה ויציבה זקופה, תוך שמירה על קשר עין עם המצלמה.
סימולציות בין אישיות
תחנת הסימולציות כרוכה בביצוע משחקי תפקידים שונים ובהם דילמות או בעיות שונות שעמן תתבקשו להתמודד. הסימולציות מיושמות מול מעריך מכון המיון בסוגיות שונות, למשל אתם יו"ר מועצת התלמידים שצריכים להבהיר למעריך המגלם תלמיד, מדוע לא התקבל למועצה.
הסוד כאן טמון בדינמיקה הבינאישית שלכם מול אחרים. נסו להבין לליבן של הדמויות העומדות מולכם ולגלות כלפיהן אמפתיה, לדון בנושא ולהביע עמדתכם בביטחון (מבלי להפגין זלזול או חוסר כבוד!) ולהסביר את עצמכם ואת הסיבות להחלטתכם/ עמדתכם.
תרגיל קבוצתי
בחלק זה תתבקשו לשתף פעולה כחלק מקבוצה, לצלוח משימה משותפת תוך התמודדות עם דעות שונות או מנוגדות, הובלה ושכנוע או ויתור ופשרה – הכל במסגרת זמנים קצובים ותוך אתגרים שמערימים הבוחנים תוך כדי המשימה.
תחנה זו נפתחת בקבלת סוגיה לדיון קבוצתי ובחירת שתי דרכי פתרון מתאימות, שיוצגו על ידי נציג/ה מטעם הקבוצה. לאחר מכן תתרחש חלוקה לשתי קבוצות, כך שכל קבוצה תצטרך לגבש תוכנית להוצאת אחת ההחלטות שהתקבלו אל הפועל. בסיום, יש לתכנן פרזנטציה שמציגה את תוכנית העבודה ונציגי הקבוצות יעבירו אותה ליתר המשתתפים.
מבחנים פסיכוטכניים
החלק הפסיכוטכני של יום המא"ה בוחן קשב, עיבוד מידע, מיומנות טכנית וטכנולוגית, תפיסה מרחבית וניהול וארגון באמצעות שני מבחנים לכל מיומנות, כל אחד מהם אורך 15-30 דקות. המבחנים הם אמריקאים ויש לבחור בכל שאלה את התשובה הנכונה.
המפתח לצליחת השלב הפסיכוטכני הוא להגיע מוכנים כמה שיותר, במטרה ללמוד מבעוד מועד מתי צריך לנצל את הזמן כדי לקרוא בעיון את ההוראות ומתי צריך להפסיק להיתקע בשאלות מאתגרות, שכן הציון מבוסס על מספר התשובות שעליהן מצליחים הנבדקים לענות.
הכנה ליום המא"ה
יום המא"ה מיועד להערכה, איתור והתאמת חיילים למגוון תפקידים בצה"ל, מה שהופך אותו לנקודת חובה שתשפיע על הגיוס והשיבוץ שלכם בסופו של דבר. חיילים שלא יתייצבו ליום זה לא יקבלו העדפות שיבוץ (מנילה) ויאלצו להשתבץ לכל תפקיד בהתאם לצרכי הצבא בלבד. לכן, חשוב מאוד להתכונן ליום המאה, ולהגיע כמה שיותר מוכנים למבחנים.
איך מתכוננים ליום המאה?
הכנה טובה ומקיפה תאפשר למלש"בים המוזמנים ליום המא"ה להבין במדויק מה צפוי להם, להתנסות בסימולציות שתואמות את יום המיון ולקבל מושג, ידע וודאות גבוהה, תוך מעבר של הכנה מנטלית מסוימת, שמפחיתה מהלחץ וחרדת הבחינות שתוקפת חלק מהמועמדים.
במטרה להתמודד עם אתגרי יום המא"ה בהצלחה, פותחו ערכות הכנה שהותאמו לסוגי המבחנים הנערכים ביום המיון ושמתמקדות בהכנה כללית או נקודתית לקראת חלק מסוים. בין ערכות ההכנה השונות, תוכלו למצוא את הערכה של ניב רווח, המתמחה בהכנת מועמדים לקראת אבני דרך חשובות בחייהם. הערכות יעילות וכוללות הכנה לחלק הפסיכוטכני, הכנה לחלק הקבוצתי והכנה המשלבת בין מיוני יום המאה והפסיכומטרי. כולן ניתנות לרכישה אונליין ומציעות מאגר עשיר של שאלות וסימולציות, כולל פתרונות והסברים מלאים.
ערכת הכנה ליום המאה
המבחנים הפסיכוטכניים והקבוצתיים של יום המא"ה אינם מהקשים ביותר, אבל נועדו בהחלט לאתגר. הזמן לכל שאלה קצוב, חלק גדול מהשאלות יצריכו מהירות תגובה, דיוק והמון ריכוז וגם המצב המנטלי והאישי צריכים להיות בשיאם לקראת אותו היום. לכן ההמלצה היא לעבור הכנה ליום המאה שתמנע טעויות וכישלון במבחנים, שנובעים בעיקר משאננות או חוסר וודאות בנוגע למבנה השאלות ואופי הבחינות.
כדי להגיע הכי מוכנים שאפשר, מומלץ לרכוש ערכת הכנה ייעודית, הכוללת דוגמאות למבחנים האחרונים והמעודכנים ביותר של צה"ל, מה שיעניק לכם ביטחון, רוגע והכוונה טובה להתמודד עם הבאות.
בשוק ניתן למצוא מגוון ערכות הכנה, בכל אחת תרגולים נפרדים וסימולציות שונות. כדאי לבחור בערכה של חברה וותיקה עם המלצות טובות, שמכירה את התחנות והשאלות הנשאלות בהן לעומק וכוללת התייחסות לכל התחומים הנבדקים. אפשר, אך לא חובה, לבדוק גם אפשרות להוסיף (בתשלום נוסף) הכנה בזום עם מדריכים מנוסים, שמקבילים את הסימולציות שלהם למה שבאמת קורה בשטח ומאפשרים התנסות מעשית, לצד צבירת ביטחון גדול יותר ושחרור של חלק מהלחץ המלווה את היום הזה.
ציוני יום המאה
הציונים יתקבלו כשבוע לאחר יום המא"ה וניתן לצפות בהם באזור האישי באתר מתגייסים. אם שביעות רצונכם מהציונים נמוכה, ניתן לערער עליהם באמצעות מכתב אישי שמפרט את נסיבות הערעור, צירוף המלצה מגורם בכיר מהיכרות אישית שמודע ליכולותיכם וכל מסמך נוסף שתומך בבקשה. אם הערעור יתקבל, יוחלט אילו תחנות תוכלו לעבור שנית. לאחר מכן הציון שיתקבל יהיה הציון הקובע.
ציוני יום המאה נקבעים בחלקם על בסיס הביצועים בתחנה מסוימת ובחלקם כשקלול ביצועים במספר תחנות והתנהלותכם הכללית לאורך יום המיון. הציונים ניתנים בסולם של 1-5, בארבעה תחומים מרכזיים:
- יכולת בינאישית: כיצד אתם מתקשרים עם סביבתכם ועם אחרים, מה שיעריך את היכולת לפקד ולהדריך, לטפל באחרים ולתת שירות.
- יכולות קוגניטיביות: האם אתם שולטים במשימות טכנולוגיות מורכבות ומצליחים לעמוד בדגשים, דרישות והגבלות זמנים.
- יכולת אישית: ציון זה מביע את סוג החיילים שתהפכו להיות, בעיקר בהקשר ליכולתכם להשתלב במסגרת הצבאית ולעמוד בדרישותיה.
- יכולות ביצועיות: האם יש לכם את הקפדנות, הקשב, הרגישות והמיומנות הארגונית כדי למלא תפקידים בעלי דרישות מורכבות.
5 טיפים מנצחים ליום המא"ה
- היו עצמכם – אין שום טעם להפריז בידע אישי, בניסיונות המנהיגות שלכם או להפגין שתלטנות כדי להתבלט מעל נבחנים אחרים. מנגד, הימנעו מלהסתתר ולהסתמן כמופנמים וסגורים. התנהלות בטווחי הקיצון מתייגת אתכם כבעלי תכונות ומיומנויות שליליות, מה שגורע מהציון בסופו של דבר.
- התכוננו מראש – שנת לילה טובה בערב שלפני, ארוחה טובה ומזינה לפני תחילת המבחנים, הכנת שתייה, תעודה מזהה ומידע מלא בנוגע לכל שאלה יבלמו תקלות של הרגע האחרון ולמנוע כניסה ללחץ שתשפיע על התפקוד. כמו כן, וודאו שהמצלמה והמיקרופון במחשב שלכם תקינים. לא ניתן לעבור את המיון מתוך הטלפון הנייד.
- תשקיעו בכל תחנה ותחנה – הרבה מועמדים חושבים שאם הם משקיעים בתחנה שמשקפת יכולות בתפקידים שהם חושקים בהם, הדבר יספיק. בפועל כל תחנה בודקת מספר גדול של מיומנויות, כך שהצלחה באחת וחולשה באחרות לא תעזור לכם לקבל מנילה נוצצת. הקדישו את הכבוד, הזמן והמחשבה הראויים לכל תחנה ובצעו בה את המקסימום.
- אין מנצחים – המטרה איננה לענות על כל השאלות נכונה בחלק הפסיכוטכני, גם לא להביס את הקבוצה היריבה בתחנות הקבוצתיות. כל נבחן נמדד בפני עצמו בלבד, כאשר הניקוד לא בהכרח מתבטא בהשגת המטרה הכללית של אותה המשימה, אלא בתפקוד שלכם במהלכה.
- בצעו הכנה מקצועית – רכישת ערכת הכנה ליום המא"ה תספק לכם את כל הדרוש כדי לצלוח את יום המיונים על הצד הטוב ביותר. וודאות לקראת המתרחש, הבנת פתרונות והסברים לבעיות ושאלות שיופיעו במבחן וקבלת הדרכה וטיפים נוספים יסייעו לכם להשיג ציונים גבוהים, שצפויים לקבוע את עתידכם הצבאי ולעתים גם האזרחי.
סיימתי את יום המאה. מה עכשיו?
זהו, החלק הקשה והמלחיץ מאחוריכם וכעת תוכלו לבדוק את הציונים ולהמתין לשאלון ההעדפות (מנילה). שאלון זה מכיל את כל התפקידים שצה"ל יכול להציע לכם בהתבסס על הנתונים שלכם (בין היתר הפרופיל הצבאי) וצרכי הצבא, אותם תתבקשו לדרג בהתאם להעדפתכם ולהמתין לזימון לחלקם. עם סיום סבבי המיונים, צה"ל יודיע לכם לאיזה תפקיד שובצתם ובהתאמה תקבלו גם את תאריך הגיוס.
לסיכום,
אם בעבר הסתפק צה"ל בצו הראשון בלבד, הרי שכיום הוא מקבל תמונה מדויקת וטובה יותר בנוגע לחייליו באמצעות יום המא"ה. למעשה, לא רק שיום המיונים משפיע על העתיד הצבאי, אלא שהוא קובע במידה ניכרת גם את הסביבה בה תשרתו, את אופי התפקיד על הסמכויות ותחומי האחריות שלו ולעתים גם את אופן השילוב התעסוקתי לאחר מכן באזרחות.
אז מה נדרש מכם כדי לקבל ציונים שמניבים שאלון העדפות מוצלח? היכרות מוקדמת עם יום המיון וכיצד הוא מתרחש, ידיעה לגבי האלמנטים שנבדקים בכל תחנה וגם היערכות והתנסות מקדימים שמאפשרים להגיע מוכנים ולהתמודד עם כל שאלה ומשימה בהצלחה יתרה.
אם אתם חולמים לשרת בתפקיד משמעותי, מאתגר, מספק, אולי גם נחשק ויוקרתי, הדרך אליו תעבור דרך צליחת יום המאה על כל תחנותיו. ערכת הכנה מקצועית תאפשר לכם להתמודד כראוי עם כל מה שצפוי להתרחש באותו היום, להפיג את תחושת הלחץ ואי הוודאות ולהגדיל את הסיכויים להערכה והתרשמות מעולים, שיביאו לאפשרויות השיבוץ הטובות ביותר.
10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav
שאלות נפוצות
יום המא"ה (מיון, איתור, התאמה) מיועד למלש"בים לאחר הצו הראשון ולפני הגיוס. יום זה מעריך את יכולות וכישורי המועמדים באמצעות מדרג ציונים, שמשפיעים על התפקידים המוצעים בשאלון ההעדפות (מנילה).
ניתן להיכנס לאזור האישי באתר מתגייסים ולהשתבץ לתאריך שונה מבין התאריכים המוצעים.
.
בין 7-8 שעות, בין השעות 08:00-16:00.
אם הציונים שקיבלתם אינם מספקים, ניתן להגיש ערעור המכיל מכתב אישי שמפרט את נסיבות הערעור, המלצה מגורם מוסמך ובכיר לגבי כישוריכם וכל מסמך רלוונטי אחר. אם הערעור יתקבל, תקבלו רשימת תחנות אותן תוכלו לעבור שוב. הציון מהן יהווה את הציון הסופי והקובע.
בהחלט. ניתן לפנות למכון המיון כדאי לתאם הגעה פיזית לסניף תל אביב, חיפה, ירושלים או באר שבע, שם יבוצע המבחן באופן מקוון.
הכנה ליום המאה כוללת תרגול שאלות לקראת המבחנים הצפויים לכם ביום המיונים. בין היתר, תרגול למבחנים הפסיכוטכניים.
הדבר תלוי בעיקר בכם וביכולות שתבקשו לחזק. ערכת ההכנה תוכל להתמקד במבחנים הפסיכוטכניים או בדינמיקה הקבוצתית, באמצעות סימולציות שתואמות את יום המיון עצמו וקבלת משוב ופתרונות מלאים לאורך ההכנה. בכל מקרה, אנחנו ממליצים על ערכת ההכנה של ניב רווח.
גם אם אתם מחשיבים עצמכם "תותחים", מומלץ שתדעו מה קורה במדויק בכל תחנה כדי למנוע מעצמכם טעויות שיעלו בשיבוץ לתפקידים טובים. הכנה למבחנים תאפשר לכם לשלוט בדרכי החשיבה והפתרון כלפי כל בעיה או סימולציה וליצור לעצמכם ניקוד והתרשמות יעילים.