יום סיירות: אל תיתפסו לא מוכנים

יום הסיירות הוא אחד השלבים המשמעותיים בתהליך הגיוס לתפקידי לוחמה. אם אתם לא רוצים להיתפס לא מוכנים ולפספס את ההזדמנות החשובה במהלך הליך הגיוס והמיון שלכם בצה"ל, כדאי להיות מוכנים לקראת יום הסיירות וגם להכיר את כל הדגשים החשובים הנוגעים להליך. במאמר הבא נפרט את כל מה שצריך לדעת על יום הסיירות.

יום סיירות – פרטים טכניים 

יום סיירות הוא יום שבו נבחנות היכולות של המועמדים לשירות לוחמה ושדה. את הזימון מקבלים מלש"בים שנמצאו מתאימים לצורך השירות מבחינת פרופיל צבאי ונסיבות אישיות. ביום זה, נבחנות היכולות הפיזיות, המנטליות, החברתיות והאישיות של כל מועמד, וחשובות לצורך בחינת התאמתו לאופי השירות. יום הסיירות אורך כיום אחד, ובמקרים מסוימים גם יומיים.

יום סיירות מאפשר קבלה ליחידות הבאות: סיירת מטכ"ל, יחידת הקומנדו, שלדג, 669, שייטת 13, חובלים וצוללות. התאמה לחלק מהיחידות יביא למיון המשך ייעודי ביחידה עצמה. ניתן גם לסיים את יום הסיירות ולא להימצא מתאים עבור אף אחת מהיחידות הללו, אך המיון יוכל לפתוח אפשרויות להתאמה ליחידות אחרות.

סיירות

מתי זה קורה? 

ימי הסיירות מתקיימים בשני מועדים קבועים בדרך כלל. הראשון הוא ימי סיירות המתקיימים בחודש ינואר, לצורך התאמה למחזורי הגיוס של אוגוסט ונובמבר, מועדים קבועים שבהם מתקיימים ימי גיוס נרחבים לתפקידים קרביים. המועד השני הוא חודש אוקטובר, לצורך מועד נוסף וקבוע של מחזור לוחמים בחודש מרץ.

כל מה שמצפה לכם ביום סיירות 

תהליכי קליטה

עם ההגעה למקום, יש לעבור תהליך הרשמה קצר שכולל אימות פרטים ומסירת מסמכים כמו תעודת זהות ובדיקת רופא מהחודש האחרון שמעידה על כשירות פיזית (במהלך משבר הקורונה יש להגיע עם הצהרת בריאות חתומה נוסף על בדיקת הרופא). לאחר מכן, במקום עצמו יבדוק אתכם רופא ויוודא כי הדופק ולחץ הדם שלכם תקינים, ותהיו כשירים להתחיל.

ריצת 2000

לאחר הליך הקליטה, תבצעו חימום קצר ותתחילו את ריצת האלפיים. ריצת האלפיים מהווה כלי לסינון ראשוני של מועמדים, ומי שלא יעמוד בזמנים או יגיע באיחור ניכר לא ימשיך את היום. מי שיעמוד בזמנים ויגיע לתוצאות יפות, ימשיך את יום הסיירות כרגיל. לאחר ריצת האלפיים, תהיה מנוחה של כשעה וחצי-שעתיים עד לקבלת התוצאות והמשך היום, ובמהלך ההפסקה ניתן לנוח, לשתות ולאכול.

תחילת פעילות מאומצת + חלוקה לקבוצות

לאחר קבלת התוצאות של ריצת האלפיים, כל העוברים בהצלחה יחולקו לקבוצות, ולאחר מכן יתחילו האקטים (המבחנים).

  • ספרינטים – האקט הראשון הוא הספרינטים, כ-10 מקצים. המקצים הראשונים ככל הנראה יוקדשו להכרה עם השטח, ולאחר מכן תצטרכו לתת תוצאות טובות כדי להמשיך הלאה. אם במהלך ריצת האלפיים שמרתם את כל הכוחות, זה הזמן להשקיע אותם כדי להתברג במקומות הראשונים. אתם תתבקשו לדווח על מספר ההקפות שלכם ועל המקום שבו הגעתם, וחשוב מאוד להקפיד על אמינות ולהימנע מלומר פרטים לא מדויקים.
  • אלונקה סוציומטרית – תרגיל דומה לקודם, בתוספת סחיבת אלונקה וג'ריקנים. לא כל חברי הקבוצה יישאו את האלונקה או הג'ריקנים, חלקם ירוצו בלי כלום. מדובר בכ-10-15 מקצים.
  • חפירות בורות – לאחר הסבר מדויק על גודל הבור, תצטרכו לתכנן את מיקום הבור שלכם ולחפור אותו, בערך מטר על מטר. התרגיל מבוצע על זמנים, וייתכן כי תוך כדי המפקדים יעברו בין המלש"בים וידברו או ישאלו שאלות.
  • סחיבת שקים וזחילות – תרגילי זחילה על הדיונות וסחיבת שקים (לא ביחד, ולא בהכרח בסדר הזה). התרגיל יבוצע עד להפסקתו ע"י המפקדים בשטח. בסופו של התרגיל, תתבקשו לומר את מספר הפעמים שביצעתם את התרגיל, ובדומה לתרגילים קודמים, יש לשמור על אמינות ולומר פרטים מדויקים בלבד.

שאלון סוציומטרי

בסיום כל האקטים, הקבוצה תשב וכל אחד יספר מעט על עצמו. לאחר מכן, כל אחד יתבקש למלא שאלון סוציומטרי, כלומר שאלון שבו כל חבר בקבוצה מדרג את הביצועים של חבר אחר. מומלץ לכתוב אך ורק פרטים אמיתיים ולהימנע מכתיבה של פרטים לא חיוביים לצורך "הכשלה" של חבר אחר בקבוצה. לא רק שזה לא יעשה את העבודה, אלא גם המפקדים לא יראו זאת ברוח טובה.

בקשת חריג ליום סיירות

בקשת חריג ליום סיירות היא אמצעי שניתן למלש"בים שלא זומנו ליום הסיירות מטעם הצבא, ומעוניינים להגיע בכל זאת. קיימים כמה סוגים של חריגים:

  • חריגה רפואית – במהלך הצו הראשון תקבלו פרופיל צבאי שידרג את רמת הכשירות הרפואית שלכם, וייתכן כי פרופיל נמוך ימנע קבלה של זימון. במקרים מסוימים, הפרופיל הנמוך לא יעיד בהכרח על חוסר יכולת להשתתף ביום הסיירות ולהתגייס לתפקיד קרבי, ולכן ניתן להגיש בקשת חריגה רפואית ליחידת מיטב במייל, לצרף בקשה כתובה (מכתב אישי המפרט את פרטי המקרה) בצירוף כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שיתמכו בבקשה. לאחר מכן, הבקשה תיבחן ע"י המדור הרפואי בצה"ל שייצור קשר עם המועמד לגבי ההחלטה שתתקבל בעניינו.
  • חריגת בן יחיד – על פי הנוהל בצבא, לא יגויס מלש"ב שהוא בן יחיד למרבית תפקידי הלוחמה ללא אישור ייעודי החתום ע"י ההורים ועורך דין. לאחר חתימה על הטופס, ניתן יהיה לבקש בקשה חריגה.
  • חריגת נסיבות אישיות – במקרים רבים, נתונים אישיים ונסיבות חיים אישיות יכולות למנוע ממלש"ב לקבל זימון ללוחמה, למשל: רקע כלכלי קשה, מחלת בן משפחה, ועוד. במקרים אלו, יש להגיש בקשה חריגה ליחידת מיטב בצירוף מכתב אישי המפרט את נסיבות המקרה וכל דבר נוסף שיש למלש"ב להוסיף כדי לתמוך בטענתו. לאחר בחינת המקרה, נציגים מטעם יחידת מיטב ייצרו קשר עם המלש"ב ויבשרו לו על ההחלטה בעניינו.

דחיית יום סיירות

לפעמים קיים צורך בדחייה של יום הסיירות, ללא כוונה לוותר עליו לחלוטין. במקרים כאלו, יש לפנות בכתב ליחידת מיטב (דרך המייל) ולצרף כל מסמך רלוונטי שקשור בסיבת הדחייה בצירוף מכתב המסביר את הסיבות לדחייה. לאחר בחינת המקרה, תחליט יחידת מיטב האם להזיז את היום ובמקרה כזה תחליט על המועד החדש.

הכנה ליום סיירות

את ההכנה הגופנית מומלץ להתחיל כשלושה או ארבעה חודשים לכל הפחות לפני יום הסיירות. לא כדאי להמתין לשבוע או שבועיים הסמוכים ליום הסיירות ולהתחיל בפעילות אינטנסיבית. לא רק שאין בכך יעילות לטווח הארוך, הפעילות הקשה בטווח זמן קצר תתיש אתכם ואף עשויה לפגוע בבריאותכם. ניתן להתכונן לבד, אך ניתן גם לפנות למאמני כושר המתמחים בהכנה לצה"ל, ואימון בקבוצות הוא גם אימון מומלץ מאוד להעלאת המורל.

ההכנה צריכה לשלב אימוני כוח וחיזוק השרירים לצד אימוני אירובי וריצה. כדאי לרוץ גם על משטחים כמו עפר או חול ולא רק על מדרכה או כביש, כדי להתכונן למצב האמיתי. אימוני הריצה צריכים להתמקד גם בריצה למרחקים קצרים וספרינטים, גם לריצה למרחק ארוך וגם על חלוקת הכוח והאנרגיות לאורך הריצה כדי לעמוד בשאר המשימות בלי "לשרוף" את כל הכוחות על הריצה. חשוב מאוד להצטייד בנעלי ספורט ובגדי התעמלות מתאימים.

היום שלפני

ביום שלפני חשוב מאוד לא להתאמץ יתר על המידה. גם אם אתם לא רוצים לוותר על אימון, כדאי להימנע מאימון אינטנסיבי ולהקפיד על אימון קליל ולא ארוך. חשוב להקפיד על תזונה נכונה ומנוחה, כדאי לישון לפחות 8 שעות כדי להגיע רעננים ומרוכזים. הכינו את כל הציוד הדרוש יום לפני, כדי להתחיל את הבוקר באופן רגוע וחלק.

טיפים ליום סיירות

  • שינה טובה – חשוב מאוד לישון טוב גם בשגרה וגם בימים שלפני יום הסיירות. השינה חשובה מאוד לצורך המנוחה ותורמת בעצמה להתאוששות הגוף מהכושר הגופני, גם ליכולת הריכוז וגם למורל ולמוכנות המנטלית. אל תנסו לסדר את שעות השינה בשבוע שלפני יום הסיירות, אלא הקפידו על כך במסגרת שגרת האימונים שלכם בחודשים הקודמים ליום הסיירות.
  • תזונה בריאה – אי אפשר להתאמן לכושר קרבי בלי להקפיד על תזונה נכונה. התזונה הנכונה תסייע בבניית מסת שריר והיא נחוצה לצבירת אנרגיה לפני ואחרי האימון, ולכן כדאי לבנות תפריט עם תזונאי ולהקפיד למלא אותו באופן תמידי.
  • להתאמן בקבוצות – קבוצות אימונים לכושר קרבי יכולות לעזור מאוד בהכנה. לא רק שלא תעברו את הקשיים לבד, האווירה תהיה טובה יותר והמורל והמוטיבציה יעלו יותר. תחרותיות בריאה תוכל לסייע ולגרום לכל משתתף לשפר את ההישגים שלו. נוסף על כך, כדאי להתאמן בקבוצה כדי להתרגל לעבודה בצוות בדומה ליום הסיירות עצמו.
  • ציוד – כדאי להתכונן מבעוד מועד ולארגן את כל הציוד הנחוץ לאותו היום. יש להצטייד בנעלי ספורט איכותיות ובגדים המתאימים לפעילות גופנית. במקרה שיום הסיירות יימשך יומיים, יש להביא בגדים להחלפה. כדאי להצטייד גם בבקבוק מים. לא מומלץ להביא ציוד יקר ערך.
  • הכנה מנטלית – ההכנה המנטלית חשובה לא פחות מההכנה הגופנית. הקפידו להזכיר לעצמכם למה אתם רוצים את זה ולמה אתם עושים את זה. כדאי לדבר על זה עם חברים (בעיקר עם קבוצת ההכנה לכושר הקרבי, אם אתם חברים באחת) ולקבל השראה וזווית ראייה נוספת לדברים. גם במהלך יום הסיירות עצמו, אתם תחוו קשיים בביצוע המשימות ועליכם להזכיר לכם שזה קשה, שלכולם קשה, שהמשימה תשתלם והרגע שבו יכריזו עליכם כעוברים יהיה רגע הניצחון שלכם. אל תשכחו להזכיר לעצמכם מה מחכה לכם בבית כשתסיימו, ותנו לזה למלא אתכם בכוח.
  • דברו עם בוגרי יחידות – אם תוכלו, כדאי לדבר עם בוגרי יום הסיירות שהמשיכו אל היחידות הקרביות ובקשו מהם טיפים להכנה וגם לספר את החוויה האישית שלהם. שאלו אותם מה היו יכולים לשנות אם היו עוברים שוב את יום הסיירות, ומה לדעתם יוכל לעזור כדי לעבור את היום על הצד הטוב ביותר. הכנה מפי מישהו שעבר את החוויות יכולה להיות הכנה משמעותית ואפקטיבית כחלק מהתהליך המנטלי שתעברו.

 

יום הסיירות הוא יום בעל חשיבות גבוהה מאוד לכל מי שמעוניין להיות לוחם, ולכן חשוב להשקיע בכנה לפני יום הסיירות כדי להביא את התוצאות הטובות ביותר ולהעלות את הסיכויים של כל מלש"ב להשיג את שיבוץ חלומותיו. התהליך עומד להיות לא פשוט, אך ההשקעה תשתלם כשתקבלו שיבוץ איכותי ליחידה שאתם מעוניינים בה, ותסייע גם לאחר הגיוס ובמהלך השירות עצמו. הזכירו לעצמכם שדבר לא עומד בפני הרצון, וכל עוד תרצו ותתעקשו – תשיגו את כל מה שתרצו. בהצלחה!

יום סיירות הוא יום שנועד לבחון את היכולות הפיזיות והמנטליות של מלש"בים שנמצאו כמתאימים לשירות בתפקידי לוחמה ושדה.

יום הסיירות נערך בדרך כלל בינואר למועדי הגיוס של אוגוסט ונובמבר, ובאוקטובר למועד הגיוס של חודש מרץ.

ביום הסיירות מתקיימת ריצת אלפיים לצד אקטים (תרגילים) נוספים שאורכים סך הכול כמספר שעות (כולל מנוחה). לאחר מכן, יתקיימו שיחות בעל פה ומילוי שאלונים סוציומטריים.

התכוננות ליום הסיירות כוללת הכנה פיזית של שגרת כושר גופני קבועה, לצד הכנה מנטלית.

מי שנמצא מתאים מבחינת יכולות פיזיות, פרופיל צבאי ונתונים אישיים.

הזימון ליום הסיירות יתקבל לאחר הצו הראשון ולפני מועד יום הסיירות עצמו.

ניתן להגיש בקשה חריגה בצירוף מכתב אישי המפרט את נסיבות המקרה ומסמכים רפואיים שיעידו על כשירות רפואית. את הבקשה יש להגיש בכתב ליחידת מיטב.

ניתן להגיש בקשה בכתב ליחידת מיטב ולפרט את הסיבות לדחייה. לבקשה יש לצרף כל מסמך רלוונטי עבור המקרה.

על פי הנהוג בצה"ל, בן יחיד לא יקבל זימון ליום סיירות לפני שיציג אישור חתום ע"י ההורים ועורך דין על אישור לגיוס לתפקיד קרבי. לאחר הגשת האישור, יש להגיש בקשה חריגה ליחידת מיטב לצורך קבלת הזימון.

תמונה של חיילים

יום המאה

ערכת הכנה ליום המאה 10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav השירות הצבאי נחשב לאחת החוויות המשמעותיות ביותר בחיים ולכן כדאי

לקריאה »
נגישות