חובה להתייצב: הכול על צו 8

עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל בעקבות אירועי 7 באוקטובר גויסו חיילי מילואים רבים בצו 8. משוחררים אחרי צבא, אבות ואימהות, בעלי עסקים ועוד אזרחים רבים הוקפצו לשירות מילואים כדי לתרום למאמץ המלחמתי. מהו צו 8 ובמה הוא שונה מזימון רגיל לשירות מילואים? מהם התנאים לגיוס חירום בזמן מלחמה? האם יש השלכות לאי התייצבות לצו 8? מילואימניקים יקרים, במאמר זה תמצאו את כל המידע שחשוב להכיר על צו המילואים של גיוס החירום בצה"ל.

נתחיל בהגדרה – מה זה צו 8?

הביטוי "צו 8" אינו חדש והוא חוזר לכותרות מעת לעת, בייחוד במצבי חירום. מדובר בכינוי רווח בציבור בישראל לצו גיוס חירום מיוחד לכוחות מילואים, המאפשר לצה"ל לזמן במהירות אנשי מילואים לשירות ללא התראה מוקדמת מראש, כאשר משך השירות אינו מוגבל בזמן. הצו מופעל בנסיבות חירום באישורו ובהסכמתו של שר הביטחון או ראש הממשלה, לפי סעיף 8 לחוק שירות המילואים. לפיכך, צו 8 הוא זימון חירום הננקט רק בנסיבות ביטחוניות קיצוניות, כמו במלחמת יום כיפור ובמלחמת חרבות ברזל. בימי המלחמה הנוכחית גויסו למעלה מ-300 אלף אנשי ונשות מילואים בצו 8.

מה ההבדל בין צו 8 לגיוס מילואים רגיל?

אזרחים רבים מחויבים בשירות מילואים פעיל (שמ"פ) בישראל. חובה זו חלה על כל אזרח או תושב קבע שלא קיבל פטור משירות מילואים עם שחרורו מצה"ל. בשגרה, חיילי מילואים מזומנים בהתראה של לפחות 60 יום מראש לשירות של מספר ימים לצורך אימונים, הכשרות וביטחון שוטף. בעתות חירום, הקריאה למילואים היא מיידית וכל אזרח המקבל זימון צו 8 מחויב להופיע בבסיס תוך 24 שעות מקבלת הזימון. הגיוס לשירות מילואים בזמני חירום יכול להתבצע בשני אופנים:

  • גיוס סמוי – המתבצע באמצעות העברת הודעה טלפונים מהיחידה שאליה משתייך חייל המילואים.
  • גיוס פומבי – המתבצע באמצעות כינויי היחידות (סיסמאות) המופצים באמצעי תקשורת.

חיילי מילואים | קרדיט: Flickr

האם קיימת חובה להתייצב לצו 8?

התשובה הקצרה לשאלה הזאת היא – כן. כל אזרח הנקרא לשירות מילואים, בין אם בחירום ובין אם בשגרה, מחויב להתייצב לשירות המילואים במועד שנקבע לו. לכן, אי התייצבות לשירות מילואים לפי צו 8 ללא הצדקה מספקת יכולה להוביל להעמדה לדין צבאי, כשהעונשים יכולים לנוע מקנס כספי ועד למאסר בפועל, בהתאם לנסיבות. כמו כן, העונשים מוחמרים ככל שמדובר באי התייצבות בגיוסי חירום בגלל אפשרות לפגיעה בכושר הלחימה ובמוכנות לקראת מערכה.

זכויות המילואימניקים בצו 8

מובן שלצד החובה לשרת ולתרום למדינה בעתות חירום, למילואימניקים המגויסים בצו 8 יש גם לא מעט זכויות, הקלות והטבות שמטרתן לפצות על היעדרות מהעבודה. למשל, עובד בשירות מילואים זכאי לשכר בזמן העידרו מהעבודה עקב מילואים, כך לפי חוק הביטוח הלאומי. זכות זו תקפה לא רק על שכירים אלא גם על עובדים עצמאיים ופרילנסרים הנעדרים מהעסק שלהם והכנסתם נפגעה עקב זאת. במלחמת חרבות ברזל החליטו הביטוח הלאומי, משרד הביטחון ומשרד האוצר על מתווה לפיו המשכורת תשולם לחיילי המילואים כבר בתחילת חודש ולא בתום תקופת השירות – כפי שנעשה עד היום (כלומר, אם חייל מילואים גויס בחודש אוקטובר, הוא יקבל את התשלום בגין תקופת המילואים כבר בתחילת חודש נובמבר).

נוסף על כך, לסטודנטים שגויסו לשירות מילואים בחרבות ברזל, המועצה להשכלה גבוהה קבעה כללים הנוגעים להתאמות לסטודנטים במילואים. כללים אלה תקפים לכל המוסדות להשכלה גבוהה בישראל והם כוללים זכאות להאריך את הלימודים ב-2 סמסטרים ללא כל תשלום נוסף, זכאות להיעדרויות משיעורים ללא הגבלה וזכאות לדחיית מועד הגשת מטלות ועבודות.

לסיכום

צו 8 הוא זימון חירום המחייב את כלל חיילי המילואים להתייצבות מהירה בבסיסם. על אף ההפתעה של מתקפת 7 באוקטובר על ישראל, ההירתמות של עשרות אלפי חיילי המילואים שעצרו את שגרת חייהם והתייצבו לשירות חירום לפי צו 8 תרמה להישגים רבים במאמץ המלחמתי עד כה.

תמונה של חיילים

יום המאה

ערכת הכנה ליום המאה 10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav השירות הצבאי נחשב לאחת החוויות המשמעותיות ביותר בחיים ולכן כדאי

לקריאה »
נגישות