יד ביד: הכירו את "רוכב שמיים" – היחידה הקרבית המשלבת נשים וגברים

רבות דובר על שילוב נשים בתפקידים קרביים בצה"ל ואין ספק שמדובר בנושא שנוי במחלוקת בחברה בישראל. עם זאת, בשנים האחרונות יותר ויותר יחידות קרביות פותחות את שעריהן גם לנשים כדי לאפשר שוויון הזדמנויות לכולם. אחת היחידות הללו היא יחידת "רוכב שמיים" של חיל התותחים, שבשנת 2014 שילבה לראשונה נשים במסלול ההכשרה לתפקידים ביחידה. מה כדאי לדעת על יחידת רוכב שמיים ואילו שלבים נכללים במסלול ההכשרה שלה? כל הפרטים במאמר שלפניכם – בואו נתחיל!

הקמת היחידה

בעבר, עד זמן קצר לפני פרוץ האינתיפאדה השנייה, פעלה בצה"ל יחידת "נחשון" שהשתייכה לחיל המודיעין. היחידה הייתה אחראית לספק מודיעין חזותי לכוחות היבשה באמצעות הפעלת מזל"טים. באותה תקופה תת-אלוף ישראל זיו, שהיה מפקד אוגדת עזה בזמנו, פנה לחברת אירונאוטיקס שתחזקה את הציוד של יחידת נחשון, בבקשה שתפעיל מערך מזל"טים כדי לסייע לכוחות בשטח בזמן האינתיפאדה השנייה. מאוחר יותר החליט צה"ל לרכוש את המזל"טים של אירונאוטיקס לביצוע משימות מודיעין טקטי. החברה שיגרה מזל"טים לרצועת עזה ולגדה המערבית כדי לעקוב אחרי פעילות של מחבלים ולהתריע מפני ניסיונות חדירה לשטח ישראל. במקביל, המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון החליט לצאת במכרז שיקבל את שם הקוד "רוכב שמיים", כשמטרת המכרז היא פיתוח ואספקת מזל"ט חדש לצה"ל.

חמש חברות התמודדו במכרז, שהיקפו היה כ-30 מיליון דולר. ב-16 בדצמבר 2008 זכתה במכרז חברת אלביט עם דגם ה"סקיילרק" תמורת 40 מיליון דולר. לפי החוזה של אלביט, החברה אחראית גם לאימון הכוחות ולתמיכה הלוגיסטית. לאחר שבוצעו פיילוטים לקליטת הציוד, היחידה הוכרזה כיחידה עצמאית ב-10 באוקטובר 2010 והוחלט שהיא תהיה כפופה לחיל התותחנים. שם היחידה לקוח מהפסוק "אֵין כָּאֵל יְשֻׁרוּן רֹכֵב שָׁמַיִם בְעֶזְרֶךָ וּבְגַאֲוָתוֹ שְׁחָקִים" (ספר דברים פרק לג, כו). כמו כן, סמל היחידה הוא הפגסוס (סוס מכונף) המסמל את התמחותה האווירית של היחידה.

יחידת רוכב שמיים | קרדיט: ויקימדיה

פעילות היחידה

יחידת רוכב שמיים היא יחידה מובחרת המשתייכת, כאמור, לחיל התותחנים. אולם חשוב לציין שהיחידה אינה פועלת עצמאית אלה היא חוברת ליחידות מיוחדות אחרות, כמו יחידות טקטיות וסיירות חי"ר, והיא מבצעת פעולות חשאיות ומסווגות. עיקר פועלה של היחידה נוגע לאיסוף מודיעין, אבטחת כוחות קרקעיים והכוונת אש של האמצעים השונים בעת הצורך. במבצע צוק איתן, למשל, היחידה הפעילה את הסקיילרק במטרה לסייע לכוחות היבשה של צה"ל במהלך התמרון הקרקעי ברצועת עזה.

מסלול הכשרה

מסלול ההכשרה של יחידת "רוכב שמיים" אורך כשנה והוא מחולק לשלושה חלקים. הוא מתחיל בטירונות 05 במחנה שבטה, שבמסגרתה הטירונים עוברים גם הכשרת ניווטים, ולאחריה הטירונים עוברים "אימון פרט" ו"אימון צוות". באימון הפרט הלוחמים מתרגלים הפעלת כטב"מים, עוסקים בפיתוח כושר קרבי וגם מתרגלים טכניקות רובאות ולוחמה שונות. באימון הצוות הלוחמים מחולקים לצוותים ומתרגלים הפעלת מטוס כצוות. כחלק משלב זה, הלוחמים לומדים על כוחות מיוחדים כדי שיכירו את הכוחות שיחברו אליהם במהלך השירות. בסיומו של המסלול הלוחמים מבצעים "מסע סיכה" שבתומו הם מקבלים את סיכת הלוחם ואת דרגת הסמל. אורך כל פרק במסלול ההכשרה הוא כ-4 חודשים והוא דורש מהחיילים יכולות פיזיות, טכניות ומוטוריות גבוהות.

כאמור, יחידת רוכב שמיים היא יחידה מעורבת. החל משנת 2014, גם נשים מתגייסות ליחידה ועוברות מסלול הכשרה זהה. כמו בכל יחידה מעורבת, הנשים המתגייסות ליחידה מתחייבות לשירות חובה של 32 חודשים ולשירות מילואים פעיל, והן אף חותמות על מסמך "דין אישה כדין גבר".

לסיכום

יחידת "רוכב שמיים" היא בהחלט יחידה מעניינת המספקת למשרתים בה תפקיד מרתק, משמעותי ומלא אחריות. עם זאת, המועמדים לתפקיד צריכים להיות בעלי משמעת עצמית ומוטיבציה רבה, שכן מדובר במסלול הכשרה ארוך ולא פשוט.

מענק מילואים

מענק מילואים

על אף שברמה העקרונית שירות המילואים בישראל הוא שירות חובה, המציאות מראה אחוזי גיוס נמוכים למדי וניכר כי מי שבוחר

לקריאה »
נגישות