מנהרת הטרור הגדולה ביותר של חמאס – אלה הפרטים שלא הכרתם

כחלק ממאמצי הלחימה של צה"ל ברצועת עזה, נחשפות לא מעט תגליות מודיעיניות ומבצעיות. תגלית נוספת כזו נחשפה ב-17 בדצמבר 2023, כשצה"ל מצא מנהרה תת-קרקעית הנחשבת למנהרה הידועה הגדולה ביותר שהתגלתה עד היום. מה עוד אנחנו יודעים עליה בשלב זה? הינה כמה פרטים מעניינים שאולי עוד לא הכרתם.

דו"צ דניאל הגרי בכניסה למנהרה תת-קרקעית. צילום: דובר צה"ל
דו"צ דניאל הגרי בכניסה למנהרה תת-קרקעית של חאמס. צילום: דובר צה"ל

רשת המנהרות ברצועת עזה

כבר שנים מכירים בצה"ל את מה שמכונה בהלצה "המטרו של עזה". מדובר למעשה ברשת עצומה של מנהרות מתחת לרצועת עזה, כשמנהרות אלו משמשות למטרות שונות, כמו הברחה, אימונים מבצעיים ולוחמה. במהלך מבצע "צוק איתן" בשנת 2014, מצא צה"ל כ-100 ק"מ של מנהרות תת-קרקעיות בעזה, המתפרסות לאורכה ולרוחבה של הרצועה. המנהרות עוברות מתחת לערים ולשכונות רבות בעזה, כמו ח'אן יונס, מחנה הפליטים ג'באליה ומחנה הפליטים שאטי. בדרך כלל, נקודות הגישה למנהרות ממוקמות בתוך מבנים כמו בתים פרטיים או מסגדים, מה שמונע את זיהוין באמצעות הדמיה אווירית או רחפנים.

כיצד בנויות המנהרות התת-קרקעיות?

לרוב המנהרות יש כמה נקודות כניסה ויציאה המתחברות יחד לציר ראשי, ואז מסתעפות שוב למספר מעברים נפרדים. המנהרות נחפרות בדרך כלל כ-20 עד 30 מטר מתחת לפני השטח, ובממוצע, גובה התקרה שלהן הוא כ-2 מטר ורוחבן הוא כמטר. דפנותיהן של המנהרות מחוזקות בשכבות של בטון ואפשר ללכת בתוכן זקופים וללא כל קושי. במנהרות רבות יש חשמל ותאורה מסודרת, ולעתים הן מצוידות גם במסילות להעברת חומרים. בזמני לחימה, המנהרות ממולכדות לעיתים קרובות במטעני חבלה מאולתרים כדי לפגוע בחיילי צה"ל.

למה משמשות המנהרות של חמאס?

למנהרות חמאס מתחת לרצועת עזה יש כמה שימושים אסטרטגיים מרכזיים:

  • הגנה ואחסון – המנהרות בעזה משמשות את ארגון הטרור לאחסון כלי נשק, כולל רקטות ומשגרים, ולהגנה על מחבלים חמושים מפני תקיפות אוויריות או קרקעיות.
  • תקיפה קרקעית – חשיבותן האסטרטגית של המנהרות, לפי חמאס, היא פגיעה באזרחי ישראל באמצעות תקיפה קרקעית מפתיעה. המנהרות יכולות לאפשר למחבלי חמאס להגיע ליישובים ישראליים ולתקוף בהם מבלי שיזוהו לפני כן.
  • לוחמה פסיכולוגית – אחת המטרות של ניסיונות לחצות את הגבול לשטח ישראל באמצעות מנהרות היא להפחיד אזרחים ישראליים. המנהרות יכולות לשמש לתקיפת אזרחים, מה שמשבש את תפיסת הריבונות הטריטוריאלית של אזרחים ישראליים ומערער את האמון שלהם בפוליטיקאים ובכוחות הביטחון.
  • חטיפה – אחת המטרות העיקריות של בניית מנהרות היא חטיפת אזרחים ישראליים או חיילים והחזקתם בהן. לדוגמהה, יוכבד ליפשיץ בת ה-85 שנחטפה מביתה בקיבוץ ניר עוז ב-7 באוקטובר והוחזקה כבת ערובה בשבי חמאס, סיפרה כששוחררה שהמחבלים הסיעו אותה ברשת מנהרות תת-קרקעית והיא הוחזקה במנהרה עם קבוצה של 25 בני ערובה נוספים.

הממצא החדש: זו מנהרת חמאס הגדולה ביותר שנחשפה עד כה

כאמור, אחרי למעלה מ-20 שנה שארגון הטרור חמאס חופר מנהרות מתחת לרצועת עזה, צה"ל חשף בדצמבר האחרון את המנהרה הגדולה ביותר שהתגלתה עד היום. למנהרה יש כמה הסתעפויות וצמתים, לצד קווי אינסטלציה, חשמל ותקשורת. כוחות צה"ל גילו כי המנהרה מתחילה מתחת למחנה הפליטים ג'באליה ומגיעה עד לקרבת הגבול עם ישראל בצפון הרצועה. מתחם המנהור הגדול הזה נמשך לאורך ארבעה קילומטרים והוא מגיע לעומקים של כ-60 עד 70 מטרים מתחת לאדמה. נוסף על כך, הרוחב שלה מספיק כדי שכלי רכב יוכלו לנסוע בתוכה, מה שחיזק את ההשערה אצל גורמים ביטחוניים שייעודה המרכזי הוא להעברת ציוד מאסיבי. המנהרה כוללת אולמות תת-קרקעיים המיועדים לשהייה ממושכת של חודשים ארוכים באופן מוגן, והיא יכולה להכיל עד אלפי לוחמי נוח'בה של חמאס.

כמו כן, מעניין לדעת שהפתחים בצידה השני של המנהרה, כלומר בצד הסמוך לשטח ישראל, הוסוו והוסתרו היטב – באופן הבלתי נראה לעין הצה"לית. לכן, הערכה נוספת הנוגעת למנהרה זו היא שבחמאס תכננו להשתמש בה לפשיטה רצחנית ונרחבת נגד כוחות צה"ל בימי המלחמה האחרונים ברצועה. מחמד סינוואר, אחיו הצעיר של יחיא סינוואר, הוא האיש שהוביל את פרויקט בניית המנהרה, ואפשר לראות אותו נוסע בתוך המנהרה בסרטון שנמצא באגף המודיעין של צה"ל. פרויקט הבנייה של המנהרה הזאת כלל שימוש במכונות חפירה מיוחדות שהוברחו לשטח הרצועה והשקעה של כמיליוני דולרים מצד חמאס.

תפקידים בשירות לאומי

תפקידים בשירות לאומי

אם קיבלתם פטור מצה"ל ואתם מעוניינים לתרום לציבור ולהשתתף בעשיה לא פחות משמעותית, תוכלו להתנדב לשירות הלאומי. השירות מתאים לגברים

לקריאה »
נגישות