נמצאים בחזית העורף: מה אנחנו צריכים לדעת על פיקוד העורף?

הוא מתריע לכם מתי להיכנס לממ"ד, הוא דואג שהמדינה תהיה ערוכה לכל תרחיש והוא מאפשר לנו לנהל חיי שגרה גם במצבי חירום. הכירו את פיקוד העורף – הפיקוד שאמון על תחומי ההתגוננות האזרחית בשגרה ובחירום. מה ייעודו של הפיקוד וכיצד הוא מציל חיים? במאמר זה נענה על כל שאלה שיש לכם על הגוף החשוב העומד בחזית העורף. בואו נתחיל!

פיקוד העורף: נקודת מבט היסטורית

פיקוד העורף, הידוע גם בקיצור פקע"ר, הוקם בשנת 1992 בעקבות מלחמת המפרץ. במלחמה זו קרה דבר שישראל לא התמודדה עימו לפני כן – צבא עיראק שיגר טילי סקאד לעבר ישראל, בעיקר לאזור גוש דן. זו הייתה הפעם הראשונה שהאוכלוסייה האזרחית הפכה למטרה במלחמה ובמילים אחרות, העורף הותקף והפך לחזית. כתוצאה מכך, העורף היה חייב להתגונן באמצעות ערכות מגן להגנה מנשק כימי. את העברת המידע לציבור ביצעו אמצעי התקשורת, ומידע זה כלל הדרכה על שימוש בערכות המגן, הנחיות להכנת חדרים אטומים והתנהגות בעת השמעת אזעקה. אחד הלקחים שהפיקה ישראל ממלחמת המפרץ היא שיש להקים מערך ארגוני שיעסוק בהתגוננות אזרחית כך שכל נושא הטיפול בעורף בשעת חירום יהיה באחריות גוף אחד, וכך החליטו להקים את פיקוד העורף.

מחוזות הפיקוד

פיקוד העורף נפרש על גבי חמישה מחוזות: צפון, חיפה, דן, ירושלים והמרכז, ודרום. כל אחד מהמחוזות פועל בשיתוף פעולה מלא עם ארגוני חירום אחרים ורשויות במרחבו, כמו רשויות מקומיות, מד"א, משטרת ישראל וכיבוי אש והצלה. רוב החיילים בפיקודים במחוזות הם חיילי מילואים הנמצאים בחטיבות חילוץ במטרה לסייע לתושבים בשעת חירום.

פיקוד העורף | קרדיט: ויקימדיה

מהם תחומי האחריות של פיקוד העורף?

לפיקוד העורף יש כמה תחומי אחריות עיקריים:

  • התגוננות אזרחית.
  • הדרכת האוכלוסייה בעורף בשעת התקפה והוצאת הנחיות בהתאם.
  • הדרכת הרשויות המקומיות וארגוני חירום באשר לאופן מילוי תפקידן בענייני התגוננות אזרחית.
  • תיאום פעולות משרדי הממשלה, התשתיות הלאומיות והמפעלים הפרטיים בענייני התגוננות אזרחית.
  • הגדרת תקנות הנוגעות להתגוננות אזרחית בנושא חומרים מסוכנים.
  • הפעלת אזעקות.
  • אחסון ותפעול מערך חלוקת ערכות מגן אישיות לאזרחים.
  • הפעלת הסמכויות הנדרשות לביצוע פעולות חילוץ והצלחה.

 

ייעודו של פיקוד החורף

פיקוד העורף הוא כוח חיוני המוקדש לשמירה על חיי אדם ולמזעור נזקים לאנשים ולתשתיות. הפיקוד משתף פעולה עם ארגוני חירום, עם רשויות מקומיות, עם גופים ממשלתיים ועם המגזר הציבורי כדי לחזק את החוסן של ישראל ולהעניק שירותים חיוניים בשגרה ובחירום. התכלית העיקרית של פיקוד העורף היא חיזוק החוסן הלאומי והצלת חיים באמצעות הכנת העורף האזרחי לאפשרות של עימות ותמיכה בעורף האזרחי בזמני עימות. כמו כן, פיקוד העורף מבצע פעולות חילוץ והצלה באירועים שבהם העורף מותקף והוא גם מסייע בשיקום מהיר של העורף האזרחי לאחר תקיפה. במובנים רבים, פיקוד העורף מחזק את יכולתה של המדינה לנצח בכל מערכה, כי עורף חזק הוא הבסיס לחוסנה של המדינה.

מה תפקידו של פיקוד העורף בזמן שגרה?

המונח "פיקוד העורף" עולה לכותרות בעיקר בעתות חירום, כמו במלחמות ובמבצעים. עם זאת, גם בזמן שגרה פיקוד העורף עושה לילות כימים כדי להבטיח שהאוכלוסייה האזרחית תהיה מוגנת בזמן חירום. בימי שגרה פיקוד העורף עוסק בהדרכת האוכלוסייה האזרחית כיצד לנהוג בזמן חירום ומנחה את הרשויות ואת משרדי הממשלה בביצוע תפקידם בתחומי ההתגוננות האזרחית.

לסיכום

אין להמעיט בחשיבותו של פיקוד העורף. הפיקוד ממלא תפקיד חשוב בשמירה על האוכלוסייה האזרחית ובהכנתה לתרחישים שבהם העורף מותקף (כפי שראינו ב-7 באוקטובר, מדובר בתרחיש שבהחלט עלול לקרות) ובזכותו גם אנחנו, האזרחים, יכולים להרגיש שיש בידינו כל האמצעים להגן על עצמנו בשעת הצורך.

קצינים עם מתאם קצונה גבוה

מתאם קצונה

מתאם לקצונה הינו ציון על מדד היכולת של המלש"ב להשתלב כקצין/ה בצה"ל, שנקבע טרם הגיוס (בעיקר על בסיס נתוני הצו הראשון ויום המא"ה). במאמר זה תקבלו את המידע על אופן קביעת הציון, הציונים השונים ומשמעותם מבחינת יכולת ההתקדמות שלכם לקצונה בצה"ל.

לקריאה »
נגישות