עולים בסולם: איך עולים בדרגות במילואים ומה זה נותן לנו?

כמו בכל מלחמה ובמצבים ביטחוניים מתוחים, גם במהלך מלחמת חרבות ברזל גויסו אזרחים רבים לשירות מילואים. שירות מילואים בישראל מוגדר בתור החובה האזרחית של ישראליים שלא קיבלו פטור משירות ושאינם נמצאים בשירות סדיר, לפעול בכוחות הביטחון של המדינה – בעיקר במסגרת הצה"לית. מעניין לדעת שהפז"ם לא מפסיק לדפוק גם כשמשתחררים משירות קבע או סדיר, ואפשר לעלות בדרגות גם במהלך שירות מילואים פעיל. חולמים על פלאפל? מחכים בציפייה לעוד ארון? בואו נבדוק מה הדרגה הבאה שלכם.

מהם הקריטריונים לקידום בדרגות קצונה במילואים?

אם יצאתם לקצונה במהלך השירות שלכם ואתם מחויבים בשירות מילואים באזרחות, חשוב שתדעו שהפז"ם שלכם ממשיך לדפוק. זאת אומרת שאם למשל השתחררתם בדרגת סגן (שני ארונות) תוכלו לסיים את שירות המילואים שלכם בדרגת רס"ן (פלאפל). התנאי הבסיסי לקידום קצין בדרגה הוא להשלים בדרגתו ימי שירות מילואים פעיל (בקיצור – שמ"פ):

  • בדרגת סג"ם – 18 ימי שמ"פ.
  • בדרגת סגן – 60 ימי שמ"פ.
  • בדרגת סרן – 60 ימי שמ"פ.
  • בדרגת רס"ן – 100 ימי שמ"פ.
  • בדרגת סא"ל ומעלה – ההעלאה בדרגה תתבצע בהתאם למדיניות ראש המטה הכללי. מדיניות זו משתנה מעת לעת.

יש עוד כמה קריטריונים לקידום דרגות במילואים לקצינים, כמו היעדר פרופיל נפשי או חריגות, סיווג ביטחוני מתאים ומעבר מבחן דין משמעתי (לקצינים בתפקידים פיקודיים).

מהם הקריטריונים לקידום בדרגות חוגרים במילואים?

בדומה לקצינים, גם חוגרים מתקדמים בסולם הדרגות לפי ימי שירות מילואים פעיל. אם למשל השתחררתם מהצבא כשהדרגה שלכם היא סמ"ר, תוכלו להשתחרר משירות מילואים פעיל בדרגת רס"ב. להלן הקריטריונים לקידום חוגרים לפי ימי שמ"פ:

  • בדרגת סמ"ר – 12 ימי שמ"פ.
  • בדרגת רס"ל – 24 ימי שמ"פ בדרגה (36 ימי שמ"פ במצטבר).
  • בדרגת רס"ר – 48 ימי שמ"פ בדרגה (60 ימי שמ"פ במצטבר).
  • בדרגת רס"ם – 60 ימי שמ"פ בדרגה (108 ימי שמ"פ במצטבר).
  • בדרגת רס"ב – 90 ימי שמ"פ בדרגה (168 ימי שמ"פ במצטבר).

שימו לב – בדרגת רס"ר ומעלה, נדרש ותק של 3 שנים ומעלה במערך המילואים כדי לעלות בדרגה. כמו כן, אצל חוגרים הקידום בדרגות במילואים לא מתבצע באופן אוטומטי, גם אם החוגר צבר את הפז"ם וימי השמ"פ הנדרשים. כדי לקבל את הקידום בדרגה, חוגרים במילואים צריכים לקבל המלצה ממפקד בדרגת סרן ומעלה או רס"ר ומעלה המעידה כי החייל אכן ראוי להתקדם בדרגות.

הענקת דרגה. צילום: ויקימדיה
הענקת דרגה. קרדיט: ויקימדיה

נוהל הדרגות המיוחד של מלחמת חרבות ברזל

כאמור, מאז המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר החל גיוס מילואים נרחב. לכן, צה"ל ניסח מדיניות מקלה בכל הנוגע לקבלת דרגות במילואים. אם גם אתם זומנתם למילואים במלחמת חרבות ברזל, יש סיכוי טוב שאתם זכאים לקידום בדרגה – ואלו הקריטריונים:

  • ביצוע לפחות 10 ימי מילואים במהלך המלחמה.
  • ללא אינדיקציות חריגות על משרת המילואים (כמו פרופיל נפשי).

נוסף על אלו, יש גם הקלות בחישוב ימי השמ"פ גם לחוגרים וגם לקצינים. אם למשל חוגרים בשירות מילואים בדרגת רס"ל צריכים למלא בשגרה לפחות 24 ימי שמ"פ כדי לעלות בדרגה, במלחמת חרבות ברזל תצטרכו למלא רק 16 ימים.

מה המשמעות של העלאה בדרגה?

אצל משרתים בשירות קבע המשרתים מתחייבים (על פי חוזה) לשירות קבוע בצה"ל למשך פרק זמן מסוים, ועל כן מקבלים משכורת מהצבא שגובהה משתנה בהתאם לדרגת המשרת. כך, למשל, קצין קבע בדרגת סג"ן מרוויח 9,982 ₪ ואילו תת אלוף מרוויח 55,996 ₪. לעומת זאת, משרתי המילואים אינם מתוגמלים לפי הדרגה שלהם. כל התגמולים לחיילי המילואים מביטוח לאומי משולמים לפי יום או לפי חודש, בהתאם לגובה ההכנסה של משרת המילואים בעבודה באזרחות. עם זאת, להעלאה בדרגות במילואים יש ערך של יוקרה וכבוד בחברה הישראלית ובצה"ל בפרט, ויש אפשרות להחליף תפקידים עם שינויי הדרגה.

לסיכום

החובה החוקית לשרת במילואים חלה על אזרחים ישראליים רבים, שהוכיחו את מחויבותם ישר עם תחילת המלחמה. לא משנה מהי הדרגה שלכם – אם גם אתם מצאתם את עצמכם עולים על מדי ב' ואורזים תיק אחרי 7 באוקטובר, נראה שגם אתם חלק ממערך המילואים של צה"ל והמחויבות שלכם ראויה למלוא ההערכה – אנחנו מצדיעים לכם.

פיקדון צבאי

פיקדון צבאי

המעבר מהשירות הצבאי לחיי האזרחות עשוי להיות מלחיץ וחסר וודאות, אבל עם זאת מרגש ומלהיב. כחיילים משוחררים סיימתם לתת את

לקריאה »
סטודנטית בעתודה אקדמית

עתודה אקדמית

אם אתם רוצים ללמוד ולטפח קריירה כבר עכשיו, להשתמש בידע והכישורים שצברתם כדי להשפיע, להוביל ולשרת בתפקיד עם תנאים מצוינים

לקריאה »
נגישות