שימוש חיילים ברשתות חברתיות: הבעיות והאיסורים

רשתות חברתיות הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום של רבים, כולל חיילים המשרתים בצה"ל. עם זאת, השימוש של חיילים ברשתות החברתיות מלווה בסיכונים ובמגבלות ייחודיים, בשל היותם נציגים רשמיים של צבא ההגנה לישראל. זוהי הסיבה שפורסמה פקודת מטכ"ל מיוחדת בשם שימוש חיילים במרחב הרשתי, המגדירה את הכללים ואת הנהלים החלים על חיילים בכל הנוגע לנוכחותם ברשתות החברתיות השונות. במאמר זה ריכזנו לכם כל המידע שעליכם לדעת בנושא של שימוש חיילים ברשתות חברתיות – בואו נתחיל.

איסורים עיקריים בפקודה

הפקודה מטילה כמה מגבלות על חיילי צה"ל בכל הנוגע לשימוש ברשתות החברתיות, במטרה למנוע פגיעה אפשרית בבטחון המדינה ובתדמית הצבא. בין האיסורים הבולטים בפקודה:

איסור על פרסום פוסטים פוליטיים

על פי הפקודה, על חיילים נאסר לפרסם תכנים בעלי אופי פוליטי, כדי למנוע ניצול לרעה של המדים ופגיעה בדימוי הצבא כגוף א-פוליטי. כמו כן, חיילים אינם רשאים לסמן לייק על עמודים של מפלגות, של פוליטיקאים או של ארגונים בעלי זיקה פוליטית.

איסור על פרסום מידע מסווג העלול לפגוע בבטחון המדינה

חיילים חשופים לא פעם למידע רגיש בעל השלכות בטחוניות במהלך שירותם הצבאי. לכן נאסר עליהם באופן מוחלט לחשוף ברשתות החברתיות מידע מסווג כמו מיקום בסיסים, פרטי מבצעים, יכולות טכנולוגיות של הצבא וכדומה. חוק זה נועד למנוע פגיעה אפשרית בבטחון המדינה כתוצאה מדליפת המידע.

הנימוקים העיקריים לפרסום הפקודה

פרסום הפקודה נועד להתמודד עם האתגרים הייחודיים שמציב השימוש של חיילים ברשתות החברתיות. הינה שניים מהנימוקים המרכזיים שהובילו את צה"ל לנקוט בצעד זה:

פגיעה אפשרית בבטחון המדינה כתוצאה מפרסום מידע מסווג

אחת הסכנות הגדולות ביותר בפרסום מידע מסווג ברשתות החברתיות על ידי חיילים היא החשיפה של פרטים בעלי רגישות בטחונית בפני מדינות אויב או ארגוני טרור. מידע על מיקומי בסיסים, תוכניות אימונים, פריסת כוחות ועוד עלול לשמש את האויב לתכנון פיגועים והתקפות נגד חיילי צה"ל ואזרחי ישראל, ולכן יש צורך לשמור על בטחון מידע.

השפעה שלילית של התנהגות לא הולמת על התדמית של צה"ל

מהרגע שהוא מתגייס עד לרגע שהוא משתחרר, כל חייל משמש בתור שגריר של צה"ל בפני הציבור הישראלי והקהילה הבינלאומית. לכן, התנהגות לא הולמת של חיילים ברשתות החברתיות, כמו שימוש בשפה בוטה, פרסום תכנים פוגעניים או התבטאויות שערורייתיות – עלולה לפגוע באמון הציבור בצבא ובתדמית צה"ל בתור צבא מוסרי. מקרים דומים מהעבר הדגימו את הנזק התדמיתי שנגרם לצה"ל מהתנהלות שכזו ברשת.

 

שימוש חיילים ברשתות חברתיות
יש לזכור שמשימת העל של הצבא היא להגן על בטחון המדינה.

 

הטלת סנקציות על חיילים המפרים את הפקודה

יישום הפקודה בפועל מחייב רגישות ושיקול דעת מצד הגורמים האמונים על אכיפתה. יש להיזהר מפני החלת פרשנות נוקשה מדי, העלולה להרתיע חיילים מלממש את זכותם להתבטא בנושאים לגיטימיים. שימוש לא מידתי בכלים המשמעתיים יכול ליצור אפקט שלילי על השיח הצבאי והאזרחי כאחד, ואף לערער את אמון הציבור בהגינות התהליך. עם זאת, חשוב להדגיש שחיילים אשר יעברו על כללי הפקודה צפויים לעמוד בפני בית דין צבאי ולהיענש בחומרה בגין הפרת הנהלים. ההליכים המשמעתיים כוללים העמדה לדין, הטלת קנסות, מחבוש, הורדה בדרגה ואף מאסר בפועל במקרים חמורים.

הגנה על החיילים של מדינת ישראל

ראוי להדגיש כי האחריות על שמירה על ערכי צה"ל ועל תדמיתו ברשתות החברתיות אינה מוטלת על כתפי החיילים בלבד. מדובר במשימה מערכתית, הדורשת מחויבות ומעורבות של כלל הדרגים בצה"ל – החל מההנהגה הבכירה ועד לחיילים הזוטרים בשטח. רק הירתמות כוללת של הרמות השונות בצבא, תוך שיתוף פעולה עם הציבור הרחב, תבטיח התמודדות אפקטיבית עם האתגרים המשתנים שמזמנת המציאות הדיגיטלית. כחלק מההתמודדויות עם תופעת הרשתות החברתיות, צה"ל מתייחס באפס סבלנות לפגיעה באנשיו בכל דרך שהיא. במקרים שבהם חיילים או אנשי קבע חשים כי נפגעו מלשון הרע או מהוצאת דיבה ברשת, חשוב לפנות לקבלת ליווי משפטי מצד עו"ד לשון הרע בעל ניסיון רב בתחום. טיפול משפטי הולם יכול לסייע במזעור הנזקים, בהסרת הפרסומים הפוגעניים ובמיצוי הזכויות אל מול הגורמים המעורבים.

מקרים של לשון הרע בוואטסאפ

בשנים האחרונות, התקשורת הדיגיטלית הפכה לזירה לא פחות מסוכנת לחיילים משדה הקרב עצמו. לצד הפגיעה ברשתות החברתיות מתגלים מקרים רבים של לשון הרע ופגיעה בפרטיותם של חיילים גם בקבוצות וואטסאפ שונות. חוסר האנונימיות באפליקציה זו מאפשר זיהוי קל של המטרות והפצה מהירה של תכנים פוגעניים. חיילים רבים סובלים מפגיעה בכבודם, בשמם הטוב ובמצב הרוח שלהם כתוצאה מהשתלחויות ומהעלבות שהופצו עליהם בקבוצות שכאלה. התופעה של הפצת לשון הרע בוואטסאפ מחייבת טיפול מערכתי ואכיפה של החוק על מנת להגן על החיילים מפני התקפות מילוליות אכזריות אלה, ובדיוק כמו במקרים של לשון הרע ברשתות חברתיות – גם כאן יכול להיות שיהיה צורך לפנות לבעל מקצוע מומחה.

לסיכום

פקודת המטכ"ל שימוש חיילים במרחב הרשתי נועדה לעזור לצבא לשמור על התדמית ועל בטחון המידע שבו, זאת לצורך הגנה על המדינה, על האזרחים שלה ואף על החיילים המשרתים אותה. המפתח להצלחה מתחיל בשילוב הנכון בין חינוך, הסברה ואכיפה מושכלת. רק יצירת מערך כולל ומקיף להתמודדות עם המורכבות שמזמן השיח הצבאי ברשתות החברתיות יבטיח הגנה על ערכי צה"ל לצד שמירה על האינטרסים של מדינת ישראל.

נגישות