משכורת צבאית

בקרוב אתם עומדים להתגייס לצה"ל? אם שמעתם את המושג "משכורת צבאית" ואתם מפנטזים על כל מה שתעשו עם הכסף שתרוויחו במהלך השירות הצבאי שלכם, צר לנו לאכזב. המשכורת הצבאית של חיילים בשירות סדיר היא יותר כמו "דמי כיס" ולא כמו משכורת אמיתית של ממש (או כפי שבצה"ל מכנים זאת – "דמי קיום"). יחד עם זאת, הכסף שתקבלו כל חודש יאפשר לכם לממן את החטיפים בשק"ם ואת הבילויים שלכם בסופ"ש. 

בעבר המשכורת הצבאית הייתה נמוכה במיוחד, אך חלו כמה שינויים בשנים האחרונות, כשהשינוי האחרון היה בינואר 2022 והשכר לחיילים עלה ב-50 אחוז. נוסף על כך, תשמחו לדעת שחיילים החותמים קבע כקצינים או נגדים נהנים ממשכורות גבוהות וההוצאות שלהם יחסית נמוכות. יש לציין שישנם גורמים רבים שמשפיעים על השכר שתקבלו כחיילים בשירות סדיר וכחיילי קבע, ובמאמר זה נדבר על כל מה שמשפיע על הכסף שייכנס לחשבון הבנק שלכם כלובשי מדים.

המשכורת הצבאית הממוצעת

משכורת צבאית לחיילי סדיר

כאמור, המשכורת של חיילים בשירות סדיר עלתה בשנת 2022 (כשהעליה האחרונה הייתה בשנת 2017). בין אם אתם מתכננים לשרת בגאמא סייבר, להתקבל לתוכנית חבצלות או לשרת בתפקיד משקית ת"ש – טוב לדעת מראש כמה אתם צפויים לקבל במשכורת הצבאית שלכם.

אז ככה, חיילים בשירות קרבי הרוויחו לפני הרפורמות 1,080 ש"ח בחודש. בשנת 2017, השכר עלה ל- 1,620 ש"ח ואילו לאחר השינוי שחל בתחילת 2022, דמי הקיום של לוחמי החוד עומד על 2,463 ש"ח (כאשר בינואר 2024, צפויה עליה נוספת בדמי הקיום). השכר של תומכי לחימה, שהיה בעבר 780 ש"ח, עלה בשנת 2017 ל-1,170 ש"ח, ואילו היום, דמי הקיום של תומכי הלחימה עומדים על 1,793 ש"ח. ומה לגבי דמי הקיום של חיילים בעורף (ג'ובניקים)? ובכן, אם בעבר ג'ובניקים הרוויחו 540 ש"ח, ולאחר 2017 הרוויחו 810 ש"ח – הרי שכיום דמי הקיום שלהם עומדים על 1,235 ש"ח

צה"ל צפוי להפקיד בכל ה-1 בחודש כמו שעון את המשכורת לחשבון הבנק שלכם, ואתם צריכים לנסות ולהסתדר עם המשכורת הצנועה הזאת. אגב, לפי הנתונים של מועדון "יותר" (מועדון ההטבות לחיילים), היקף ההוצאות החודשיות של חיילי צה"ל עומד על כ- 1,500 ש"ח בחודש – לרוב יותר מהמשכורת החודשית שלהם.

משכורת צבאית לקצינים ונגדים בקבע

אם אתם חושבים לצאת לקורס קצונה או לחתום קבע כנגדים, תשמחו לדעת כי המשכורת הצבאית שלכם תהיה גבוהה יותר באופן משמעותי מהמשכורת של חיילים סדירים. לפי הנתונים מ-2018, השכר הממוצע של קצינים הנמצאים בתחילת שירות הקבע שלהם עומד על כ-10,648 ש"ח בחודש, והשכר הממוצע של קצינים ונגדים וותיקים עומד על כ-22,430 ש"ח בחודש. השכר משתנה גם בהתאם לדרגה של הקצין. כך לדוגמה, סג"ן מרוויח 9,982 ש"ח, תת אלוף מרוויח 55,996 ש"ח והרמטכ"ל בכבודו ובעצמו עומד על 98,135 ש"ח. לא רע.

הפרמטרים שמשפיעים על המשכורת הצבאית ב -2021

סוג התפקיד

הגורם העיקרי שמשפיע על המשכורת הצבאית הוא סוג התפקיד של החייל. כמו שכבר אמרנו, חיילים המשרתים בתפקידים קרביים מרוויחים משכורת גבוהה יותר לעומת חיילים המשרתים כתומכי לחימה או חיילים עורפיים.

רמת פעילות

חיילי סדיר מקבלים תוספת במשכורת הצבאית שלהם לפי רמת פעילות ותוספת סיכון הכרוכה בשירות הצבאי שלהם. אם נקבע לכם פרופיל צבאי גבוה ואתם תשרתו כלוחמים, תקבלו תוספת לשכר הבסיס שלכם בסכום של 350 ש"ח ו-20 אגורות. לוחמים בגדודים וביחידות מובחרות שמוגדרות כרמת סיכון א' פלוס, מקבלים תוספת לשכר הבסיס שלהם שעומדת על 158 ש"ח ו-80 אגורות. חיילים שמשרתים בחטיבות לוחמות במערך היבשתי שמוגדרות כרמת סיכון א' מקבלים תוספת של 77.30 ש"ח לשכר הבסיס שלהם. חיילים שמשרתים במוצבים ובאוגדות שמוגדרים כרמת סיכון ב' מקבלים תוספת של 54 ש"ח לשכר הבסיס שלהם, וחיילים שמשרתים ביחידות עורפיות המוגדרות כרמת סיכון ג' מקבלים תוספת של 30 ש"ח ו-90 אגורות לשכר הבסיס. אם אתם לא בטוחים מהי רמת הפעילות שלכם, תוכלו תמיד לפנות לשלישות בבסיס ולקבל את כל התשובות.

דרגת החייל

כטירונים, השכר שלכם בצה"ל יהיה נמוך מאוד ויעמוד על 350 ש"ח בחודש. אך אל דאגה, ככל שתצברו יותר פז"ם בשירות שלכם, כך תקבלו תוספת קטנה לשכר החודשי שלכם שיכולה להגיע לעד עשרות שקלים בכל חודש. גם אצל קצינים ונגדים בצה"ל השכר עולה בהתאם לעלייה בדרגה. השכר של סג"מ הוא 8,759 ש"ח. השכר של סגן הוא 9,982 ש"ח. השכר של סרן הוא 14,431 ש"ח. השכר של רס"ן הוא 22,673 ש"ח. השכר של סגן אלוף הוא 32,054 ש"ח. השכר של אלוף משנה 40,525 ש"ח. השכר של תת אלוף הוא 55,996 ש"ח. השכר של אלוף הוא 67,738 ש"ח, וכאמור השכר של הרמטכ"ל עומד על 98,135 ש"ח.

ת"ש

חשוב לדעת כי חיילים בודדים, מתנדבים ואוכלוסיות מיוחדות (כמו חיילים שמגיעים מרקע כלכלי בעייתי) זכאים לתוספת למשכורת החודשים שלהם. ישנם מקרים מיוחדים בהם חיילים מקבלים תוספת בשכר על לינה בבסיס וכלכלה בהתאם להמלצה של קצינת ת"ש (תנאי שירות).

דוגמאות למשכורת של שני חיילים

חייל לוחם בשירות סדיר

חייל לוחם מקבל משכורת של 2,463 ש"ח. אם רמת הפעילות שלו מוגדרת כא' פלוס הוא זכאי לתוספת שכר של 350 ש"ח ו-20 אגורות. כלומר, השכר החודשי שלו בסך הכל יעמוד על 2,813 ש"ח ו-20 אגורות.

קצין בדרגת סגן המשרת ביחידה עורפית

קצין בדרגת סגן מקבל משכורת של 9,982 ש"ח. אם הוא משרת ביחידה עורפית שרמת הסיכון בה מוגדרת כג' אז הוא מקבל תוספת של 30 ש"ח ו-90 אגורות לשכר. כלומר, השכר החודשי שלו בסך הכל יעמוד על 10,012 ₪ ו-90 אגורות.

האם המשכורת הצה"לית כוללת הפרשה לפנסיה וביטוח לאומי?

פנסיה

חיילים בסדיר אינם זכאים להפרשות לקרן הפנסיה. קצינים ונגדים לעומת זאת, זכאים להפרשות לקרן הפנסיה במהלך שירות הקבע שלהם. כאשר משרתי הקבע משתחררים לפנסיה, הם נהנים מתשלומי פנסיה גבוהים במיוחד שעומדים על כ-18 אלף ש"ח.

ביטוח לאומי

צה"ל מממן את דמי הביטוח הלאומי עבור חיילים בשירות חובה כל עוד הם אינם עובדים כשכירים או עצמאיים. חיילים שעובדים בזמן השירות הצבאי שלהם נדרשים לשלם דמי ביטוח לאומי בשיעור מסוים מהשכר שלהם ובהתאם לגובה המשכורת שהם מרוויחים. חלק מדמי הביטוח הלאומי ינוכה מהשכר שלהם וחלק ישולם על ידי המעסיק.
בכל הנוגע לחיילים בשירות קבע, הצבא מנכה מהשכר של החייל את החלק שלו בדמי הביטוח ממש כמו אצל עובד שכיר.

לסיכום

המשכורת היא חשובה והיא זאת שמאפשרת לנו לממן הוצאות רבות בזמן השירות הצבאי שלנו. יחד עם זאת, חשוב לזכור שמעבר לכסף ול"דמי הקיום" שתקבלו, אנחנו כאן כדי לשרת את המדינה ולתרום מהיכולות והכישורים שלנו למען צבא הגנה לישראל. 

המשכורת הצבאית הבסיסית של טירון עומדת על 350 ש"ח בחודש.

ישנם מגוון פרמטרים שמשפיעים על המשכורת הצבאית כמו סוג התפקיד, רמת בפעילות, דרגת החייל והת"ש לו הוא זכאי. במאמר אנו נרחיב על כל גורם.

קצין בסדיר מרוויח משכורת גבוהה באופן משמעותי לעומת חייל בסדיר. כך לדוגמה, חייל לוחם מרוויח 2,463 ש"ח, בעוד שקצין בדרגת סג"מ מרוויח 8,759 ש"ח.

חיילים בשירות סדיר לא זכאים להפרשות לקרן הפנסיה, אך הצבא מממן להם את דמי הביטוח הלאומי. חיילים בשירות קבע זכאים להפרשות לקרן הפנסיה, וצה"ל מנכה מהשכר שלהם חלק מדמי הביטוח הלאומי כמו אצל עובדים שכירים.
המשכורת הצבאית שלכם קשורה לסוג התפקיד בצה"ל. לוחמים למשל, מרוויחים יותר מתומכי לחימה או חיילים עורפים. אם ברצונכם לשרת בתפקיד מסוים, מומלץ לעבור הכנה לצו ראשון וכך להגדיל את הסיכויים שתתקבלו לתפקיד שאתם חולמים עליו.
חיילים מחזיקים נשק

ציון קב"א בצה"ל

מאז ומתמיד ציון הקב״א היה חלק משמעותי ביותר בקביעת המיונים והשיבוץ. עם זאת חשוב לזכור כי תהליך המיון כולו עבר

לקריאה »
נגישות

להצליח בצו ראשון עם ערכת הכנה בהנחה!

הקלידו את קוד הקופון tzav ותקבלו 10% הנחה!