תהליכים רבים מתרחשים בזמן מלחמה. הצבא עובר שינוי ברגע, אנשים שונים עוזבים את החיים האזרחיים שלהם ומתגייסים למילואים, אזעקות נשמעות ברחבי הארץ וכיפת ברזל עובדת בלי סוף. חלק מהתהליכים הם גם אישיים וקשורים לרגשות של כל אדם, לדברים שהוא עובר ולדרכים שבהן הוא חווה את כל ההתרחשויות. התהליך של הבאת ילד לעולם הוא מרגש ומאתגר בפני עצמו, כך שכשחוויה זו מתרחשת בזמן מלחמה – האתגרים רק מתעצמים. נשים הנמצאות בהיריון בזמן מלחמה מתמודדות עם חששות רבים, ובמאמר זה נבין לעומק מהם הקשיים ואיך אפשר להתמודד עם הסיטואציה המורכבת הזו.
היריון ולידה במלחמה: מהם הקשיים והסכנות?
היריון ולידה הם רגעים מיוחדים בחייהן של משפחות בכלל ושל נשים בפרט. תקופה זו רצופה בהתרגשות, ציפייה ותקווה לעתיד, וכשאין סכנות בריאותיות באופק, הדאגות של ההורים ושל החברים נעות בין איפה יתקיים אירוע הברית לבין מה קונים מתנה ליולדת בן. לעומת זאת, בזמן מלחמה המצב אחר, משום שהמציאות הופכת להיות כולה חסרת ודאות ומאיימת. כשנכנסים למלחמה אף אחד לא באמת מוגן מכניסה ללחץ, לדיכאון ולחרדה – ואפילו לפיתוח של פוסט טראומה – אבל נשים בהיריון נמצאות בסיכון מסוג אחר, משום שמה שהן עוברות ומרגישות עלול להשפיע גם על התינוק שהן נושאות. בנוסף, אם ניקח את מלחמת חרבות ברזל, לא מעט אנשים נאלצו לעזוב את בתיהם כבר בתחילת המלחמה, ועזיבה זו יכולה לגרום לטראומה, ללחץ ולאי יציבות, ואלה עלולים להזיק לתינוק שעוד לא נולד.
כיצד ניתן להתכונן ללידה במהלך המלחמה?
גם בזמן מלחמה יש צורך להתכונן לקראת הלידה עד כמה שאפשר. אל תזניחו את ההכנות המקדימות כדי לא להיתקל במצבים מפתיעים שלא התכוננתם אליהם מראש. הינה כמה טיפים שיכולים לעזור:
- הישארו מעודכנים: עקבו אחר הנחיות פיקוד העורף והיו מודעים למצב הביטחוני.
- הכירו את תוכנית הלידה: ודאו שאתם יודעים מה לעשות במקרה של אזעקה או של אירוע חירום.
- הכירו את אפשרויות הלידה: בחרו את בית החולים המתאים לכם ודעו מהן האפשרויות הזמינות במקרה חירום.
- הכינו תיק לידה: ודאו שיש לכם את כל מה שאתם צריכים ללידה, כולל תרופות, מסמכים ופריטים אישיים.
- הכינו תוכנית חלופית: ודאו שיש לכם מקום בטוח ללכת אליו במקרה שלא תוכלו להגיע לבית החולים שבחרתם.
- הכינו את הבית: ודאו שהבית בטוח ומסודר לקראת הלידה.
- גייסו תמיכה: שתפו את בני משפחתכם וחבריכם בתוכניות הלידה שלכם, וודאו שיש לכם מי שיעזור לכם לאחר הלידה.
בת הזוג שלכם ילדה במלחמה? שמחו אותה
במהלך המלחמה לא מעט זוגות חוו פרידות זמניות, שנגרמו מגיוס של אחד מבני הזוג למילואים, בעוד הצד השני צריך להישאר בבית ולדאוג לילדים. גם אם חזרתם הביתה רק ללידה, אל תשכחו לדאוג לבת הזוג שלכם ולשמח אותה:
- דאגו לארוחה חמה: זמן הוא מצרך יקר לאימהות טריות, במיוחד בזמן מלחמה. בשלו או הזמינו ארוחה חמה והורידו ממנה את הצורך לדאוג לכך.
- טפלו במטלות הבית: מטלות הבית יכולות להיות קשות ומפרכות, במיוחד לאחר לידה. קחו אותן על עצמכם, כבסו, קנו מצרכים וסדרו את הבית כדי שבת הזוג לא תצטרך לעשות זאת.
- קנו לה מתנה קטנה: זר פרחים, ספר נחמד או בגד חדש יכולים להעלות חיוך על פניה. לא קשה למצוא מתנה ליולדת מהיום להיום, והיא תעריך מאוד את המחווה ואת ההשקעה.
- היו שם בשבילה: הכי חשוב – נסו להיות שם בשבילה. תנו לה להרגיש אהובה, נתמכת ומוערכת.
איך מצליחים לגדל ילדים בתקופה כל כך קשה?
קודם כל חשוב ליצור להם שגרה. גם אם אתם מפונים מהעוטף וגם אם הופסקו להם הלימודים, עדיין יש צורך לקום בשעה קבועה, לאכול ארוחות מסודרות ולבצע פעילויות שיעזרו להם להרגיש יציבות וביטחון. חשוב לדבר עם הילדים על המלחמה ולהתאים את השיחה לגיל ולרמת הבגרות שלהם. אם חלק מבני המשפחה מגויסים למילואים, אל תסתירו את זה מהם. תסבירו להם את המצב ברגישות ותנו להם להקשיב, לשאול שאלות ולהבין. בנוסף, אפשרו לילדים להביע את רגשותיהם, לבכות, לכעוס ואפילו לפחד. כל הרגשות שיצופו להם הם טבעיים ואין סיבה לשמור אותם בבטן. הביעו הזדהות והסבירו להם שגם אתם מרגישים חלק מהרגשות הללו, ושצריך להבין איך להישאר חזקים ולדעת להתמודד איתם. במידת הצורך פנו לייעוץ פסיכולוגי והציעו להם תמיכה נפשית מקצועית כדי להתמודד עם טראומות ועם פחדים וכדי למנוע מהם לפתח פוסט טראומה.
טיפים להתמודדות עם לחץ וחרדה
לחץ וחרדה הם רגשות טבעיים ומוכרים, אך כאשר הם הופכים לחזקים ולמתמשכים – כמו למשל במהלך מלחמה – הם עלולים להפריע לתפקוד היומיומי ולפגוע באיכות החיים. יש כמה שיטות מומלצות להתמודדות עם לחץ וחרדה, והראשונה ביניהן היא ביצוע פעילות גופנית מתונה, כמו הליכה, ריצה או שחייה, היכולה לשפר את מצב הרוח. בנוסף, מומלץ לתרגל טכניקות של נשימה עמוקה ואיטית, מדיטציה או תרגילי מיינדפולנס. כדי להתמודד עם הלחץ והחרדה יש צורך לישון בין 7 ל-8 שעות בלילה, לאכול בצורה בריאה ומאוזנת ולהמשיך לבלות עם חברים ומשפחה. אם אתם מתקשים להתמודד ולהתגבר על הלחץ ועל החרדה, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית.
לסיכום
חוסן נפשי חזק בבית הוא בעל חשיבות עליונה עבור אימהות בהריון ובלידה בזמן מלחמה. תקופה זו, המלווה באי ודאות, בפחד ובחרדה, עלולה להשפיע על בריאותן הנפשית והפיזית של הנשים ושל התינוקות. עם זאת, חשוב לזכור שגם בזמנים קשים אלו ניתן לחוות את ההיריון והלידה כחוויה חיובית ומעצימה, ודווקא לשאוב ממנה כוחות ולראות בה נקודת אור בתוך כל החושך.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.