חייל בודד: כל מה שחשוב לדעת

מבין מאות אלפי החיילים המשרתים כיום בצה"ל, כמעט 7,000 מתוכם מוגדרים כחיילים בודדים. כרבע מהם משרתים כלוחמים ומרביתם (88%) הם עולים חדשים שהגיעו ארצה לבדם וללא הוריהם. 

עולים אלה מתגוררים לאורך השירות הצבאי עם קרוב משפחה אחר (חייל בודד טהור), חיים לבדם על אף שאחד או שני הוריהם נמצאים בארץ (בודד חריג) או חזרו ארצה כדי להתגייס אחרי שהוריהם היגרו לחו"ל (בודד בן יורדים). 

אחוז קטן יותר מהחיילים הבודדים הם מי שהוריהם לא מתגוררים כלל בארץ בעוד שהם נותרו כאן על מנת להתגייס (בודד מובהק), שהוריהם נפטרו (בודד יתום) או שאינם מקבלים מהוריהם תמיכה נפשית וכלכלית (בודד חסר עורף משפחתי). 

המשותף לכל אחד מהמצבים הללו הוא העדר מערך תמיכה שמספק את צרכיהם הבסיסיים ובכך מאלץ את החיילים הבודדים להתקיים בכוחות עצמם. לאור זאת הצבא מעניק זכויות והטבות ייחודיות – על כולן נפרט במאמר זה. 

להיות מוגדר כחייל בודד

אז מי נחשב הלכה לעשה חייל בודד לפי ההגדרה הצה"לית? כדי לקבל את ההכרה ואת ההטבות שהיא מקפלת בתוכה, יש לעמוד באחד או יותר מהקריטריונים הבאים:

  • הורי החייל מתגוררים באופן קבוע בחו"ל בעוד שהוא עצמו עלה ארצה בלעדיהם.
  • הורי החייל היגרו לחו"ל.
  • לחייל אין שום קשר עם הוריו.
  • לחייל אין עורף רגשי וכלכלי כלשהו מהוריו.
  • הורי החייל שוהים בשליחות בחו"ל לפרק זמן של חצי שנה לפחות.
  • החייל התגורר או מתגורר כעת אצל משפחת אומנה מאמצת עד גיל 18. 
  • החייל התייתם משני הוריו. 

אם אחד מהתנאים הללו תואם את מצבכם, תוכלו להגיש בקשה ללשכת הגיוס הקרובה אליכם ולבקש הכרה כחייל/ת בודד/ה. מומלץ לשפוך אור על מצבכם הייחודי עוד במעמד הצו הראשון והראיון האישי על מנת לאפשר לצבא להתוודע לרקע שלכם ולהצטייד גם בדו"ח אישי מעובדת סוציאלית שאותו תביאו איתכם ליום הגיוס. אם דרושות אסמכתאות נוספות כמו למשל תיעוד על שליחות ההורים בחו"ל, יש לצרף גם אותן לבקשה שלכם.  

לאחר קליטת הבקשה תזומנו לרכזת ת"ש שתמלא יחד איתכם טופס בקשה להכרה כחייל בודד והוא יוגש לאישור בוועדה מיוחדת שתמסור תשובתה בתוך חודש. אם המעמד אושר, תקבלו תעודת חייל בודד כבר ביום הגיוס ובה תוקף המעמד וכל שורת ההטבות שמגיעות לכם. מכאן יועברו הנתונים למשקית הת"ש ביחידה אליה שובצתם. 

לא רק סיוע כלכלי: אלה הזכויות שמגיעות לחיילים בודדים

חיילים בודדים זכאים למספר זכויות והטבות, חלקן ניתנות אוטומטית ומפורטות בתעודת החייל הבודד שקיבלתם, בעוד שאחרות יינתנו רק לאחר שאושרו על ידי מדור הפרט:

הטבות כספיות 

חיילים בודדים זכאים לתוספת חודשית קבועה לשכר, בשיעור של 100% משכרו של טוראי. מענק כספי נוסף יינתן על פי רמת הפעילות הצבאית בהיקף של 138-276 ₪ לחודש, לפי קביעת מדור הפרט (מענק גאות ושפל). חיילים בודדים מסוימים (בעיקר משרתים ברמת פעילות א' ומעלה) יקבלו גם שוברי מזון לרשת שופרסל בסכום של עד 120 ₪ (למעט רכישת אלכוהול ומוצרי עישון). ניתן להגיש בקשה להטבה זו לקצינת הת"ש ביחידה. 

תווי שי ומימון טיסה לביקור ההורים

פעמיים בשנה (ראש השנה ופסח) מקבלים החיילים הבודדים תווי שי בסכום של 250 שקלים למימוש ברשתות שיווק שונות. האגודה למען החייל מספקת מימון חד פעמי לחיילים בודדים שעומדים בקריטריונים ספציפיים, לטיסה לביקור ההורים בחו"ל. 

זכויות מגורים ושכ"ד

הסיוע לחיילים בודדים כולל סיוע בתשלומי שכר הדירה (יש להציג את חוזה השכירות המקורי) והשתתפות בהוצאות על חשבונותיה. אופציה נוספת היא לינה בדירות בבית החייל ובבתי האגודה למען החייל בחינם ולקבל בהם שירותי כביסה ומזון. חיילים ביחידות סגורות יכולים לקבל אישור ללינה בקיבוצים מסוימים (אצל משפחה מאמצת) ולקבל במסגרתם את כל שירותי הקיבוץ ודמי כיס קבועים בסך 150 שקלים. 

הטבות בתחום התקשורת

חיילים בודדים שעלו ארצה כשהוריהם בחו"ל זכאים לכרטיס חיוג עם 60 דקות שיחה לחו"ל מידי חודש ול-10 אגרות דואר אוויר לשליחת מכתבים לבני משפחתם בחו"ל. 

חופשות וימי מחלה

כל חייל בודד זכאי למיוחדת של 30 ימים הניתנת פעם אחת לאורך השירות הצבאי לביקור ההורים בחו"ל ורשאי לבקש חופשה במקרה של בעיה אישית או כלכלית חריגה שתאושר עד למסגרת של 60 ימים. במקרה של מחלה הנמשכת שלושה ימים ומעלה תחול זכאות לדמי כלכלה. אם הורי החייל הגיעו ארצה לביקור, תחול זכאות לחופשה בת 4 ימים הניתנת אחת לכל חצי שנה. 

אחת לחודשיים באחד מימי אמצע השבוע ובהתאם להחלטת המפקד הישיר, חיילים בודדים זכאים ליציאה ליום סידורים אישיים. קיימת גם האפשרות ליציאה מוקדמת הביתה בחופשות חג ושבת.

ומה לגבי השכר?

באופן כללי, שכרם של חיילים בסדיר תלוי בשירות הצבאי: 1,235 ₪ לחיילים עורפיים, 1,793 ₪ לתומכי לחימה, 2,463 ₪ ללוחמים ו-2,094 ₪ ללוחמים בשנת השירות השלישית. שכר זה משולם כבסיס עוד לפני קבלת סכומי המענק השוטפים מתוקף מעדו של החייל הבודד. 

אז כמה מקבלים בפועל כחיילים בודדים? נזכיר כי הזכאות עומדת על תוספת של 100% משכר היסוד של טוראי בשירות החובה + מענק גאות ושפל על פי רמת הפעילות הצבאית (רמה א'-ד'). 

לשם הדוגמה, חיילת בודדה המשרתת כתומכת לחימה ברמת פעילות ב' זכאית לשכר חודשי של כ-5,000 ₪. שכר זה אינו מגלם בתוכו את הסיוע הבסיסי בשכר הדירה בשווי של 1,351 שקלים בחודש שעתיד לעלות בקרוב על פי הודעת צה"ל בוועדת העלייה הקליטה והתפוצות. נתונים אלה מביאים את משכורתם של החיילים הבודדים לסכומים של כ-6,000 שקלים בחודש ואף יותר. 

לאחר השחרור: על היציאה לאזרחות וההטבות הייחודיות

גם לאחר שהשירות הצבאי הסתיים עומדת לחיילים הבודדים הזכאות להטבות מסוימות, המסייעות להם להתבסס ולהשתלב באזרחות בהליך מדורג ומותאם למצבם:

מענק שחרור ופיקדון צבאי

חיילים בודדים זכאים למענק ולפיקדון הצבאי באופן זהה לכל חייל משוחרר אחר שהשלים 12 חודשי שירות ומעלה, תלוי בסוג השירות ומשך השירות המלא שבוצע.

סיוע נוסף במגורים

ניתן להמשיך להתגורר במשך 3 חודשים בדירות בית החייל, בכפוף לבקשה מתאימה מול הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים. מומלץ לעשות זאת מול משקית הת"ש.

זכויות בתחומי הלימודים והתעסוקה

  • מימון לאבחון תעסוקתי
  • מימון להשלמת 12 שנות לימוד
  • מימון ללימודים במכינה קדם אקדמית + קבלת מלגת קיום חודשית.
  • מימון חד פעמי למבחן המימ"ד (מבחן כניסה למכינה אקדמית) או רישום לבחינה הפסיכומטרית.
  • שובר חד פעמי בסך 1,500 ₪ להשתתפות בקורס פסיכומטרי (במכונים עמם הצבא מצוי בשיתוף פעולה).

מלגות וקרנות

חיילים בודדים רשאים להגיש בקשה למלגות ולקרנות לטובת סיוע בהשכלה, דיור, התארגנות ראשונית עם השחרור וכל מטרה אחרת. 

חשבונות ומיסים

חיילים בודדים זכאים לפטור מתשלום ארנונה ב-4 חודשי השחרור הראשונים. לזכותם ככל יתר המשוחררים עומדות גם נקודות מס המפחיתות מהחבות השנתית לתשלום ב-3 השנים שלאחר השחרור. 

חיילים בודדים – אתם לא לבד

גם אם לא תוכלו לנסוע הביתה להורים בשבת, לאכול ארוחה שבישלו לכם במיוחד ולקבל ערמת כביסה נקייה ומגוהצת, דעו שהצבא רואה אתכם וערוך לסייע לכם להתמודד עם השירות והשלכותיו האישיות והכלכליות על חייכם. אנו מזמינים אתכם לקבל מידע נוסף אצל משקית הת"ש ביחידה, בקרן לחיילים משוחררים ובאתר צו ראשון ולהתוודע לכל הזכויות שמגיעות לכם מהרגע הראשון. 

חייל ישראלי

קב"ן בצה"ל

תקופת הצבא היא מאתגרת מאוד מבחינה נפשית. הגעגועים לבית, הפחדים, המסגרת הנוקשה, בעיות חברתיות, מפקדים קשוחים – אלו רק חלק

לקריאה »
נגישות