היא מתקרבת אליכם בצעדי ענק – חופשת השחרור המיוחלת, החופשה שכל חייל וחיילת בשירות סדיר מחכים לה. מהי חופשת השחרור, מה ההבדל בין חפש"ש של לוחמים לבין ג'ובניקים, כמה זמן מגיע לכם ואיך כדאי לנצל את החופשה באופן המיטבי? ריכזנו עבורכם את כל המידע שחשוב להכיר לפני שיוצאים לחפש"ש. בואו נתחיל.
מהי חופשת שחרור?
חופשת שחרור, או במילים אחרות חפש"ש, היא חופשה שמקבל כל חייל בסדיר לקראת שחרורו מצה"ל, זאת נוסף לימי החופשה השנתית שנצברו לזכותו (בהנחה שהם לא נוצלו כמובן). אתם וודאי תוהים כמה זמן זה חפש"שש, ובצדק. אז נספר לכם שהזכאות לימי החפש"ש באה לידי ביטוי ברמת הפעילות של החייל, כך שחיילים ששירתו ברמת פעילות א'+, יקבלו 14 ימים, ואילו חיילים ברמת פעילות א (חיילים שאינם לוחמים בצה"ל) יקבלו 7 ימים. אל תשכחו, שאם צברתם ימי חופשה שנתית ולא הספקתם לנצל – חופשת השחרור שלכם יכולה להיות ארוכה יותר.
חופשת השחרור מהווה הזדמנות מעולה להתכונן לחיים האזרחיים, לתכנן תוכניות לעתיד הקרוב והרחוק ולמצוא כיוונים חדשים, כך שלאחר השחרור הרשמי, תדעו בדיוק מה אתם רוצים לעשות.
אגב, בהחלט חשוב לציין שלמרות שיצאתם לחופשת השחרור, אתם עדיין נחשבים לחיילים בצבא ההגנה לישראל, אז אל תתנו לחופשה לתעתע בכם, אתם עדיין בתוך המסגרת, ורק לאחר השחרור הרשמי תצאו לאזרחות.
חופשת שחרור ללוחמים
חופשת שחרור ללוחמים שונה מחופשת שחרור לחיילים שלא שירתו במערך הלוחמה של צה"ל, כשההבדל הוא בעיקר באורך החופשה. כאמור, חיילים ששירתו ברמת פעילות א+, משמע חיילים קרביים, זכאים לחופשת שחרור באורך של שבועיים, כמובן שהימים הללו לא כוללים את ימי החופשה השנתית שנצברו לזכותם, ובמקרים מסוימים חופשת השחרור יכולה להגיע גם לשלושה שבועות.
מה קורה במצב שבו חייל שירת שירות חלקי כלוחם, ועבר יחידה או תפקיד במהלך השירות הצבאי שלו? ובכן, במקרה כזה, ימי החפש"ש יחושבו בנפרד, והם יינתנו לו באופן יחסי לתקופת השירות שלו כלוחם – אז אל דאגה, גם אם שירתם רק שירות חלקי כלוחמים, עדיין תקבלו את הזכויות המגיעות לכם בכל הנוגע לימי חופשת השחרור.
באילו מקרים חריגים לא ניתן לצאת לחפשש?
ישנם מקרים שבהם לא ניתן יהיה לצאת לחופשת שחרור, וזה בא לידי ביטוי בעיקר בתקופות של מבצעים צבאיים או מלחמות בתוך ישראל. במקרים כאלו, יכול להיות מצב של קיצור חופשת השחרור, ואפילו ביטול החפש"ש, כשזה נובע מתוך צורך אמיתי וחשוב של הצבא בכמה שיותר חיילים שעוזרים ותורמים גם במערך הלוחמה וגם בעורף (ובמקרים כאלו, גם סביר להניח שיהיה גיוס נרחב של חיילי מילואים בצו 8). מי שיש לו את הסמכות לבטל את חופשת השחרור או לקצר אותה, הוא רק מפקד שנמצא בדרגת אלוף משנה, וכאמור, מדובר על מקרים חריגים, ולא מקרים שקורים בתדירות גבוהה.
איך לנצל את חופשת השחרור בחוכמה?
זהו, זה קורה – אתם יוצאים לחופשת השחרור שלכם, וזה זמן מעולה לחשוב על המשך הדרך שלכם ולהתחיל לתכנן את החיים האזרחיים. איך תנצלו את חופשת השחרור בחוכמה ותנצלו אותה לתכנון עתידי נכון ומדויק? הנה כמה טיפים שיוכלו לעזור:
- התחילו לברר על לימודים אקדמאיים שמעניינים אתכם, לכו לימים פתוחים ולפגישות ייעוץ, כדי להבין קודם כל מה אתם רוצים ללמוד, ולאחר מכן – היכן תרצו ללמוד. היום יש היצע רחב של לימודים גבוהים לתארים ראשונים, וגם היצע קורסים מגוון מאוד ללימודי תעודה. חשבו על מקצועות שמעניינים אתכם ושתרצו לעסוק בהם בעתיד, על מוסדות לימודים שיכולים להיות רלוונטיים, והתחילו לברר עליהם.
- תכננו את הטיול הגדול. אמנם בחופשת השחרור לא מומלץ לטוס לחו"ל (למרות שאפשר), אבל זה ממש לא אומר שאתם לא יכולים לתכנן את הטיול הגדול שלאחר השירות, לחפש יעדים מעניינים ולהתחיל לבנות את מסלול הטיול. הטיול שלכם לא חייב לקרות ישר לאחר השחרור, ובהחלט תוכלו לקחת ברייק קצר, לחסוך קצת כסף, ורק אז לצאת לטיול הגדול. כך או כך, נצלו את זמן החפש"ש כדי לתכנן את המהלכים שלכם בנושא.
- חפשו עבודה – בתור חיילים משוחררים יש היצע רחב של עבודות שמחכות לכם, ובעיקר עבודה מועדפת שכוללת בתוכה מענק כספי משתלם (נוסף על המשכורת כמובן). זה זמן מעולה לחשוב על הקריירה שאחרי הצבא, לחפש כיוונים חדשים ולנסות להבין אילו מקצועות יכולים להיות רלוונטיים עבורכם, גם אם זה באופן זמני וגם אם זה מקצוע לעתיד.
- הכינו את כל הציוד שאתם צריכים להחזיר לצה"ל – החפש"ש היא ללא ספק הזדמנות טובה לוודא שלא חסר לכם ציוד, ולסדר את כל החפצים שעליכם להחזיר לצבא ביום השחרור.
- עשו משהו כייפי – בין כל התכנונים והסידורים, מצאו גם כמה שעות לפעילות כיפית ומהנה, כמו סדנה שתמיד חלמתם לעשות, או ביקור ביעד מסוים בארץ.
מוכנים לשחרור?
אם קראתם עד כאן, כנראה שאתם לקראת חופשת שחרור או שנמצאים בעיצומה. מומלץ ואף רצוי לנצל את החפש"ש שלכם על הצד הטוב ביותר, ולהספיק כמה שיותר דברים, כדי שתוכלו לצאת לאזרחות מוכנים. כדאי לדעת שבתור חיילים משוחררים, מגיע לכם פטור ממס הכנסה, מה שבהחלט עשוי להשפיע על ההכנסה שלכם בעבודה. אגב, אל תשכחו שמגיע לכם גם מענק שחרור – נצלו אותו בחוכמה.
שתהיה לכם חופשה שחרור מהנה, ויציאה קלה לאזרחות. בהצלחה!