פטור מהצבא

למרות קיומו של חוק גיוס חובה, ישנם קריטריונים שעמידה בהם מזכה נערים ונערות בפטור מהצבא. יש צעירים שיעשו הכול על מנת לקבל את הפטור ובמקביל ישנם צעירים שמקבלים את הפטור ואינם מעוניינים בו ומעדיפים להתנדב. האם הם יכולים? אם כן, איך? ואם לא, האם יש אפשרויות חלופיות? וגם איך להוציא פטור מהצבא? לכל השאלות האלו נענה ממש כאן:

חוק גיוס חובה

חוק גיוס חובה הוא חוק המחייב את כל תושבי ותושבות המדינה הכשירים וכשירות נפשית וגופנית להתגייס לצה"ל עם הגיעם/ן לגיל 18. הכשירות לשרת את הצבא נקבעת על ידי תהליך מיון שנפתח בצו הראשון ומלווה בבדיקות רפואיות מטעם הצבא. לעיתים הצבא מחליט להעניק פטור מהצבא ולעיתים פטור זה יינתן גם לאחר הגיוס או באמצע השירות.

סוגי פטור קיימים

אם שאלתם את עצמכם איך לקבל פטור מהצבא, הגעתם למקום הנכון. כמה עולה להוציא פטור מהצבא ותוך כמה זמן מקבלים פטור מהצבא הן שאלות שמשתנות לאור סיבת הפטור והתנאים האפשריים לקבלתו. צה"ל נותן פטור מחוק גיוס חובה במספר מקרים:

פטור על רקע רפואי

מועמדים לשירות ביטחון נדרשים לעבור בדיקות רפואיות לפני הגיוס לצבא. אם הוועדה הרפואית והקובעת של צה"ל החליטה להעניק למלש"ב פרופיל צבאי 21, המלש"ב ייחשב לא כשיר לשירות בצבא. אם קיבלתם את הפטור וברצונכם לשרת בצבא, תוכלו להגיש ערעור ולהיבדק פעם נוספת או לחכות שמצבכם הבריאותי ישתפר, במקרים אחרים ניתן להגיש בקשה להתנדבות.

פטור על רקע נפשי

קודם הזכרנו את הפרופיל הצבאי, הבא לידי ביטוי בתחום הרפואי וגם בתחום הנפשי. אם למלש"ב או החייל נקבע פרופיל רפואי 21 גם על רקע נפשי, הוא יהיה פטור משירות חובה לצה"ל. מי שיכול להחליט על הפרופיל הרפואי בתחום הנפשי הוא קב"ן בצה"ל. הבעיות שגורמות לפרופיל הנמוך יכולות להיות: חרדה, דכאון, התמכרויות למיניהן, מחלות נפשיות ועוד.

פטור מהצבא מטעמי מצפון

נערים ונערות יכולים לבקש מהצבא פטור משירות עקב טעמי מצפון, על ידי הצהרתם כבעלי השקפה פציפיסטית, שנוגדת עקרונית כל שימוש באלימות לרבות החזקה בנשק. פטור זה נמנה עם הנדירים ביותר בצה"ל וקבלתו כמעט בלתי אפשרית וכפופה לוועדת מצפון קפדנית מאוד.

פטור על רקע נישואין או הריון

נערות וחיילות סדירות/ מילואימניקיות יכולות לקבל פטור מהצבא אם הן בהיריון (או שיש להן כבר ילד) או שהן נשואות. על מנת לקבל את הפטור יש להציג למיטב (הגוף האחראי על הגיוס לצבא) את האישורים המתאימים. אם המקרה הוא הריון, יש להציג בדיקות ואישורים רפואיים מתאימים. אם המקרה הוא נישואין, יש להציג תעודת נישואין מהרבנות.

פטור על רקע דתי

  • "תורתם אמונתם" – בני ישיבות זכאים לקבל פטור מלא משירות ביטחון בגיל 26, אך כעת גורמים שונים פועלים להורדת רף הגיל למתן פטור זה. על מנת לקבל את הפטור מגיל 18 ועד לגיל הפטור, על בן הישיבה להתחייב ולעמוד בהסדר כי הוא מתחייב ללמוד תורה כ- 45 שעות שבועיות ולא לעסוק בעיסוק אחר במקביל (למעט במקרים מסוימים).
  • פטור לבנות דתיות – בנות דתיות שמנהלות אורח חיים דתי טוענות כי הן אינם יכולות לנהל את אותו אורח החיים בצבא ולכן במקרים מסוימים מאושר לתת להן פטור משירות צבאי. אם הנערה מעל גיל 16 וחצי ועד 90 יום לפני מועד הגיוס, היא יכולה להגיש הצהרה לצה"ל חתומה על ידי שופט או דיין, בהצהרה צריך להיות כתוב כי הנערה גרה במשפחה דתית ומנהלת אורח חיים דתי.

פטור זה ניתן גם לקבוצות ייחודיות בהן ההשקפה הגורפת היא לאסור את גיוס נשות הקהילה מטעמי הווי משפחתי.

השתייכות לאוכלוסיות הפטורות

ישנן אוכלוסיות הפטורות מהגיוס לצבא, לדוגמה המגזר המערבי פטור לחלוטין מגיוס (גברים ונשים). בעדה הדרוזית, נשים פטורות מגיוס. ישנם בני מיעוטים נוספים שגם פטורים מהגיוס לצבא אך יכולים כמובן להתנדב.

עולים חדשים

גברים מגילאי 22-27 ונשים בגילאים 21-27 שעלו לארץ פטורים משירות חובה. עולים חדשים בכל גיל עם לפחות ילד אחד גם פטורים מגיוס. עד גיל 28 ניתן להגיש בקשה להתנדבות בצה"ל.

ערעור על פטור

יש מי שמחפשים את הדרכים לקבל פטור מהצבא ויש את מי שדווקא מאוד רוצים להתגייס לצבא ויערערו בקבלת פטור משירות החובה. במקרים רפואיים או נפשיים שבהם מתקבל פרופיל 21, ניתן להגיש ערעור תוך 30 ימים מקבלת הפרופיל תוך הצגת מסמכים רפואיים וחוות דעת רפואיות שונות.

נוסף על כך, ניתן לערער על פטורים שונים שניתנו: פטור שניתן בעקבות עבר פלילי, פטור שניתן בעקבות קשיי הסתגלות, מצוקה משפחתית ועוד. הערעור מצריך הגשת מסמכים שיכולים להוכיח שינוי במצב, במקרים מורכבים ניתן להתייעץ עם עורך דין ולהגיש את הערעור בליווי שלו.

אפשרויות שירות לפטורים מהצבא

אם קיבלתם פטור משירות צבאי וברצונכם לשרת, המצב לא אבוד. ישנן אפשרויות שונות בהן ניתן להשתמש כדי לקבל אישור גיוס בכל זאת:

התנדבות לצבא

אם מסיבה רפואית או נפשית נקבע לכם פרופיל 21 וקיבלתם פטור מהשירות הצבאי ועדיין ברצונכם לשרת, תוכלו להתנדב. התנדבות לצה"ל לא הופכת אתכם לחיילים שונים מחיילים אחרים: יחולו עליכם כל החובות והזכויות של חיילים "רגילים" אך תקבלו התאמות והקלות בהתאם למגבלות קיימות. במקרים מסוימים יהיה צורך להציג אישורים רפואיים נוספים ולבקש להעלות את הפרופיל הצבאי ל-25.

שירות לאומי

המסגרת הצבאית היא מסגרת נוקשה ויש כאלו שרוצים לשרת את המדינה אך מעדיפים לעשות זאת בדרך אחרת. אם קיבלתם פטור, קיימת האפשרות להצטרף לשירות לאומי המתקיים במשך שנה או שנתיים, בהתאם לתפקיד המדויק בו משרתים. תפקידי השירות הלאומי משמעותיים ותורמים רבות למדינה, מתמקדים בתחומים חברתיים וציבוריים רבים כמו ענפי החינוך והרפואה ומאפשרים לצבור ניסיון מעשי ורזומה בתרומה למדינה כשווים בין שווים.

פטור מהצבא יכול להיות אפשרי, אך הדרך אליו מאתגרת
כפי שקראתם, קריטריונים רבים חושפים מלש"בים וחיילים סדירים לפוטנציאל הפטור, אך קבלתו עשויה להיות מורכבת ולעתים גם בלתי אפשרית בפועל. לכן הדרך הטובה ביותר לפעול לקבלת הפטור תהיה להתייעץ עם גורם משפטי בנושא (עורך דין צבאי למשל) ולקבל ממנו ייצוג מתאים שיגדיל את הסיכויים לאישור הפטור.

לעומת זאת, אם שוחררתם מהצבא בנסיבות מסוימות ותרצו לשרת בכל זאת, שמורה לכם הזכות לערער או לשרת את המדינה בדרך של התנדבות או שירות לאומי.

שאלות נפוצות:

אם אתם עומדים באחד מהקריטריונים לקבלת פטור מהצבא, עליכם לאסוף את האישורים המתאימים שתומכים בבקשה שלכם ולשלוח אותה ליחידת מיטב.

ישנם זמנים קבועים בהם הצבא שולח את הודעת הפטור לכל המועמדים לשירות שזכאים לפטור. הודעה על קבלת הפטור נעשית מספיק זמן לפני הגיוס על מנת לאפשר ערעור במקרה הצורך.

ניתן לקבל פטור משירות צבאי על ידי עמידה במגוון קריטריונים: פרופיל צבאי 21 (מסיבה רפואית או נפשית), נשים בהיריון, נשים נשואות, עולים חדשים, מטעמי מצפון, אוכלוסיות ייעודיות, מסיבות דתיות ועוד.

באופן עקרוני, על מנת לערער על פטור שניתן מהצבא, יש לפנות ללשכה המתאימה עם אישורים מתאימים בהתאם לסוג הפטור שעליו אתם מערערים. לכל פטור יש את האישורים הנדרשים לו. אם תקבלו את הפטור שמרו העתק תעודת פטור מהצבא.

Israel Air Force

גיבוש טיס

הכנה לטיס 10% הנחה בהקלדת קוד הקופון tzav אם עברתם את ירפ"א א', ירפ"א ב' והריאיון הפסיכולוגי, כעת תתבקשו להתייצב

לקריאה »
נגישות