מאז ומתמיד ציון הקב״א היה חלק משמעותי ביותר בקביעת המיונים והשיבוץ. עם זאת חשוב לזכור כי תהליך המיון כולו עבר שדרוג בשנת 2021 וכיום המערכת הצה״לית יודעת לבחון פרמטרים נוספים שמצליחים לחזות התאמה של מועמדים לתפקידים כאלו ואחרים. ציון הקב״א, כפי שאתם מכירים אותו, בוטל. וכיום במסגרת הצו הראשון, לוקחים בחשבון פרמטרים נוספים, וזה מה שיכריע בסופו של דבר את המיונים שתקבלו ואת השיבוץ הסופי.
קב״א בצה״ל והשפעתו - שאלות נפוצות
👈 מהו ציון הקב״א?
ציון הקב״א (ראשי התיבות של קבוצת איכות) הוא נתון שמשפיע על אופן השיבוץ שלכם לתפקידים בצה״ל ואפשרויות הקידום שלכם בצבא. הקב״א נקבע לאחר הצו הראשון שלכם וככל שתשיגו ציון קב״א גבוה יותר, כך ייפתחו בפניכם אפשרויות לתפקידים היוקרתיים והנחשבים ביותר בצה״ל. בשל כך, חשוב מאוד להתכונן היטב לצו הראשון ולהשקיע את מירב המאמצים כדי להשיג קב״א גבוה.
👈 כיצד נקבע הקב״א בצה״ל?
ציון הקב״א נקבע לפי שלושה משתנים מרכזיים: הדפ״ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) המהווה 50 אחוז מציון הקב״א, ההשכלה שלכם המהווה 17 אחוז מציון הקב״א, וציון צד״כ (ציון דירוג כללי) המהווה 33 אחוז מציון הקב״א.
הדפ״ר נקבע בהתאם לביצועים שלכם במבחנים הפסיכוטכניים הבודקים את יכולת ניתוח הסקת מסקנות, ההבנה והחשיבה שלכם. ציון ההשכלה שלכם נקבע לפי נתוני ההשכלה שלכם הכוללים למשל תעודת בגרות מלאה, כמה שנות לימוד אתם אמורים לסיים, האם אתם משלבים לימודים אקדמיים יחד עם לימודי התיכון ועוד. ציון הצד״כ שלכם נקבע לפי הראיון האישי שתעברו עם מאבחנת פסיכוטכנית, שתשאל אתכם על התחביבים ופעילויות היום יום שלכם, על המוטיבציה לשרת בצה״ל, על המשפחה שלכם ועל התפקידים שמעניינים אתכם בצה״ל.
👈 אילו ציוני קב״א קיימים?
טווח ציון הקב״א נע בין 41 ל-56 (41 הוא הציון הנמוך ביותר ו-56 הוא הציון הגבוה ביותר). ממוצע ציוני הקב״א של המועמדים לשירות גיוס עומד בממוצע על ציון 49. ציון קב״א הנע בין 41 ל-43 מוביל לפטור משירות צבאי (אך ניתן להגיש בקשה לשירות בהתנדבות), ציון קב״א הנע בין 44-47 מאפשרת לכם לשרת בשירות רגיל ללא האפשרות לקבל תפקידים פיקודיים, ציון קב״א הנע בין 48-51 מאפשר לכם להתגייס לתפקידי פיקוד זוטר, וציון קב״א הנע בין 52 ל-56 יאפשר לכם להתקבל לתפקידי פיקוד בכירים ולצאת לקצונה.
👈 האם ניתן לשפר את ציון הקב״א?
בדרך כלל אין אפשרות לשפר את ציון הקב״א שנקבע, אך ישנם מקרים חריגים המאפשים לקבל זימון חוזר למבחנים הפסיכוטכניים ולראיונות. ניתן להגיש בקשה למבחנים חוזרים עד חצי שנה ממועד הצו הראשון. את הבקשה יש לשלוח למיטב יחד עם המלצה מגורם מחנך, אבחון דידקטי אם ישנו וגיליון ציונים אחרון.
מכיוון שציון הקב״א הוא לרוב סופי, חשוב מאוד לעבור הכנה לצו ראשון ולהתכונן באמצעות סימולציות הכוללות מבחני צו ראשון לדוגמא והכנה לראיון האישי.
ציוני קב״א
לפניכם טבלה המרכזת את האפשרויות העומדות בפניכם לתפקידים ולמסלולים בצה״ל לפי ציון הקב״א שלכם:
קב״א | תפקידים רלוונטים | הדרכה, פיקוד וקצונה |
56-52 | טווח ציונים גבוה שיאפשר לכם להתקבל לתפקידים היוקרתיים ביותר בצה״ל, כמו למשל טיס (קב״א 54), דובר צה״ל (קב״א 54)ֿ, 8200 (קב״א 54) וחובלים (קב״א 53) | ניתן לצאת לקורס קצונה ולהתקדם לתפקידי פיקוד, כל עוד ציון הדפ״ר שלכם (מרכיב משמעותי בקב״א) הוא 60 ומעלה. |
51-48 | טווח ציונים ממוצע בקרב המועמדים לגיוס, המאפשר לכם להתקבל לתפקידים רבים כמו מש״קית ת״ש (קב״א 49) ומדריך חי״ר (קב״א 49) | ניתן להתקדם לתפקידי פיקוד, ולא ניתן לצאת למסלולי קצונה. |
44-47 | טווח ציונים זה יאפשר לכם להתקבל לתפקידים רגילים בצה״ל כמו למשל טבח צבאי (קב״א 44) ונהג (קב״א 45) וכן לתפקידים קרביים. | לא ניתן להתקדם לתפקידי פיקוד ולצאת למסלולי קצונה. |
41-43 | זהו טווח ציונים נמוך שבדרך כלל מוביל לפטור מהשירות הצבאי. יחד עם זאת, ניתן להתגייס לשירות התנדבותי או לגיוס מיוחד על תנאי לתפקידים כמו לדוגמא משגיח כשרות. | לא ניתן להתקדם לתפקידי פיקוד ולצאת למסלולי קצונה. |
מה לעשות על מנת לקבל קב״א גבוה?
המטרה שלכם בצו הראשון היא להשיג קב״א גבוה ככל האפשר, על מנת שכל התפקידים הטובים ביותר בצה״ל ייפתחו בפניכם. על ציון ההשכלה שמרכיב את הקב״א לא תוכלו להשפיע ולשנות אותו, אך יש באפשרותכם להתכונן מראש במסגרת קורס הכנה לצו ראשון, וכך להשפיע על ציון הדפ״ר וציון הצד״כ שלכם. קורס הכנה לצו ראשון כולל מבחני צו ראשון לדוגמה בתנאי אמת, ובאמצעות התרגול תוכלו למקסם את הביצועים שלכם במבחנים הפסיכוטכניים. בנוסף לכך, הקורס מאפשר לכם להתכונן לראיון האישי באמצעות ראיון עם פסיכולוג, וכך תוכלו לקבל טיפים, ללמוד מטעויות ולהבין כיצד עליכם להתנהל בראיון האישי ולעבור אותו בהצלחה.