חיילים ללא שעון בצבא הם כמו דגים ללא מים. כמו רכב ללא גלגלים. כמו נייד ללא מטען. נו בסדר, הבנתם. זהו אחד מפריטי החובה שנכללים בכל רשימת ציוד לצבא ושעומד להפוך לחלק בלתי נפרד מגופכם, הווייתכם והתנהלותכם הצה"לית, בעיקר לאורך הטירונות וההכשרה. אז מה נדרש מהשעון המושלם, מה מתאים לג'ובניקים ומה לקרביים ועל אילו פרמטרים אסור בשום מקרה להתפשר? פתחו זמנים – חמש דקות התכוננתם לבחירת שעון לצבא:
הפרמטרים החשובים ביותר שצריך להביא בחשבון לפני הרכישה
שעון היד הנאמן ילווה אתכם כבר מהרגע הראשון במסגרת הצבאית. הוא ייפול יחד איתכם, יירטב, יתאבק ויתלכלך, יעזור לכם להתנהל בשוטף עם הזמנים, הלילות וההשכמות ולא ייפרד מכם אפילו במקלחות. כל אלה מולידים צורך בשעון טוב מאוד לשטח, אבל עם דגש חשוב על הפונקציות והנתונים הטכניים שכל חייל וחיילת יזדקקו להם בהתאם לאופי השירות וגם קצת על סמך הטעם האישי.
סוג השירות
השעון אמור להעביר אתכם את כל תלאות השירות, בכל מזג אוויר, טמפרטורה וסביבה ולכן עליו להתאים לתנאיהם המדויקים. חיילים ביחידות מבצעיות לדוגמה, יזדקקו לשעון שאפשר להשתיק בו את הצפצופים או התאורה כשצריך ואילו חיילי סיירות ומשרתי חיל הים יזדקקו לשעון עמיד במים עד לעומק של כמה מטרים לפחות. אם השירות שלכם יכלול תנאי אקלים מיוחדים שאתם כבר מודעים אליהם, כמו למשל תפקיד מסווג שיבוצע ממתקן ספציפי או פריסת קווים בגולן המושלג, מוטב גם לוודא את עמידותו של השעון בטמפרטורות קצה.
בתפקיד יומיות בהחלט אפשר להסתדר עם שעונים פשוטים יותר שלא כוללים את הפונקציות הללו, אך גם כאן מומלץ לשקול שעון שיוכל להיכנס איתכם למקלחת מבלי להתקלקל, שהלחצנים שלו נוחים ללחיצה ומגיבים מהר ושיש לו מצב לילה המאפשר להתנהל בחשכה גם כשהטירונות היא באוהל ולא בהילטונים.
גודל וצורה
הנתונים החיצוניים של השעון הם באמת עניין של טעם אישי: יש כאלו שאוהבים שעון בקוטר גדול שהתצוגה שלו מאוד ברורה ולא צריך להתרכז ולכווץ את המבט כדי לקרוא את השעה או התאריך. אחרים (בעיקר בנות) יעדיפו שעון עם קוטר קטן שמותאם יותר לפרק כף היד הנשי וכך גם נוטה לחטוף פחות "זצים" מהשוליים, למשל כשאוחזים בנשק. ויחד עם זאת, חשוב שהשעון יכיל צג קריא ובולט שאפשר להעיף אליו מבט גם תוך כדי ריצה או כל התעסקות אחרת ומבלי להתעכב עליו יותר מידי.
עמידות ואיכות השעון
השעון אמור לתפקד כראוי מבלי להתקלקל לכל הפחות עד ליומכם האחרון בשירות הצבאי. הדבר הכי חשוב מבחינתכם הוא לבדוק שהשעון מכיל בולם זעזועים שיכול לספוג כל נפילה, חבטה או תנועה אינטנסיבית שתבצעו. בדקו גם את אורך חיי הסוללה של השעון ואת רמת העמידות שלו לטמפרטורות ולמצבי צבירה שונים כפי שכבר ציינו קודם לכן.
אל תפסחו גם על עמידות הרצועה וזגוגית הצג – רצועות עדינות ואלגנטיות שעלולות להיקרע פחות יתאימו לאינטנסיביות של הטירונות ובכלל לשירות בשטח. הזכוכית שעוטפת את השעון אמורה להיות חזקה ואמינה לא פחות, בחלק מהשעונים מגיעה שקועה כך שהיא מוגנת יותר. במקרה שלא, תוכלו לרכוש עבורה כיסוי ייעודי. זה יתאים במקרה שהשעון ממש קולע לדרישות שלכם אבל יש חשש שיינזק מאבק או חבלות תכופות.
נוחות השימוש
בצבא, השעון כמעט ולא יורד מפרק כף היד והופך לחלק בלתי נפרד ממנה במשך תקופה. המשמעות היא שאתם זקוקים לשעון שאפשר לזוז איתו המון, שמשקלו לא מכביד על פרק כף היד, ושמתלבש עליה בצורה טובה מבלי להסתובב ולהחליק אחורה. וודאו גם שהחומר שממנו עשויים גוף השעון והרצועה לא גורם לכם לגירוי, עקצוצים או צביטות (בעיקר בחיבור של הרצועה) שיכולים להפוך למטרד בלתי נסבל כבר אחרי ההזעה הראשונה בתיזוזים.
פיצ'רים מיוחדים
שעון לצבא אמור לכלול כמה פיצ'רים ספציפיים שבלעדיהם בלתי אפשרי להתנהל. בראש ובראשונה – הסטופר. השעון מוכרח לכלול סטופר מובנה שיעזור לכם לתזמן פקודות ולתחום כראוי את הזמנים שקיבלתם מבלי לפספס. פיצ'ר סופר יעיל לטירונות ולשירות הקרבי יהיה גם האופציה לספירה לאחור. שימו לב שלא כל שעון כולל גם את הסטופר וגם פונקציית ספירה לאחור, כך שהעדיפות תמיד תהיה לכזה שמכיל את שתיהן.
אופציות יעילות נוספות הן תאורת הלילה שתאיר את מסך השעון בחושך (מבוססת בחלק מהדגמים על טעינה סולארית שמאירה אוטומטית את המחוגים או הצג – מה שלא מתאים לפעילויות מבצעיות ובמקרה הזה מוטב לבחור בשעון עם כפתור תאורה) וגם שעון מעורר שהופך לעניין סופר פרקטי, בעיקר כשאין היכן להטעין את הנייד או שלא ניתן בכלל להשתמש בו. חלק מהשעונים מגיעים עם תצוגה של תאריך ששומר עליכם בפוקוס ואפילו מצפן שאפקטיבי למי שיצאו לניווטים.
מחיר
המחיר הוא הפרמטר המכריע בקרב רוב המתגייסים. הוא אמור להתחשב בכיס האישי ובתקציב הפנוי לכל הרכישות הנדרשות לפני הצבא וגם בעובדה שייתכן ותרצו להחליף אותו עם סיום השירות ואולי הרבה קודם.
החדשות הטובות הן שטווח המחירים מגוון מאוד, החל מסביבות 80 השקלים לשעונים שמתאימים לצבא ושמכילים פונקציות בסיסיות ועד לשעונים עם יותר פיצ'רים ואפשרויות בטווח של 130-250 ₪. הדגמים הפופולריים ביותר בקרב חיילים הם קסיו וג'י-שוק שזהו טווח המחירים ההתחלתי שלהם ומטפס משם ל-600-700 שקלים בקולקציות המקצועיות (מיותר למסגרת השירות הצבאי לטעמנו).
שעונים מומלצים לצבא
Casio HDC-300
אחד הדגמים המומלצים ביותר של קסיו. זהו שעון דיגיטלי ואנלוגי בצבע שחור או ירוק זית (מעולה ללוק עדכני וגם לפעילויות צבאיות בשטח) המגיע עם כל הפונקציות שאתם באמת צריכים: סטופר מובנה, תאורת לד, עמידות מלאה במים (עד 100 מטרים), תאריכון מלא, אופציה לכוונון 3 שעונים מעוררים (כולל נודניק!) וזיכרון של עד 30 רשומות, כדי שלא תשכחו מה צריך לעשות ביציאות הביתה או את החומר לבחינה בסוף ההכשרה.
הבונוס של השעון הוא העיצוב הקשיח שלו – רצועת סיליקון המחוברת לקייס בעובי 16.6 מ"מ עם רגליים שלא בולטות החוצה מהקוטר ובכך נמנעות מלחיצות לא רצויות, חבלות מכאיבות וזצים.
Casio MWD-110H-8BVDF
דגם מצוין לחיילים קרביים שנותן הרבה במחיר הוגן לחלוטין (269 ₪): סטופר, טיימר ואופציות מדידה נוספות כמו זמן מפוצל או מדידת 2 מקומות מקבילים (מעולה לאימונים פרטניים וגם לחיילים שמתגייסים לתפקידים פיקודיים), אופציה לחיוויים בשעות ותאריכים קבועים, שעון מעורר, לוח שנה אוטומטי, תצוגת זמנים כולל דקות, שניות וזמן ביום, תאורת לילה ועמידות למים עד 10 Bar (כמעט 102 מטרים).
G-SHOCK DW-5600BBMB-1
סדרת ג'י שוק של קסיו היא כנראה הבחירה הפופולרית ביותר בקרב חיילים ובצדק: מדובר בשעוני מטיילים מושלמים שמגיעים עם זכוכית מינרלית המצוידת בבולם זעזועים ובכך מייצרת עמידות מוחלטת. הדגם הזה קל משקל (54 גרם בסך הכל) ומגיע בקוטר לא גדול (מצוין לפרק כף יד קטן וצר) כך שהוא קומפקטי ונוח מאוד, כמעט בלתי מורגש. בנוסף קיימים עמידות למים עד לעומק 200 מטרים, כפתור להדלקת תאורה, 5 שעונים מעוררים, חיווי להתראות ותזכורות, סטופר וטיימר.
Gx8880 Generation X –
אחד הדגמים המעניינים ואפילו המפתיעים למתגייסים, שיתאים מאוד למי ששמים דגש על עיצוב ונראות ולא שופטים את השעון אך ורק לפי פונקציונליות. לשעון יש מספר סטופרים וטיימרים לעבודה, בולם זעזועים, זכוכית מינרלית המגנה מפני אבק, חול, מים (עמידות עד 30 מטרים) ולכלוך, לחצן לתאורת לילה ומצפן.
CASIO LA670WGA-9D
השעון הזה של קסיו אידיאלי לבנות שמיועדות לשירות יומי או כתומכות לחימה ללא הרבה פעילות שטח. הקוטר הקטן שלו מעניק לפרק היד מראה מחמיא ורצועת המתכת (לא מסיליקון להבדיל מיתר הדגמים שהמלצנו עליהם) הופכת אותו לעמיד ונוח מאוד גם בלחיצה על כל הכפתורים. בדגם יש טיימר וסטופר מובנים, תאריכון ותאורת לילה.
אז שנסכם?
שעון היד הוא חלק בלתי נפרד מהלוק הצבאי שלכם ותוסף חשוב לכל חייל וחיילת כבר מהיום הראשון בצה"ל. חשוב מאוד שלא להתפשר על פונקציות שבהכרח תזדקקו להן כמו סטופר, תאורת לילה ועמידות במים (גם לעניין המקלחות ולא רק לחיילים קרביים) ובדקו היטב שגודל, משקל ורצועת השעון מתאימים למבנה פרק היד שלכם ויושבים עליו כראוי ללא תזוזה מיותרת.
מכיוון שמדובר בפריט חובה, תוכלו להעניק אותו בתור מתנת גיוס מוצלחת למגויסים הטריים ובכך להסיר מהם את אחת הרכישות המהותיות ביותר לקראת השירות.
שאלות נפוצות:
שעון לצבא חייב להיות מצויד בבולם זעזועים, צג בולט וברור מאוד, סוללה איכותית, סטופר ועמידות למים. פונקציות נוספות שכדאי לכלול בו יהיו טיימר לספירה לאחור ותאורת לילה.
הדגמים הפופולריים ביותר הם של חברת קסיו, שמציעה שעונים מעוצבים בקוטר מינימלי שתוכננו במיוחד עבור פרק היד הנשי, אך מבחינה פונקציונלית הם לא פחות עוצמתיים מהיתר.
חיילים קרביים ימצאו את דגמי G-SHOCK כפתרון המושלם לשהות אינטנסיבית בשטח, עם עמידות גבוהה מאוד למים, בוץ ואבק וכמובן שלל פונקציות חשובות שנותנות מענה לערך הזמנים העליון והחשוב של צה"ל.
אין חובה לקנות שעון חכם אך אפשר להשתמש בו בסדיר. שימו לב שבטירונות מדובר עדיין בעניין מסויג, שכן חלק מהמפקדים מתירים שימוש בשעון חכם ואחרים ידרשו מכם להסיר אותו.
חיילים קרביים יקבלו כיסוי לשעון היד כחלק מציוד הקיטבג שיינתן להם ביום הגיוס. תומכי לחימה וחיילים עורפיים אינם נדרשים לכיסוי לשעון.