המעבר מהשירות הצבאי לחיי האזרחות עשוי להיות מלחיץ וחסר וודאות, אבל עם זאת מרגש ומלהיב. כחיילים משוחררים סיימתם לתת את חובכם למדינה וכעת אתם חופשיים לתכנן ולבנות את חייכם. אגף הביטחון, שמבין את הפער והקושי הגדול ביציאה לאזרחות, מספק לכל חייל משוחרר מענק ופיקדון צבאי המתפקדים כמקפצה לחיי האזרחות וכאן תוכלו לדעת כל מה שצריך על הפיקדון הצבאי, למה הוא טוב וכיצד מממשים אותו.
על הפיקדון הצבאי
פיקדון צבאי הוא סכום כספי שמוענק לחיילים משוחררים לשימוש במטרות מסוימות, שיוכלו לתת לחייל המשוחרר מקפצה לחיי האזרחות. הפיקדון הצבאי שונה מסכום המענק שניתן בכפוף לשחרור מצה"ל, כך שמדובר בשני סכומים נפרדים המבוססים לפי אורך ואופי השירות.
המענק ניתן ללא תנאים ספציפיים מלבד משך השירות שקובע את גובהו והוא מועבר ישירות לחשבון הבנק של החייל המשוחרר. לעומת זאת, הפיקדון הצבאי עומד לרשות כל חייל משוחרר וניתן להשתמש בו בעמידה בתנאים שונים, עליהם נפרט בהמשך.
מי זכאי לקבל את הפיקדון הצבאי, ומהו סכום הפיקדון?
פיקדון צבאי ניתן למסיימי שירות צבאי וגם למסיימי שירות לאומי או שירות אזרחי וכאמור, בגובה כספי משתנה בין חייל משוחרר אחד לשני. הפיקדון נקבע לפי משך חודשי השירות ובהתאם לסוג השירות שביצעו כל חייל וחיילת. בטבלה שלפניכם פירוט הסכומים המלא – מעודכן לשנת 2022:
סוג השירות | סך הכול פיקדון לחודש |
לוחמים | 887.62 ש"ח |
תומכי לחימה | 739.68 ש"ח |
שירות אחר (כולל מסיימי שירות לאומי אזרחי) | 591.75 ש"ח |
מסלול אזרחי ביניים | 443.88 ש"ח |
מסלול אזרחי מפוצל | 295.92 ש"ח |
מעוניינים לבדוק לגבי פיקדון צבאי סכום מדויק? בדקו זאת באזור האישי שלכם באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים של משרד הביטחון. בכל עת הסכום מתעדכן בהתאם לשימוש שלכם.
השימוש בכספי הפיקדון
אגף הביטחון קבע שש מטרות לשימוש בפיקדון, כלומר שניתן לנצל את הסכום רק עבורן. לכל מטרה יש את התנאים שלה ואם יש ברשותכם פיקדון צבאי כדאי לכם להכיר את המטרות הללו היטב:
לימודים – תוכלו לממש את כספי הפיקדון רק במוסדות לימודים שאושרו על ידי המועצה להשכלה גבוהה. מדובר על מוסדות לימוד לתואר ראשון או שני ובדרך כלל גם קורסי הכנה לפסיכומטרי. לא בטוחים מה כדאי ללמוד אחרי הצבא? תוכלו לבדוק קודם מה מושך אתכם ללמוד ולאחר מכן להירשם ללימודים המתאימים על כל הכרוך בהם כדי לרכוש השכלה.
הכשרה מקצועית – קריטריון זה שונה מקריטריון השימוש "לימודים": הוא לא מתייחס ללימודים במוסדות שמוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה, אלא על קורסים והכשרות מקצועיות, לרוב יהיו לצורך רכישת מקצוע או פיתוח אישי.
שימו לב: ניתן לממש את הפיקדון במגוון רחב של מוסדות אך המוסדות צריכים להיות מאושרים ומפוקחים על ידי אחד ממשרדי הממשלה.
נישואין – שיניתם סטטוס לידועים בציבור? התחתנתם? מזל טוב! תוכלו להגיש בקשה למימוש הפיקדון הצבאי וכל מה שנותר לכם לעשות הוא להגיש את המסמכים המאשרים את הבקשה דרך אתר האגף והקרן לחיילים משוחררים.
הקמת עסק – אם הקמתם עסק יחיד או שהצטרפתם כשותפים בחברה תוכלו להגיש בקשה למימוש הפיקדון הצבאי ולהזדכות על רכישות והוצאות שבוצעו בעסק. גם אם הקמתם את העסק לפני השחרור מהצבא, עדיין תוכלו לממש את הפיקדון אך תוכלו להזדכות על הכספים שהוצאו לאחר שהשתחררתם.
לימודי נהיגה – חיכיתם עם לימודי הנהיגה עד השחרור? כעת תוכלו להשתמש בכספי הפיקדון למימון הלימודים. ניצול הכספים יכול להתבצע מול כל בית ספר לנהיגה או מורה פרטי שמלמד נהיגה מעשית ומוכר מול משרד התחבורה.
רכישת בית או דירה – אם רכשתם בית, דירה או קרקע לבניית בית, תוכלו לממש את כספי הפיקדון האישי. שימו לב, גם אם רכשתם את הבית לפני מועד השחרור, עדיין תהיו זכאים להגיש בקשה למימוש הכספים.
מימוש הזכאות
מכיוון שכל אחת מהמטרות שונה, גם אופן הגשת הבקשה למימוש הזכאות שלה יתנהל קצת אחרת. אם בעבר תהליך הפיקדון היה מסורבל, כיום ניתן לבצע אותו בקלות דרך האזור האישי באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים. הנה השלבים המפרטים את התהליך הכללי:
- בחירת מטרה למימוש כספי הפיקדון – עוד לפני שתדרשו את כספי הפיקדון, תצטרכו להחליט מהי המטרה המדויקת מבין האפשרויות המוצעות.
- בדיקת יתרת הפיקדון – דרך האזור האישי באתר הקרן לחיילים משוחררים, תוכלו לערוך בדיקת יתרה, למלא את טופס הבקשה ולהציג את הקבלות לתשלומים. במטרות כמו לימודים או הכשרה מקצועית, אתם תקבלו מהמוסד שובר ותצטרכו לטעון אותו דרך האזור האישי.
- אישור בקשת המשיכה –לאחר מספר ימים תקבלו תשובה חיובית או שלילית על בקשתכם. אם התשובה שלילית, מומלץ לנסות שוב או לבדוק מול הגוף המטפל בסטטוס הבקשה.
- העברת התשלום לחשבונכם –התשלום מועבר לחשבון הבנק האישי שלך או למוסד האחראי (תלוי במטרת המימוש).
בדקו כי ההעברה התבצעה ותיהנו ממה שבחרתם לעשות – כעת כשהסכום בידכם, תוכלו לנצל אותו למטרה הרלוונטית.
מה קורה לפיקדון אחרי חמש שנים?
אם עברו חמש שנים ממועד שחרורכם מהצבא ולא ניצלתם את סכום הפיקדון שמגיע לכם, מלוא הסכום יועבר אליכם לחשבון הבנק האישי (אותו חשבון הבנק המעודכן באגף הביטחון, שאליו קיבלתם את המענק האישי לאחר השחרור) בתוך 60 ימי עסקים.
כעת, את הכספים שיועברו אליכם תוכלו לנצל לכל מטרה, הם יהיו שלכם ולא תצטרכו לתת דין וחשבון על השימוש בהם. אך שימו לב: לא ניתן לבצע משיכת פיקדון צבאי לפני שעברו 5 שנים, אחרת המשיכה והניצול יצטרכו להתבצע באחת מהדרכים שציינו.
בשורה התחתונה:
אם תרמתם את חובכם למדינה, היא מתגמלת אתכם בחזרה! כספי הפיקדון מובטחים לחיילים וחיילות, בני ובנות שירות לאומי בהתאם להיקף השירות שבוצע ומשמשים למטרות הגדולות והחשובות בעתידכם. אם תתכננו את משיכת הכספים כראוי ותגדירו את המטרה החשובה ביותר בשלב הזה של חייכם, תוכלו להגיע לאזרחות עם סיוע כלכלי יעיל ולהתנהל בצורה חלקה ומטיבה.
שאלות נפוצות:
הפיקדון הצבאי הוא סכום כספי הניתן לכל החיילים המשוחררים ומבצעי שירות לאומי כמקפצה לחיי האזרחות. ניתן לממש את הפיקדון במטרות ספציפיות: לימודים, הכשרה מקצועית, נישואין, למידת נהיגה, הקמת עסק או קניית בית.
מימוש הפיקדון משתנה בהתאם למטרה הרצויה לכם ואותה אפשר לבחור באופן קל ומהיר באזור האישי באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים. במקרים אחרים יש לשלם את השובר ישירות מול המוסד המתאים.
סכום הפיקדון הצבאי משתנה בין אדם לאדם בהתאם למשך וסוג השירות שלו. ניתן לבצע בדיקת פיקדון צבאי באזור האישי באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים.
אם חלפו 5 שנים מהשחרור ויש יתרה בסכום הפיקדון, תקבלו אותה ישירות לחשבון הבנק שלכם ללא תנאים. בסכום זה ניתן להשתמש לכל מטרה שתרצו.