עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל גויסו בצו 8 מילואימניקים רבים, נשים וגברים כאחד, לשירות מילואים בלוחמה ובעורף. מלבדם, אזרחים רבים הפטורים משירות מילואים הרגישו צורך להיות פעילים ולהשתתף בהתגייסות הכללית של העם – חלק התגייסו למטה ההסברה, חלק גייסו מזון וציוד ללוחמים ושינעו אותם לבסיסים, ויש גם מי שהחליטו להתנדב בכל זאת לצבא ולהשתבץ בכל מקום שבו יש צורך בכוח אדם. איך מתנדבים לשירות מילואים? מה הם נהלי החזרה לשירות? האם קיים הליך מזורז בשעת חירום? לכל התשובות ולמידע נוסף – המשיכו לקרוא.
ראשית – מי יכול להתנדב לשירות מילואים?
כל אזרח שאינו חייב בשירות ביטחון יכול להתנדב לשירות מילואים בצה"ל, וזאת בהתאם לסעיף 17 לחוק שירות ביטחון. החוק מתייחס לגברים ולנשים הפטורים משירות מילואים מסיבות שונות והמבקשים להתנדב בכל זאת לשירות מילואים בצה"ל. יש כמה תנאים לקבלת מתנדבים לשירות מילואים:
- על המבקש להיות מעל גיל 18 או מעל גיל 17 (ואז יש צורך בהסכמת הורים).
- על המבקש להיות כשיר לשירות מבחינה רפואית, כפי שיקבע ענף המיון הרפואי במקרפ"ר.
- על המבקש להגיש הצהרה החתומה בידו שבה הוא מבקש להתקבל לשירות מילואים.
- אם המבקש פטור משירות מסיבת "אי התאמה", בקשתו לא תתקבל.
איך מתנדבים לשירות מילואים?
אם אתם מעוניינים להתנדב לשירות מילואים ואתם עומדים בכל הקריטריונים, השלב הבא הוא להבין כיצד מגישים בקשת התנדבות לשירות. להגשת בקשת התנדבות למילואים בצה"ל יש כמה שלבים עיקריים:
- מגיעים ללשכת הגיוס הקרובה למקום מגוריכם ומגישים בקשה על גבי טופס הצהרת התנדבות לשירות מילואים בצה"ל. לחילופין, אתם יכולים להגיש בקשה דיגיטלית באתר "מילואים" ברשות צה"ל.
- לאחר שתצהירו על רצונכם להתנדב, יפתח לכם תיק אישי בלשכת הגיוס.
- הפרטים האישיים שלכם ייבדקו, כמו גם כשירותכם הביטחונית (יבדקו אם יש לכם עבר פלילי).
- לאחר שיימצא שאתם כשירים להתנדב מבחינה ביטחונית, תצטרכו לעבור ועדה רפואית. אתם תזומנו לוועדה שתקבע את כשירותכם הרפואית לשרת במילואים.
- אם תימצאו כשירים לשירות (גם מבחינה רפואית), התנדבותכם למילואים תאושר ותשובצו במערך המילואים.
האם קיים הליך התנדבות מזורז בשעת חירום?
התשובה היא – כן! תוכלו לזרז את ההליך בעתות חירום (כמו בזמן מלחמה) ולהגיש בקשה בדואר אלקטרוני למוקד המילואים, בכתובת [email protected]. בבקשה עליכם לציין פרטים אישיים כמו שם מלא, כתובת, מספר טלפון, מספר תעודת זהות ומספר אישי. כמו כן, עליכם לפרט מידע הנוגע לשירות הצבאי שלכם, כמו באיזה תפקיד שירתם, היכן שירתם, מתי התגייסתם, מתי השתחררתם וסיבת השחרור. פרטו גם מדוע אתם רוצים להתנדב למילואים ואם יש לכם העדפות לגבי סוג השירות, ציינו אותן. מומלץ לוודא שהמייל שלכם הגיע למוקד המילואים בטלפון 1111 כ-24 שעות לאחר שליחת המייל.
מתנדבי מילואים – זכויות והטבות
חיילי מילואים זכאים לשורה של זכויות, הטבות ותגמולים בעבור שירות המילואים. זכויות אלו נוגעות לחופשות, לתגמולים כספיים (שאינם חייבים במס הכנסה), לתשלומי ביטוח לאומי ולהחזרי הוצאות. אזרחים המתנדבים לשירות מילואים זכאים לכל הזכויות (ומחויבים בכל החובות) החלים על כל חייל אחר בשירות מילואים, מאחר שתקופת ההתנדבות נחשבת לשירות מילואים לכל דבר ועניין.
לסיכומו של עניין
מרגש לראות את התגייסות העם כולו בשעת חירום ואין ספק שההירתמות של האזרחים סייעה רבות להישגי צה"ל והמדינה בתקופה מאתגרת זו. אנחנו מקווים שהמאמר נתן לכם מידע מספק על אודות התנדבות לשירות מילואים בצה"ל – אז אם התגעגעתם למדים, לשטח ולאחוות הלוחמים, דעו שיש לכם לאן לחזור.